Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 30 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

De verjaardagsdepressie treft veel mensen, dit zijn drie veelvoorkomende symptomen

Nooit zin om je verjaardag te vieren? Sterker nog: zie je op tegen de dag waarop je een jaar ouder wordt? De verjaardagsdepressie treft veel mensen. Het houdt in dat je in de dagen voor en na de verjaardag minder lekker in je vel zit en negatieve gedachten ervaart.

Ieder jaar, in november, begint Marrit zich ongemakkelijk te voelen. Dat komt omdat ze deze maand jarig is en daar vindt ze helemaal niks aan. Normaal houdt ze van een borrel en viert ze heus wel af en toe het leven, maar niet haar verjaardag, met slingers en cadeaus.

“Er is geen dag waar ik zo tegenop kijk als mijn verjaardag”, deelt de 28-jarige Marrit met BEDROCK. “Het idee dat ik ouder word, maar nog steeds zoveel dingen niet bereikt heb, is een van de redenen waarom ik tegen het ouder worden opzie. Nu de dertig nadert, twijfel ik nóg meer over mijn prestaties. Het voelt alsof ik nog lang niet ben waar ik had moeten zijn.”

Haar verjaardag is een moment om op het leven te reflecteren en daarin is ze erg streng voor zichzelf. Ook deelt ze: “Ik heb een hekel aan in het middelpunt van de belangstelling staan en ben absoluut niet goed in organiseren. Als vriendinnen vragen of ik het vier, krijg ik echt de kriebels. Het voelt als een ‘moetje’, maar toch vier ik het niet en blijf ik dichtbij mezelf.”

Verjaardagsdepressie

Verjaardagen kunnen allerlei emoties losmaken in mensen, waaronder verdriet, angst en zelfs een depressie. Er is pas sprake van een depressie als de periode met negatieve gevoelens langer dan twee weken duurt. De Real Depression Project deelt dat gebeurtenissen die stress veroorzaken, kunnen leiden tot een depressie. Momenten als een verjaardag (maar ook een bruiloft) dwingen mensen om op zichzelf te reflecteren.

Verjaardagen werpen de vraag op wie je eigenlijk bent, wat is je identiteit? Stel je wordt dertig, dan had je vast een ‘plaatje’ in je hoofd van wat je op dat moment bereikt zou hebben. Vaak heeft niemand alle doelen behaald. De één zet zich hier snel overheen, terwijl de ander echt teleurgesteld in zichzelf is en zich afvraagt: “Wie ben ik nu eigenlijk en wat wil ik?”

Dat niet iedereen zin heeft om zijn verjaardag te vieren, is een feit. Hoge verwachtingen, sociale druk en de angst om ouder te worden spelen hierbij een rol. Dit zijn drie belangrijke symptomen (of gedachten) van mensen met een verjaardagsdepressie.

1. Je bent het niet waard om je verjaardag te vieren

Wat veel mensen hebben als een verjaardag in zicht komt, is het gevoel dat ze het niet waard zijn om erkend en gezien te worden. Waarom zou iemand speciaal voor jou een feestje vieren? Dit kan weer voor angst zorgen dat er uiteindelijk niemand op komt dagen en ze hun eigen feestje alleen vieren.

2. Apathische gevoelens hebben over het plannen en de details van jouw verjaardag

Wie apathisch is, heeft gebrek aan passie en enthousiasme. Sommige mensen zijn normaal gesproken helemaal niet apathisch, maar rondom hun eigen verjaardag slaan ze dicht. Het plannen van een verjaardag kan voor hen namelijk veel stress veroorzaken.

3. Weemoedig terugblikken op weer een ‘verspild jaar’

De verjaardag is, zoals we eerder al beschreven, een moment om te reflecteren. Dit kan voor voor negatieve gevoelens zorgen dat je nog niet bent waar je had willen zijn in het leven. Dit creëert angst om ouder te worden.

Mocht je last hebben van een verjaardagsdepressie, weet dat je niet de enige bent. Voel je vooral ook niet verplicht om je verjaardag te vieren! Ook al vier je het niet, dan kun je alsnog mensen die je dierbaar zijn uitnodigen om bijvoorbeeld samen te eten of lekker naar de film te gaan.

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw verjaardag op een fijne manier door kunt komen. Als dat met een pizza op de bank is, helemaal fine!

Een mindful ritueel om de lente mee te beginnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️