Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Duurzaamheid 20 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

5 tips van de boswachter voor een klimaatproof tuin (+ win een biologisch tuinpakket)

Met deze temperaturen zijn we vaker in de tuin te vinden, de natuur staat in bloei, maar we zijn ook voorbereid op droogte en overstromingen. Het veranderende klimaat heeft invloed op de natuur en dus ook op onze tuin. BEDROCK deelt 5 tips voor een klimaatproof tuin.

Om beiden een handje te helpen roept Natuurmonumenten iedereen op om de tuin, hoe klein of groot ook, klaar te maken voor een mooiere toekomst met het klimaatpakket. Dit pakket met in totaal 10 eenvoudige tuintips (Ja! Er zijn nog meer fijne tips) van Nederlandse boswachters is vanaf vandaag aan te vragen via Natuurmonumenten.nl/gratisklimaatpakket. Hoe leuk is dat?

Klimaatproof tuin

Dat de verandering van het klimaat periodes van extreme droogte, afgewisseld met wateroverlast, creëert, daar kunnen we niet omheen. Deze extreme weersomstandigheden zorgen voor problemen in steden, in de landbouw en in de natuur.

Experts zijn al jaren bezig met manieren om de natuur te beschermen. Zo ook boswachter Bart Zwiers. Een van die manieren is regenwater de ruimte te geven en in perioden van veel regen het water op te vangen en vast te houden, in plaats van het zo snel mogelijk afvoeren.

Gezonde natuurgebieden kunnen als een soort spons regenwater vasthouden, dat hebben we in het natte natuurgebied De Onlanden vlakbij Groningen met behulp van zachte en slingerende oevers, meer ondiepe- en overloopgebieden zien gebeuren. Wat in natuurgebieden lukt, kan ook in eigen tuin toegepast worden.

Groene vingers niet nodig

Om je tuin toekomstbestendig en klimaatproof te maken, heb je echt geen groene vingers nodig. Boswachter Bart deelt op BEDROCK vijf tips waarmee je je eigen tuin waterproof maakt en een betere biodiversiteit creëert.

1. Minder tuintegels

Nederland heeft in totaal 3 miljard m2 aan tuin en bijna de helft (!) daarvan is betegeld. Zonde. Vervang tuintegels door groen, dan kan regenwater makkelijker de bodem inzakken en trekt je tuin bovendien meer dieren aan!

2. Plaats een regenton

Zo simpel kan het zijn! Vang regenwater op met een regenton en bewater bloemen en planten hiermee in periodes van droogte.

3. Leg een vijver aan

Een vijver vangt water op én houdt het langer vast. Tegelijk geeft een vijver een enorme boost aan de biodiversiteit in je tuin. Zelfs een kleine vijver volstaat en brengt veel voordelen met zich mee.

4. Plant een struik of een boom

Met al die hete zomers snakken jij en je tuinbewoners vast wel naar wat meer schaduw in je tuin. In dit geval is een boom of grote struik de oplossing om een schaduwplek te creëren. Natuurlijk heb je daar ruimte voor nodig, maar als dat het geval is, kan het je tien graden schelen! Bomen en struiken vangen daarnaast ook nog eens regenwater op dat langzaam naar beneden druppelt, rechtstreeks de grond in.

5. Bedek de bodem

Zorg dat de bodem niet uitdroogt door een laag compost of maaisel op de kale grond te strooien. Je kunt er ook een bodembedekker laten groeien. Of laat wat tuinafval tussen je planten liggen. Door je tuin zo te ‘mulchen’ bescherm je de bodem tegen uitdrogen en voed je deze tegelijkertijd op een natuurlijke manier.

klimaatproof tuin

Om jou een handje te helpen, geeft BEDROCK namens Natuurmonumenten en Sprinklr vijf biologische tuintjes t.w.v. 100 euro weg. Met dit pakket kun je maar liefst 2m2 tuin laten begroeien. Hoe kun je winnen? Stuur een mail naar [email protected] en volg ons op Instagram!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️