Marjolein Berendsen
Marjolein Berendsen Welzijn 13 dec 2022
Leestijd: 7 minuten

Zo ondersteun je jezelf holistisch als hoogsensitief persoon (hsp)

Een gelukkig, vrij en liefdevol leven begint bij jezelf. Al jouw vijf holistische niveaus (fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch, spiritueel) hebben individuele aandacht nodig om als totaal in balans te zijn en om je goed te voelen. Dat geldt voor iedereen, en voor een hoogsensitief persoon des te meer.

Met aandacht voor ieder niveau kun je diep inzicht in jezelf krijgen en zul je uiteindelijk in staat zijn om mogelijke klachten, belemmeringen en patronen die jij als hsp ervaart, aan te pakken, te verminderen of op te lossen.

Inzicht in jezelf als hoogsensitief persoon

Jezelf onderzoeken op elk holistisch niveau leert je dat de oorzaak van klachten, pijn, stress, trauma, etc. niet altijd aan de oppervlakte ligt. Als je weet waar de pijn vandaan komt, kun je het met bewuste aandacht op holistisch niveau helen om weer in balans te komen. Alles wat je denkt, voelt, doet en ervaart staat met elkaar in verbinding.

Een zuivere verbinding ontstaat door een gezond en uitgebalanceerd fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel niveau. Wat je eet, heeft invloed op je gedachten, emoties en energie. Wat je denkt, manifesteert zich in je lichaamstaal, je gevoelens en in patronen en overtuigingen.

Door écht te luisteren naar wat je holistische niveaus je te vertellen hebben, kun jij regie hebben over je eigen gezondheid en geluksgevoel. Deze regie is voor jou als hsp een prachtige tool. Het geeft grip op je meest zuivere gevoel, vanuit wie jij werkelijk bent.

1. Aandacht voor je fysieke niveau

Blokkades en problemen die ergens in jouw holistische systeem zijn ontstaan, uiten zich uiteindelijk op fysiek niveau. Dit betekent niet dat de oorzaak van elke fysieke klacht in het verleden ligt. Als je je hoofd stoot en daarna hoofdpijn ontwikkelt, weet je dat oorzaak en gevolg in vrijwel in hetzelfde moment passen.

Oorzaak en gevolg zijn bovendien beide fysiek. Maar als je te maken hebt met terugkerende hoofdpijn zonder dat je weet hoe dat komt, is het waarschijnlijker dat je naar een dieperliggende oorzaak mag zoeken.

Dan zou het mogelijk kunnen zijn dat je verleden – en daarmee je spirituele niveau – jou iets te vertellen heeft. Je fysieke niveau geeft dan uiting aan een blokkade die op een ander holistisch niveau zit.

Van hardnekkige overtuigingen kun je ook op fysiek niveau last hebben. Pijnlijke schouders, spanningshoofdpijn of aanhoudende pijn in je onderrug zijn daar een voorbeeld van. Luisteren naar je lichaam is heel belangrijk, het lichaam kan je van alles vertellen over de rest van je systeem. Door aandacht te geven aan datgene wat je lichaam vertelt, leer je wat je écht nodig hebt om op fysiek niveau gezond te blijven.

En dankzij jouw hoogsensitiviteit kun je dit leerproces op een diepe manier doorlopen. Je zintuigen, intuïtie, empathisch vermogen en creativiteit zijn jouw persoonlijke assistenten in dit proces.

Gezonde, bewuste aandacht voor je fysieke niveau betekent dat je je lichaam ziet als je belangrijkste huis, jouw woonplek op deze aarde. Je hebt maar één lichaam en dat verdient jouw liefdevolle toewijding en aandacht. Naast het genieten van gezonde voeding wordt je fysieke gezondheid ook gestimuleerd met voldoende rust en beweging.

2. Aandacht voor je emotionele niveau

Hoe jij je emoties ervaart, wordt bepaald door de betekenis die je er zelf aan geeft. Zie je je emoties als ballast, dan zullen ze jou ook dienen als ballast. Maar zie je ze als leermeester en als mogelijkheid om te groeien, dan zullen ze je dienen om te leren en te groeien. Tenslotte heb je ze, en kun je ze gebruiken zoals jij dat wilt. En je bent veel meer dan de emotie.

Door je hier bewust van te worden, zal de betekenis die je aan je gevoelens geeft, veranderen. En dat krijg je terug. Als jij je positief, liefdevol en vrij voelt, laat je die indruk ook achter op je omgeving. Dat zorgt ervoor dat jouw omgeving je als positief zal ervaren. Jij staat in je kracht en die kracht uit zich in een hoog trillingsniveau. Positieve aandacht voor je emotionele niveau zal je helpen om in jouw kracht te komen.

3. Aandacht voor je mentale niveau

Het hoofd kan vol zitten met allerlei gedachten en hersenspinsels. Ze oefenen invloed uit op je gedrag, je gevoel, je energie en op wie je werkelijk bent. Vanwege alle gedachten is het soms makkelijk om ‘in je hoofd te gaan zitten’. En als we in ons hoofd zitten, wordt denken onze leider en vergeten we de verbinding met ons hart.

