Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 20 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

9 signalen dat je kampt met depressieve gevoelens

Een depressie is een ontzettend ingrijpende psychische stoornis waar helaas steeds meer Nederlanders mee kampen. Op dit moment krijgt 1 op de 5 (!) Nederlandse volwassenen in het leven te maken met een depressie. Daarom is het belangrijk er op tijd bij te zijn en signalen van depressieve gevoelens te herkennen. Hoe? Aan de hand van deze 9 signalen van depressieve gevoelens.

In Nederland kampen niet alleen heel wat mensen met een depressie, maar ook een burn-out ligt snel op de loer in ons kikkerlandje. Wel 1 op de 6 Nederlanders kampt momenteel met burn-outklachten.

Door een beginnende depressie vroegtijdig op te sporen en op tijd aan de bel te kunnen trekken, kan een enorme lijdensweg bespaard blijven. Hoe? Er zijn bepaalde, belangrijke signalen waaraan je depressieve gevoelens kunt herkennen.

Depressieve gevoelens versus depressie

Allereerst is het goed om te weten dat een depressie en depressie gevoelens niet per se hetzelfde zijn. Houden de depressieve gevoelens langdurig aan, dan kan je te maken krijgen met een heuse depressie.

No labels please

Toch kan je niet zomaar een label ‘depressie’ op iemand plakken. Wist je dat een depressie namelijk in heel veel verschillende vormen en maten komt? In totaal zijn er wel zes (!) verschillende soorten depressies.

Hoe muziektherapie zou kunnen helpen bij een depressie

Wat je wél kan doen, is signalen herkennen dat er een depressie op de loer ligt, tipte ervaringsdeskundige Jarno Korf eerder aan BEDROCK. Bij jezelf, maar misschien ook bij geliefden in je omgeving. Het is altijd belangrijk om er voor elkaar te zijn, maar in zware tijden al helemaal.

Signalen depressieve gevoelens

Aan deze symptomen kan je herkennen of je kampt met depressieve gevoelens:

  1. Je voelt je schuldig, misschien wel overbodig en denkt dat je weinig waard bent
  2. Je bent prikkelbaar
  3. Je bent onrustig of hebt juist heel weinig energie
  4. Je bent neerslachtig
  5. Je vindt het moeilijk om je te concentreren
  6. Je vindt het leven zwaar
  7. Je vindt het onderhouden van sociale contacten moeilijk
  8. Je dagelijkse taken kan je steeds moeilijker uitvoeren
  9. Je hebt veel negatieve gedachten en gevoelens

Wanneer je af en toe een slechte dag of week hebt, is natuurlijk niet vreemd. Sterker nog: dat hoort gewoon bij het leven. Zonder de dalen, kennen we immers ook de pieken niet. Het is heel normaal om soms door een moeilijke periode of een dipje te gaan, wanneer een relatie verbroken wordt, je baan wegvalt of je kampt met de bekende quarter life crisis bijvoorbeeld.

Aan de bel trekken bij depressieve gevoelens

Maar wanneer jouw depressieve en sombere gevoelens wel heel lang aanhouden en het je dagelijkse taken in de weg gaat zitten, dán wordt het tijd om aan de bel te trekken en de hulp van een professional in te schakelen. Je kunt hiervoor altijd bij je huisarts terecht.

Depressieve mensen kunnen niet lachen (en 7 andere mythes over depressie)

Omdat er tegenwoordig veel wachtlijsten zijn bij GGZ-psychologen, bestaan er gelukkig inmiddels platforms als Open Up waarbij de werkzame psychologen altijd tijd hebben voor een traject tot het (vergoede) traject met een GGZ-psycholoog van start kan gaan.

Praten over mentale gezondheid was lange tijd taboe, maar gelukkig wordt er steeds openlijker over gesproken én geschreven. Weet dat je niet alleen bent, en schakel de hulp van een professional in als je denkt dat jij last hebt van depressieve gevoelens.

Weten of jij een depressie hebt? Zo herken je of je depressief bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️