Energie besparen in huis – zo doe je dat
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F03%2F119235005_m.jpg)
We worden met de neus op de feiten gedrukt: wat verbruiken we eigenlijk een hoop energie op een dag! Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen. Er zijn genoeg kleine dingen die je meteen kan toepassen. Maar nu je toch alle tijd hebt, zou je ook eens kunnen kijken naar wat grotere projecten waarvan je op de langere termijn meer plezier hebt.
Verduurzaming financieren
Tochtstrips koop je voor een paar euro bij de plaatselijke bouwmarkt en folie op het raam plakken is ook niet zo’n karwei. Maar bij de grotere projecten als het isoleren van je vloer of het aanschaffen van zonnepanelen komt een stuk meer kijken. Niet alleen meer werk, maar ook meer geld. Toch is het zeker de overweging waard. Op de langere termijn heb je namelijk veel aan een duurzaam huis.
Heb je niet voldoende spaargeld of wil je het niet hiervoor gebruiken, dan zijn er verschillende manieren om het verduurzamen van je huis te financieren. Vergeet allereerst niet te informeren bij je gemeente. Misschien kun je wel subsidie krijgen voor de energiebesparende maatregelen die jij voor ogen hebt. Ook kun je bij je hypotheek extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Handig als je bijvoorbeeld net een huis gaat kopen of met je hypotheek gaat overstappen naar een andere geldverstrekker. Kijk dan eens naar verzekeringsmaatschappij a.s.r., die de Verduurzamingshypotheek aanbiedt.
Die hypotheek sluit je tegelijk af met je reguliere hypotheek van a.s.r. Het geld van deze hypotheek leen je tegen het laagste rentetarief en mag alleen worden uitgegeven aan energiebesparende maatregelen. Om de Verduurzamingshypotheek aan te vragen, hoef je alleen te weten hoeveel je wilt lenen. Je hoeft nog niet te weten welke energiebesparende maatregelen je wilt gaan uitvoeren of wat dat precies kost. Hieronder lees je wat je zou je kunnen doen met de extra ruimte die deze hypotheek je biedt.
Grotere projecten
De allerbelangrijkste, en waarschijnlijk ook de eerste waaraan je denkt, is isolatie. Je kan je huis verwarmen met de nieuwste snufjes, maar die effort is redelijk zinloos als alle warmte via de ramen of kieren de ruimte weer verlaat. Dan blijf je stoken. Het is mogelijk om je dak, je vloer, je gevel, je leidingen en je ramen te (laten) isoleren.
In het geval van de ramen doe je er goed aan om hoogrendementsglas (HR) aan te schaffen. Er zijn drie verschillende soorten. Je hebt HR+ glas, dat bestaat uit twee glasplaten met stilstaande lucht ertussen. Verder bestaat er HR++ glas, dat bestaat uit twee glasplaten met edelgas ertussen. En tot slot is er HR+++ glas. Dat bestaat uit niet twee, maar drie glasplaten en dus twee ‘luchtkamers’ met edelgas ertussen.
Verder zou je eens kunnen kijken naar het dak en de manier waarop je huis verwarmd wordt. Zonnepanelen en een zuinige boiler of warmtepomp kunnen je een hoop energie besparen. Daarmee breng je niet alleen je energierekening omlaag, maar verminder je ook je CO2-uitstoot!
Kleine alledaagse dingen
Uiteraard heb je al deze aanpassingen niet morgen al doorgevoerd. Ook in de tussentijd is er genoeg te doen. Maak bijvoorbeeld eens een kritische ronde door je huis. Neem je kinderen mee op jouw zoektocht en vertel ze onderweg waarom het belangrijk is wat jullie doen. Maar vooral: laat ze meehelpen! Van hoeveel apparaten die jullie op dat moment niet gebruiken, zit de stekker nog in het stopcontact? Grote kans dat die niet op een hand te tellen zijn. Je staat er misschien nooit bij stil, maar al die apparaten – ook als ze niets doen – verbruiken energie.
Let nu je toch onderweg bent ook eens op de temperatuur. De verwarming in de badkamer hoeft niet de hele dag aan te staan. En veel was die in de droger zit, kan ook prima op een droogrekje. Of ga eindelijk eens op zoek naar waar die tocht – waaraan je je al maanden stoort – vandaan komt. Tijd genoeg!
Grote(re) plannen en benieuwd hoe de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. jou daarbij kan helpen? Neem dan eens een kijkje op de website!