Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 28 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

8 redenen om vaker koud te douchen (+ tips om het vol te houden)

Er kleven heel wat voordelen aan koud douchen. Of je nou aan je gezondheid wilt werken, je dag geheid energiek wilt beginnen of  een steentje wil bijdragen aan een beter milieu: dit zijn 8 voordelen van deze simpele tweak in je dagelijkse leven.

Om aan koud douchen te wennen, kun je met een warme douche beginnen. Het gaat erom dat je eindigt met een koude plens. Bij 15 à 30 seconden koud afdouchen, profiteer je al van de gezondheidsvoordelen. Maar rekening houdend met het milieu doe je dat natuurlijk zo kort mogelijk. Of nog heroïscher: helemaal niet meer warm douchen.

De voordelen van koud douchen

Een paar aangetoonde gezondheidsvoordelen op een rij. Met als bonus jouw bijdrage aan een betere aarde en een lagere energierekening.

1. Koud douchen is goed voor de weerstand

Het is belangrijk om voldoende witte bloedcellen te hebben. Deze verdedigen je lichaam tegen infecties door lichaamsvreemde stoffen en indringers. Om de productie hiervan een boost te geven, moet je het lichaam en het immuunsysteem prikkelen. Dit kan op verschillende manieren, maar koud douchen is het gemakkelijkst. Zo geef je het lichaam en je immuunsysteem een flinke oppepper.

Last van PMS? Deze olie kan helpen om de krampen te verlichten

2. Goed voor je spieren en herstel

Een koude douche na het sporten is niet alleen heerlijk verkoelend, maar ook nog eens goed voor je spieren. Door de kou sluiten de bloedvaten en help je de bloedtoevoer extra op gang komen. Op deze manier kan je lichaam sneller afvalstoffen afvoeren. Dit bevordert het herstel na fysieke inspanning en zorgt ervoor dat je minder last hebt van spierpijn.

3. Koud douchen geeft je een energie boost

Door koud te douchen maak je het lichaam wakker. Je hart gaat sneller kloppen en ook je ademhaling wordt dieper. Hierdoor gaat je bloed sneller stromen en krijg je meer zuurstof binnen. Je lichaam doet dit om zich warm te houden, maar er zijn ook andere voordelen. Zo wordt de bloedtoevoer naar je hersenen verbeterd.

Hierdoor ben je scherper en meer alert. Hoe fijn is dat als je weer eens moe makkelijk wordt? Je staat meteen 1-0 voor op de dag!

4. Meer bruin vet

Door jezelf geforceerd af te koelen (bijvoorbeeld door koud te douchen) gaat je lichaam bruin vet produceren. De voornaamste taak hiervan is het produceren van warmte. Waar wit vet calorieën opslaat, zorgt bruin vet er juist voor dat je meer energie verbrandt. Bruin vet houdt je warm en zorgt voor meer verbranding.

5. Verbeterde bloedcirculatie

Zoals je in de vorige punten al kon lezen, zorgt koud douchen ervoor dat je hart sneller gaat kloppen. Dit is omdat je bloedvaten nauwer worden en het bloed krachtiger rondgepompt moet worden. Door deze verbeterde bloedcirculatie blijf je warm, maar het zorgt ook voor een hogere stofwisseling.

9 simpele maar effectieve cardio work-outs om thuis te doen

6. Koud douchen is goed voor de huid

Wanneer je de douche zo koud mogelijk zet, zul je merken dat je spieren samentrekken. Hierdoor gebeurt hetzelfde met de huid. Deze wordt strakgetrokken en gladder. Ook sluit de huid zich om de kou buiten te houden. Bijkomend voordeel daarvan is dat je huid minder snel uitdroogt. Warm douchen doet precies het omgekeerde en zorgt juist voor uitdroging.

7. Beter voor het milieu

Wat als de hele wereld ineens koud doucht? Is het CO2-probleem dan in één klap opgelost? Het zou in ieder geval een grote hap van de totale uitstoot afnemen. Kleiner gedacht: op persoonlijk vlak is het een van de makkelijkste manier om je huis te verduurzamen.

8. Lagere energierekening

Meer dan de helft van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten. Warm water beslaat zo’n 13 procent van de energierekening, alle apparaten en lampen in huis zo’n 37 procent. Koud douchen dus, in het donker. Meer tips daarvoor? Energie besparen in huis: zo doe je dat.

Zo ga je koud water te lijf

Hoewel sommige mensen het heerlijk vinden, zijn de meesten geen fan van koud douchen. Om het toch vol te houden en te voorkomen dat je opgeeft, hebben we een paar handige tips:

  • Doe het niet geleidelijk, maar ga er vol voor. Gooi de douche zo koud mogelijk, dan ben je er ook het snelst vanaf.
  • Blijf rustig ademhalen. Door je hierop te focussen heb je minder last van de kou en het is ook nog eens beter voor je.
  • Bouw het op. Begin warm en douche je vervolgens koud af. Gaat dit goed? Blijf dan langer onder de koude straal staan en bouw het zo op.
  • Herinner jezelf aan de voordelen. Vertel jezelf iedere dag waarom je dit doet en blijf zo gemotiveerd.
  • Door doelen te stellen, heb je iets om je op te focussen. Probeer bijvoorbeeld iedere dag net iets langer onder de koude straal te blijven staan.
  • Gebruik een app zoals deze.
  • Beloon jezelf. Is het gelukt om een doel te behalen? Je record gebroken? Geef jezelf dan een beloning. Zolang het maar geen warme douche is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️