Laura Luijk
Laura Luijk Psyche 13 apr 2022
Leestijd: 5 minuten

Dé ultieme gids die je door de quarter life crisis sleept

Vroeger wist je het allemaal zo goed: wat je beroep zou zijn, waar je zou willen wonen en in welk droomhuis je zou wonen. Nu is het zover, maar valt het toch allemaal een beetje tegen. Had je niet toch liever nog willen reizen, of toch een carrière switch willen maken. Het is niet altijd makkelijk voor ons mid-twintigers, begin dertigers. In deze leeftijd moet je belangrijke beslissingen maken en hierdoor ontstaan twijfels. Hallo quarter life crisis!

De quarter life crisis komt om de hoek kijken. Dit is dé periode van inzinking waarin we ons gaan bezinnen op het leven. En dat kan flink tegenvallen wanneer niet al je dromen zijn uitgekomen.

Het is de levensfase waarin we de balans van het leven opmaken en tot de conclusie komen dat het allemaal niet zo rooskleurig is als wat we verwacht hadden.   

Tips tijdens de quarter life crisis

Je bent gelukkig niet de enige die zichzelf deze vraag stelt. De cijfers liegen er niet om, want 25 procent van de mid-twintigers, begin dertigers heeft last van deze crisis. Op dit punt in je leven had je misschien verwacht dat je in een koophuis zou wonen met de liefde van je leven.

Valt dat even tegen. Je zit namelijk met een hoge studieschuld, een onbetaalbaar huur appartement, terwijl je een baan hebt in de middenklasse.   

Lees ook: Hallo quarterlife crisis: de signalen dat jij er ook één hebt

Shit. Dit had je niet verwacht. Of je hebt juist alles wat je hartje begeerd, maar je voelt je toch leeg vanbinnen. Wij weten dat dit een belangrijk kruispunt in je leven is, daarom hebben we de ultieme gids samengesteld die je door deze crisis heen sleept. 

Tip 1: verwachtingen bijstellen  

Keuzestress, chronische twijfel en het voelen van prestatiedruk in deze crisis. Totaal niet nodig! Op social media lijkt alles mogelijk te zijn. Hierdoor wordt een druk gecreëerd om zowel privé als op zakelijk gebied succesvol te zijn. We willen alles tegelijk zijn; een goede vriend of vriendin, partner, werknemer, werkgever. Noem maar op.   

We kunnen niet kiezen en daardoor willen we alles tegelijk, het liefst zo snel mogelijk bereiken. Het is niet realistisch en daarom moeten we onze verwachtingen bijstellen. Je hebt je leven prima op orde, ook al vind jij niet dat je voldoet aan je eigen verwachtingen.

Succes is geen maatstaf voor een gelukkig leven. Dat willen we je echt op het hart drukken. En een little side note: iedereen lijkt het voor elkaar te hebben in jouw ogen, maar er zijn altijd punten in zijn of haar leven waar er onzekerheden zijn.  

Tip 2: stop met het vergelijken met anderen 

Wanneer je jezelf steeds vergelijkt mensen die zich in een hele andere fase bevinden kom je vaak niet verder. De lat die je jezelf oplegt is niet realistisch. Je volgt je eigen pad en dat is gewoon goed zo. Je kunt hun ervaringen als inspiratie gebruiken, maar ga vooral op zoek naar mensen die op dezelfde manier in het leven staan.

Luister ook: Luister nú naar de gloednieuwe podcastserie over een bewust leven: Bedrock Talks

Ze zullen de punten uit kunnen lichten waar jij op dit moment misschien blind voor bent. Geloof ons, er zijn genoeg mensen die ook tegen jou op kijken. Leer van jezelf te houden. Cliché maar zo waar!  

Tip 3: op je bek durven gaan  

Als je geen actie onderneemt sta je over 10 jaar nog op dezelfde plek. Daarom is ons advies om gewoon actie te ondernemen. Wil je nog wat dingen uitzoeken: die backpack trip, een carrière switch of een taalcursus volgen? Doe het gewoon! Het is dan helemaal niet erg om af en toe op je bek te gaan.

Je leert zoveel tijdens het proces. Gewoon relativeren en weer doorgaan. Deze lessen kun je meenemen in je verdere levenspad.   

Tip 4: ga er mee aan de slag  

Een quarter life crisis kan gepaard gaan met een gevoel van eenzaamheid, onzekerheid en besluiteloosheid. Daarnaast kunnen er ook allerlei andere klachten ontstaan zoals: rusteloosheid, je opgejaagd voelen, vermoeidheid, nek- en rugklachten. Het is dan meer dan oké om hulp te zoeken.

Je kunt hulp zoeken bij een coach of een psycholoog. Een coach kan je helpen met het stukje zelfinzicht: waar krijg je energie van, wat zijn je waarden en drijfveren 

Het gaat vaak niet vanzelf over, je moet er echt mee aan de slag gaan. Door in gesprek te gaan over de levensvragen kom je steeds een stapje verder. Andere manier om er mee aan de slag te gaan zijn: meditatie, cursussen, gesprekken met opa’s en oma’s. Ook het helpen van boeken kan zorgen voor herkenning.

Hieronder geven we wat tips voor leesvoer over de quarter life crisis.   

Leesvoer over de quarter life crisis 

Een feest van herkenning vind je in deze boeken, lekker om de boel even te relativeren:  

Tip 5: waardeer waar je nu al staat  

Vergeet jezelf ook niet dat schouderklopje te geven, want je hebt zoveel dingen al wel bereikt. Bepaalde dingen die je van tevoren niet verwacht had. Je bent misschien wel cum laude afgestudeerd, hebt een lieve vriendengroep en hebt een aantal maanden alleen in het buitenland gewoond.

Geef aandacht aan deze punten. Want wat je aandacht geeft dat groeit, dus die negatieve gedachten moet je niet te lang vasthouden! 

Dit gastartikel is geschreven door Laura Luijk. Laura is een creatieve avonturier met een grote passie voor schrijven, zelfontwikkeling, trendonderzoek, goede boeken, lekkere koffie en (solo) reizen. Ze is op haar gelukkigst als ze kan reizen, omdat elke ervaring uniek is en er blijvende herinneringen worden gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️