Energiecentrales uitzetten met een thuisbatterij? Ja, dat kan!

De Tesla Powerwall is een thuisbatterij die het mogelijk maakt om de eerste stap richting een energie onafhankelijk huis te zetten. Hij maakt het mogelijk zonne-energie op te slaan en te gebruiken wanneer jij maar wilt, ook als de zon niet schijnt. En dankzij een netwerk van batterijbezitters kan zelfs het gebruik van vervuilende kolencentrales worden teruggedrongen.

Elektriciteitsnetwerken kampen met pieken en dalen die opgevangen moeten worden om in balans te blijven. Soms moet er energie af, soms is er juist extra nodig. Voor het balanceren zijn energiebedrijven nu nog afhankelijk van (niet al te duurzame) kolencentrales. Gelukkig gaat dit binnenkort veranderen!

CrowdNett is een initiatief van Eneco waarbij je zelf opgewekte zonne-energie thuis kunt opslaan in een thuisbatterij én je je aansluit bij een netwerk van thuisbatterijen. Als batterijbezitters een deel van hun thuisbatterij (circa 30% van de opslagcapaciteit) delen met Eneco CrowdNett, helpen ze mee het net in balans te houden en de CO2-uitstoot terug te dringen. Slimme software herkent op welk moment het energienet elektriciteit nodig heeft, en wanneer er juist te veel is. Het uiteindelijke doel is om maar liefst 1 MegaWatt te balanceren op het Nederlandse energienet. Voor wie dat (net als ons) niet zo veel zegt: dat is 1 miljoen Watt, en dat is véél.

Eneco biedt als onderdeel van CrowdNett twee merken thuisbatterijen aan: de Tesla Powerwall 2 en twee typen LG Chem-batterijen. Thuisbatterijen brengen je een stap dichterbij een energie-onafhankelijk huis. Je kunt hiermee namelijk je zonne-energie opslaan en gebruiken wanneer jij die maar wilt, ook als de zon even niet schijnt. En dankzij een netwerk van batterijbezitters kan dus zelfs de inzet van vervuilende kolencentrales worden teruggedrongen. Supergoed voor het milieu! Met thuisbatterijen zijn we helemaal klaar voor de toekomst; ze helpen ons bijvoorbeeld om de klimaatdoelen in het nieuwe regeerakkoord te behalen.

Een duurzaam energie-ecosysteem

Thuisbatterijen werken samen met zonnepanelen om de eindeloze kracht van de zon te benutten en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Dankzij de inzet van een thuisbatterij gebruik je in plaats van dertig procent tot wel zeventig procent van je opgewekte zonne-energie. Nu gaat de energie die je niet meteen gebruikt (de zon schijnt immers alleen overdag, en we gebruiken energie vooral ‘s ochtends en ‘s avonds) naar het landelijke energienetwerk, maar met een eigen batterij kun je die gewoon gebruiken als jij dat wilt. En door gebruik van de thuisbatterij vergroot je niet alleen het gebruik van je duurzame energie, maar help je ook mee een duurzaam energie-ecosysteem op te bouwen.

Binnenkort installeert Eneco de eerste Tesla Powerwall 2 in Nederland. LG Chem-thuisbatterijen worden nu al geĂŻnstalleerd bij CrowdNetters. Als jij ook CrowdNetter wordt, krijg je van Eneco een jaarlijkse vergoeding tot 500 euro. Begin december is de eerste vergoeding uitgekeerd aan de eerste groep CrowdNett-klanten. De volledige btw van de batterij en installatie kun je trouwens ook terugkrijgen!

Sinds kort is er ook de gratis CrowdNett-app. Daarmee zie je precies hoeveel zonne-energie je hebt opgewekt, opgeslagen, verbruikt en terug geleverd aan het net. Niet alleen heel handig, maar ook gewoon interessant om te zien. Je hoeft trouwens niet per se zonnepanelen te hebben om CrowdNetter te worden: voor iedereen wordt er een pakket op maat gemaakt, voor een CrowdNett-thuisbatterij met of zonder zonnepanelen.

Meer weten? Ga naar eneco.nl/crowdnett.

Meer Bedrock

Tips om op een stylish verantwoorde manier te koken, wassen Ă©n energie te besparen.

In samenwerking met Eneco

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Energiecentrales uitzetten met een thuisbatterij? Ja, dat kan!
Sluiten