Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 20 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

10 manieren om erachter te komen of je een hoogsensitief persoon bent

Heb jij het gevoel dat je gevoelens en emoties van jezelf, maar ook van anderen, dieper en heftiger voelt dan andere mensen? Dan bestaat de kans dat je een hoogsensitief persoon (HSP) bent. Er is niets mis met je en je bent zeker niet de enige. Onderzoek toont alleen aan dat je stimuli beter oppikt dan anderen.

Dat kan een mooie eigenschap zijn, maar – vooral op werk – kan het je wel eens in de weg zitten. Weten dat je HSP bent, kan je helpen in de toekomst beter met die prikkels om te gaan. Maar hoe weet je nou of je echt een hoogsensitief persoon bent?

10 tekenen dat je een hoogsensitief persoon bent

Als je meeste of zelfs al deze tekenen van Psychology Today herkent, dan ben je hoogstwaarschijnlijk hoogsensitief.

1. Je bent onwijs empathisch

Een hoogsentitief persoon heeft het speciale talent om andermans gevoelens, behoeften en onzekerheden te voelen. De wetenschap verklaart hoe dit kan: HSP’s hebben actievere spiegelneuronen, waardoor ze beter de emoties van anderen begrijpen.

Net als bij veel eigenschappen van een HSP is dit zowel een blessing als een curse. Het kan heel vermoeiend zijn om dit aan te voelen, maar het zorgt er ook voor dat je onder andere goed bent in communiceren en conflicten oplossen.

2. Je krijgt vaak te horen dat je dingen ‘te veel aantrekt’

Iemand die hoogsensitief is reageert sterker op bepaalde situaties (bijvoorbeeld in het nieuws), dan de gemiddelde persoon. Daardoor krijg je vaak opmerkingen te horen als ‘neem het niet persoonlijk op’ en ‘je trekt het je te veel aan’.

4 makkelijke manieren om jezelf te beschermen als HSP

3. Als hoogsensitief persoon leef je in je hoofd

Aan de buitenkant zou je het misschien niet zeggen, maar een HSP heeft een levendig innerlijk leven. Dat is positief: je bent een originele creatieve denker. Maar het zorgt er soms ook voor dat je té veel nadenkt en analyseert, en daarbij te kritisch bent voor jezelf.

4. Je hebt moeite met negatieve feedback

Tja, niemand vindt negatieve feedback leuk, en als HSP ben je gevoeliger dan de gemiddelde persoon. Het zou dus best kunnen dat je negatieve feedback zo veel mogelijk uit de weg gaat. Een HSP werkt vaak bijvoorbeeld extra hard om dat te voorkomen. Herkenbaar? Pas dan op, want dat zou tot een burn-out kunnen leiden.

HSP op je werk? Met deze tips zorg je ervoor dat je minder overprikkeld raakt

5. Als hoogsensitief persoon vind je keuzes maken lastig

Een hoogsensitief persoon is vaak bang de verkeerde keuze te maken, zelfs als het om iets simpels gaat. Een HSP is namelijk heel zelfbewust en is constant bezig met hoe zijn of haar beslissingen een impact maken op anderen.

6. Je bent extreem opmerkzaam

Als HSP merk je de kleinste veranderingen op en zie je vaak wat anderen niet doorhebben. Merk je bijvoorbeeld dat je leidinggevende in een meeting onrustig is en met zijn voet zit te tikken?

Vraag aan collega’s of zij iets gemerkt hebben en het antwoord is waarschijnlijk nee. Hoogsensitieve personen merken namelijk externe stimuli als geluid en bewegingen eerder op.

7. Jij straalt één en al vriendelijkheid uit

Krijg je vaak te horen hoe lief en vriendelijk je wel niet bent? Dan is dat een duidelijk teken dat je HSP bent. Zeker als je geïrriteerd raakt door collega’s of andere mensen die deze eigenschap niet delen en bijvoorbeeld afspraken niet nakomen.

Hoe om te gaan met tegenslagen als hoogsensitief persoon

8. Als hoogsensitief persoon huil je veel

Een HSP is gevoeliger dan anderen, en raakt daardoor sneller overweldigd. Dit leidt vaak tot tranen. We willen nog even op het hart drukken dat er niets mis is met huilen, er is dus niets om je voor te schamen als je een traan wegpinkt.

9. Je werkt graag vanuit huis

Na corona weer terug naar de kantoortuin? Liever niet. Je hebt inmiddels ontdekt hoe fijn thuiswerken is, waar je de geluiden en andere prikkels vaak kunt controleren.

10. Je vindt werkgeluk belangrijker dan geld of status

Een HSP wordt eerder gedreven door intrinsieke dan externe factoren. In andere woorden: je vindt het belangrijker dat je jouw werk leuk vindt en dat je ermee een verschil maakt, dan het salaris of de status die je ervan krijgt.

Herken jij jezelf in de 10 tekenen? Leer er dan meer over (bijvoorbeeld door deze boeken over HSP te lezen) om jouw mooie eigenschappen je niet in de weg te laten zitten.

Overprikkeld en hoogsensitief? 5 tips om jezelf te beschermen tegen prikkels

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️