Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 13 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Met deze tool kun je erachter komen wie je bent en waar je voor staat

De wereld is de laatste jaren ingrijpend veranderd. Mede dankzij onze smartphones spenderen we elke dag uren op het internet. Maar door de onuitputtelijke mogelijkheden die het wereldwijde web je voorspiegelt, is het soms moeilijk om te bedenken wie je bent, waar je voor staat en hoe je je verder wilt ontwikkelen.

Nu hebben we een (offline!) tool voor je gevonden, die kan helpen om terug te komen bij jezelf en te onderzoeken welke weg je wilt inslaan.

Doe wat jou gelukkig maakt

In Duitsland is het al een grote hit en onlangs is deze tool ook in het Nederlands verschenen. We hebben het over: De date met jezelf. Dit is niet letterlijk een date met jezelf, maar een journal voor jezelf, je doelen en je dromen. Het bevat spannende oefeningen en prikkelde vragen, die je helpen om jezelf te vinden.

De definitie van succes in dit boek is: jezelf zijn, doen wat je gelukkig maakt en het gevoel hebben dat je iets zinvols bereikt in je leven. Het maakt niet uit wat dat is, het gaat er alleen om dat je goed bij jouw authentieke zelf blijft. En als je nog niet zo goed weet wie dat is, dan kan dit journal je helpen om daarachter te komen.

Stop met scrollen en begin met reflecteren

Het boek is een uitnodiging om minder tijd op je telefoon te zitten en meer het echte leven te leven. Een uitnodiging om te stoppen met scrollen en te starten met reflecteren. Hierdoor kun je jezelf namelijk beter leren kennen, ontdekken wie je bent en erachter komen wat je misschien beter kunt loslaten.

Tegenwoordig kun je overal (zogenaamd!) een oplossing voor vinden. Daardoor denk je misschien dat je nog mooier en fitter moet worden om bij anderen in de smaak te vallen. Of denk je dat je nog productiever en beter moet worden in een baan die je eigenlijk helemaal niet gelukkig maakt, maar waarmee je bewondering oogst. Zulk gedrag kan een desastreus effect hebben op je psyche. Want het gaat hier nooit om wat jij werkelijk wilt, maar om hoe je denkt dat anderen je perfect vinden.

Stel jezelf de juiste vragen

Alleen gaat het in het leven niet om die anderen. Het gaat om jou. In dit journal draait het dan ook niet om de vraag hoe je snel succesvol wordt, maar hoe je van dag tot dag jouw succes leeft. Niet het zoeken van geluk, maar jezelf aanvaarden zoals je bent staat centraal. Vanuit dat vertrekpunt werk je aan je ontwikkeling. En door jezelf de juiste vragen te stellen, kun je antwoorden vinden die absoluut van jou zijn.

Voorbeelden van vragen over het heden zijn:

  • Welk cijfer geef je je leven?
  • Wat heb je de laatste jaren gekocht dat je leven werkelijk verrijkt heeft?
  • Wie is er altijd voor je?

Voorbeelden van vragen over het verleden zijn:

  • Wat is het beste dat je ooit is overkomen?
  • Wat vond je vroeger na schooltijd het leukst om te doen?
  • Door welk conflict ben je persoonlijk gegroeid?

Voorbeelden van vragen over de toekomst zijn:

  • Welke hartenwens wil je op een goede dag vervullen?
  • Wat zou je doen als je nog maar een maand te leven had?
  • Wat zou je aan de wereld veranderen als het kon?

Neem er de tijd voor

Vervolgens krijg je bij elke vraag allerlei oefeningen en krijg je via een beknopte uitleg een eerste indruk van waar het in de oefening om gaat. Die herinnert je er ook aan dat je alle antwoorden al in je hebt. Geen zorgen, alle oefeningen zijn gemakkelijk en begrijpelijk toegelicht. Maar je moet er wel echt de tijd voor nemen. Het is niet iets wat je even tussendoor doet.

Na iedere oefening word je dan ook uitgenodigd om naar binnen te keren en waar te nemen of deze jou een bijzonder inzicht heeft gegeven. Tegen het einde van het boek heb je – als het goed is – een beter beeld van wie je bent en waar je voor staat. Vervolgens is het zaak om deze inzichten te integreren.

Moet je meer ruimte in je leven maken voor iets wat jou blij maakt? Wil je iets nieuws uitproberen? Of je manier van doen of leefstijl veranderen? Wat wordt jouw focus? De date met jezelf trekt je uit je comfort zone en helpt je ontdekken wat je werkelijk wilt. Veel succes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️