Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 20 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Niet elke meditatie is hetzelfde: dit zijn de verschillende soorten

Je hoort mensen om je heen vaak praten over meditatie, het goede gevoel dat ze er door krijgen, en jij wil er ook wel aan beginnen. Je bent overtuigd, maar als je op zoek gaat, kom je erachter dat er wel heel veel soorten meditatie zijn. Eigenlijk zie je door de bomen het bos niet meer. Welke vorm moet je nou kiezen?

Om het makkelijker te maken, zetten wij de 7 bekendste soorten van meditatie op een rij.

7 soorten meditatie

We lichten 7 verschillende soorten toe, zodat je de vorm kan uitkiezen die jou het meest aanspreekt.

1. Zenmeditatie

Van oorsprong komt zenmeditatie uit het Boeddhisme. Het is een laagdrempelige vorm van meditatie die voor beginners geschikt is, waarbij je zowel lichamelijk als geestelijk al snel positieve effecten ervaart. Zo creëer je een groter gevoel van balans en verminder je stress.

Hoe doe je zenmeditatie dan? Wat je eigenlijk wil, is je gedachten loslaten. Daarbij kan het helpen om je te focussen op je ademhaling, bijvoorbeeld door die te tellen. Je kan klein beginnen, maar als je het volhoudt kan deze meditatie helpen tegen angst en zorgen voor betere concentratie.

Hoe een kleurboek meditatief kan werken (ook als je denkt dat het niks voor jou is)

2. Chakra meditatie

De term ‘chakra’ komt uit het Sanskriet en betekent cirkel of wiel. Met chakra’s in het lichaam zelf bedoelen we knooppunten van energie. Dat zijn er zeven en deze zijn verdeeld over je lichaam, van je kruin tot je stuitje. Je chakra’s kunnen met elkaar in balans staan. Zo niet, dan kan je spanning en angst ervaren.

Bij chakra meditatie wil je elke chakra van nieuwe energie voorzien, zodat die balans terugkomt. Tijdens de meditatie leg je dan ook de focus op iedere chakra. Je bent daar actief mee bezig. Chakra meditatie doe je dan ook in kleermakerszit, zodat je je aandacht echt op je chakra’s kan leggen.

3. Vipassana meditatie

Vipassana is een eeuwenoude techniek die ook, net als zenmeditatie, voortkomt uit het Boeddhisme. Bij deze vorm leg je echt de nadruk op jezelf en ben jij de key focus. Tijdens de meditatie let je op hoe je lichaam voelt en wat je gedachten zijn, je observeert dus jezelf.

Alles wat je wil weten over vipassana (en hoe je het beoefent)

Bij vipassana raak je op een dieper level bewust van jezelf. Het doel is om zelfkennis op te doen en om negatieve gevoelens, zoals angst, te vervangen door positieve gevoelens zoals vreugde. Dankzij vipassana meditatie zou je een gelukkiger leven kunnen leiden.

4. Visualisatie meditatie

Prettige beelden of gewenste situaties, dat is waar het om draait bij visualisatie meditatie. Zoals de naam ook al zegt, bij deze meditatie gaat het om visualisatie, ofwel verbeelding. Je mag je even wanen in een fijne alternatieve werkelijkheid, iets waar je in je echte leven misschien naartoe wil werken.

Bij visualisatie meditatie geef je je gedachten een richting. Wat wil je bereiken? Denk bijvoorbeeld aan een fijne werkplek met leuke collega’s. Het mooie aan visualisatie meditatie is dat jij de touwtjes in handen hebt en dat je jezelf in de goede richting kan sturen.

5. Geleide meditatie met pijnlijke emoties

Pijnlijke emoties hebben we allemaal wel eens, soms heb je te maken met angst, stress of spanning. Hoe ga je daar dan goed mee om? Dat is het mooie aan geleide meditaties; een stem begeleidt je en helpt je stap voor stap met je meditatie.

Geleide meditatie: voor meer focus en concentratie (laat je gedachten gaan)

Jan Geurtz is een Nederlandse schrijver en leraar Tibetaans Boeddhisme, onder andere bekend van zijn boek Verslaafd aan liefde. Met zijn geleide meditatie helpt hij je om op een andere manier naar pijnlijke emoties te kijken. Wil je deze meditatie uitvoeren? Dan kan je hier naar de nieuwe versie luisteren.

6. Mindfulness meditatie

Mindfulness en meditatie zijn eigenlijk twee verschillende dingen. Toch kan je je bij meditatie wel op mindfulness focussen. Dat doe je door je aandacht volledig te focussen op het moment waarin je zit. Alles wat je met je zintuigen opvangt, is een aandachtspunt.

Bij mindfulness meditatie gaat het er niet om dat je je hoofd leeg maakt. Wel stap je even uit je train of thoughts zodat je je gedachten van een afstand kan bekijken. Mindfulness meditatie is een manier om bij jezelf even op de pauzeknop te drukken en indrukken te verwerken. Op die manier krijg je weer rust.

Mindfulness zoals het oorspronkelijk bedoeld is

7. Transcendente meditatie

Dit is een vorm van mediteren waarbij het draait om een ‘mantra’, een klank die je in gedachten herhaalt tot hij langzaam wegvaagt en je echt ‘bewust’ bent zonder gedachten. Het bereiken van een puur bewustzijn, dat is waar het om draait bij transcendente meditatie.

Bij transcendente meditatie kan je verschillende mantra’s gebruiken. ‘Aum’ is daar één van. Dat spreek je niet uit als woord, maar als 3 letters. Met mantra’s zet je je gedachten opzij. Blijf de mantra dan ook herhalen tot je hem niet meer hoort. Dat is wanneer je het zuivere bewustzijn hebt bereikt.

Wil je meer weten over meditatie? Lees dan Bedrock’s meditatiegids voor beginners.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️