Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 20 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Hallo quarterlife crisis: de signalen dat jij er ook één hebt

Een quarterlife crisis wordt omschreven als een periode van onzekerheid en stress die jonge mensen ervaren wanneer ze voor een nieuw hoofdstuk in hun leven staan. In de volksmond wordt de term wel ‘ns grappend gebruikt, maar als je hier last van hebt, is dat zeker niet grappig.

Vermoed jij dat je er één hebt? Tune even in bij jezelf en ga na of je één van deze signalen herkent.

Het lot van de wereld ligt in handen van millennials (en dat is maar goed ook)

Signalen van een quarterlife crisis

Hoe een quarterlife crisis er exact uitziet, verschilt per persoon. Toch gaat het vaak om een combinatie van één of meerdere van onderstaande kenmerken.

1. Een gebrek aan motivatie

Heb je er even allemaal geen zin meer in? Lukt het niet om motivatie op te brengen voor werk, sociale contacten of hobby’s? Heb je gewoon zin om jezelf te isoleren van de rest van de wereld, zonder verplichtingen? Dit soort situaties wijzen overduidelijk op een gebrek aan motivatie, een belangrijk kenmerk van een quarterlife crisis.

2. Het gevoel hebben dat je faalt

Je bekritiseert jezelf voor het minste foutje en wanneer je jezelf met anderen vergelijkt (iets wat je constant doet), haal je jezelf altijd naar beneden. Je hebt het idee dat alles wat je doet tekortschiet. En je leven? Dat bestaat alleen maar uit falen. Althans, dat is wat je voelt tijdens een quarterlife crisis. Onterecht natuurlijk.

Waarom millennials alles behalve verwend, lui en narcistisch zijn

3. Depressieve gedachten

Niet voor niets is depressie één van de meest voorkomende klachten van deze tijd. Ook in de context van je quarterlife crisis zijn depressieve klachten veelvoorkomend. Het probleem hierbij is dat depressie en quarterlife crisis een versterkend effect op elkaar hebben. Tijdig hulp zoeken is hier dus extreem belangrijk.

4. Een gebrek aan zelfvertrouwen

Door bovenstaande factoren voel je jouw zelfvertrouwen tot onder de grond zakken. Pijnlijk genoeg zijn paniekaanvallen daar vaak het gevolg van. Ook uitstelgedrag door faalangst is een veelvoorkomend fenomeen.

5. Frustratie

Dit alles maakt je natuurlijk mateloos gefrustreerd. Het probleem met frustratie is dat het vaak leidt tot woede of angst. Hierdoor zeg je makkelijker dingen die anderen kwetsen en waardoor je eerder relaties kapot maakt.

Je leest het goed: je quarterlife crisis is dus een combinatie van heel wat negatieve factoren die maken dat je je gedurende een bepaalde periode in je leven erg slecht voelt. Dat is ellendig, maar gelukkig te verhelpen. Wij schreven eerder al een artikel over hoe je zonder kleerscheuren uit zo’n quarterlife crisis komt.

Spoiler: alles komt goed!

Millennials lijden het meest onder de verwachtingen van zichzelf

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️