Al je gedachten en overtuigingen stimuleren het gevoel van controle. Controle is prettig, het geeft een gevoel van veiligheid en rust. Jij regisseert de scène die past in jouw fase van leven, in het moment en liefst ook in de toekomst.

Je brein vertelt je hoe alles is onderzocht en hoe ongewenste verrassingen kunnen worden voorkomen. En hoe goed je eigen regie in de praktijk ook werkt, je kunt nooit weten hoe jouw levensscènes gaan lopen.

Gedachten beïnvloeden al je holistische niveaus, en woorden en gedachten hebben, net als emoties, een frequentie. Hoe meer positieve gedachten, hoe hoger dat trillingsniveau wordt. En andersom…

4. Aandacht voor je energetische niveau

Een tekort of juist een teveel aan energie kan ervoor zorgen dat je leegloopt of overprikkeld raakt. Over- en onderprikkeling kunnen, als het maar lang genoeg duurt, belastend zijn voor je hele systeem.

Bij een hoogsensitief persoon komen burn-out en bore-out regelmatig voor. Aandacht voor je energetische niveau kan je inzicht geven in je eigen energiebewaking. Het energieniveau van een extraverte belevingszoeker (een van de hsp-types) heeft van nature veel stimulans nodig.

Een introverte rustzoeker daarentegen heeft veel baat bij minder prikkels. Als je aandacht geeft aan je energetische niveau, wil je eerst uitvogelen welk type hsp het meeste op jou lijkt.

Energie is dynamisch. Wat je ook doet en waar je ook bent, jouw energetische niveau is dat ook. Word je geconfronteerd met energie die niet goed voor je is, dan merk je dit waarschijnlijk op al je holistische niveaus. Dit geldt ook voor positieve energie.

Bedenk maar eens wat er gebeurt als jij je dankbaar voelt: je voelt je liefdevol, je lichaam is ontspannen en je gedachten zijn positief. Dit stimuleert je energie op een positieve manier en zal je opladen. Negatieve emoties zullen het omgekeerde doen: je energieniveau stroomt over of raakt uitgeput met gevolgen voor al je holistische niveaus.

Je energetische trilling (frequentie) kan dus hoog of laag zijn. Hoe positiever jij je voelt, hoe hoger je frequentie. En andersom. Wil je positieve energie aantrekken, dan mag je dat ook uitzenden

5. Aandacht voor je spirituele niveau

Op elk moment van de dag, zelfs tijdens je slaap, heb je ervaringen en blijf je leren en groeien. Jouw spirituele niveau is het zielsniveau dat toegang heeft tot jouw (verre of naaste) verleden. Deze bron van informatie kan inzicht geven in je huidige jezelf. Je manier van denken, je overtuigingen, fysieke klachten, emoties en energie.

Met die kennis kun je jouw unieke krachten als hoogsensitief persoon nog beter inzetten en bewaken op momenten dat je systeem het nodig heeft. Als hsp ben je sterk verbonden met anderen, met het universum en met je diepe innerlijke weten. Deze verbinding op zielsniveau is een prachtige tool waarmee je jezelf kunt helen en kunt leven zoals jij dat wilt.

Door aandacht te geven aan je spirituele niveau ontwikkel je jouw bewustzijn, intuïtie en diepe bron van levenskracht, licht en liefde. Dit bewustzijn stimuleert de verbinding met jezelf, met iedereen en alles wat is. Op spiritueel niveau kom je thuis bij jezelf, bij wie jij werkelijk bent.

Jouw hoogsensitieve eigenschappen zorgen ervoor dat je je vaak meer verantwoordelijk voelt voor anderen dan dat je bent. Het zorgt ervoor dat je de energie van anderen overneemt, en het stimuleert je behoefte aan inzicht en diepgang. ‘Zuivere verbinding’ is het sleutelwoord voor jouw spirituele ontwikkeling.

Door je grenzen op elk holistisch niveau te bewaken, kun je deze zuivere verbinding ervaren. Je aandacht mag steeds weer gaan naar rust, opladen, loslaten, afschermen en verbinden met je essentie. Voor elk type hsp zou het ideaal zijn om een eigen plek te hebben waar je je helemaal kunt afzonderen. Om rust en zuivere energie te ervaren en om verbinding met alles te kunnen voelen.

Je spirituele niveau vertelt wat jouw behoeften zijn, hoe je kunt blijven groeien en hoe je hoogsensitiviteit als jouw grootste kracht kunt inzetten. Het is het meest diepgaande niveau dat alles met elkaar verbindt en waar je antwoord kunt vinden op al jouw levensvragen. Daarom is aandacht geven aan je spiritualiteit altijd een dankbaar iets; het geeft je diepe inzichten in jou als hsp.

Marjolein Berendsen is auteur van het nieuwe standaardwerk over hoogsensitiviteit Hoogsensitief? Je grootste kracht, met bijbehorend werkboek en inzichtkaartendeck. Ze is founder van opleidingsinstituut ZoMa Opleidingen en de podcast Holistisch leven.

 

10 manieren om erachter te komen of je een hoogsensitief persoon bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️