Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 30 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Zie jij regelmatig een pauw? Dít is de spirituele betekenis van een pauw

Op de kinderboerderij, in je dromen, in een boek of op vakantie: heb jij je wel eens afgevraagd wat het betekent als je een pauw ziet? Het sierlijke beest met prachtige kleuren en een rijke verentooi met felgekleurde ‘ogen’ heeft een koninklijke uitstraling. Pauwen hebben in de Griekse mythologie, het boeddhisme en de Chinese cultuur dan ook een rijke symboliek. Benieuwd geworden wat dat is? Dit is de spirituele betekenis van een pauw.

Of je nu pauwen in het echt tegenkomt, vaak op foto’s ziet of er over droomt: de pauw is een wonderlijk dier met bijzondere kleuren, maar wat is de symboliek achter de pauw?

Volgens psycholoog Matthias Dettmann omvat pauwensymboliek verschillende thema’s. ‘Schoonheid, zelfexpressie, zelfvertrouwen, royalty en spiritualiteit zijn thema’s die passen bij de pauw’, legt hij op MindBodyGreen uit.

Numeroloog Johanna Augusta vult aan: ‘Pauwensymboliek heeft vele betekenissen waaronder creativiteit, hergroei en vernieuwing’. Een pauw staat dus in ieder geval voor mogelijkheden, groei en kansen, we like!

Betekenis van de pauw in verschillende culturen

De pauw heeft een rijke geschiedenis aan symboliek in verschillende culturen. Al in de tijd van de Grieken en Romeinen werden pauwen afgebeeld. In de Griekse mythologie werd de pauw geassocieerd met de godin Hera, die bekend stond om haar schoonheid, trots en vorstelijke houding, legt Dettman uit.

In het Boeddhisme worden pauwen gezien als symbolen van vernieuwing en hergroei en in de Chinese cultuur worden pauwen geassocieerd met vrede, welvaart en geluk. ‘De veren van een pauw worden gebruikt in feng shui om positieve energie aan te trekken’, vertelt Dettman.

Mooi al die symboliek, maar wat betekent het nu precies als jij vandaag of morgen oog in oog staat met een pauw? Dettman en Augusta leggen het uit.

De 5 spirituele betekenissen achter een pauw

Welke boodschap wil het universum jou vertellen?

1. Schoonheid en zelfexpressie

Blauw, paars, groen, geel, oranje: de pauw is één grote kleurenexplosie. Volgens Dettman staat de pauw met zijn levendige en kleurrijke veren voor schoonheid en esthetiek, maar de flamboyante veren staan ook voor zelfexpressie. Jezelf laten zien in alle kleuren die je hebt.

2. Vieren van het leven

Vind je een pauwenveer? Lucky you! Van pauwenveren wordt gezegd dat ze een herinnering zijn aan de schoonheid van het leven en een symbool van vreugde en feest, aldus Augusta.

Het zien van een pauw of vinden van een pauwenveer kan een mooi moment zijn om dankbaar te zijn voor alle mooie dingen die je in je leven hebt.

3. Bescherming

Ook kan een pauwenveer je helpen het boze oog, boze energie of kwade geesten tegen te houden. Pauwen worden als krachtige dieren gezien met krachtige energie. Hun veren kunnen daarom bescherming bieden voor je eigen energie.

Als je een pauw ziet is het goed om eens na te denken of je helemaal in je eigen kracht (en energie) staat of dat je wordt tegengehouden door andere energieën. Wie zijn dat dan en is het misschien tijd om die los te laten?

4. Nieuwe start en kansen

Volgens Augustus kan het zien van een pauw ook betekenen dat het tijd is om je open te stellen voor nieuwe mogelijkheden en meer op jezelf en je eigen kracht te vertrouwen. Maak jezelf niet kleiner dan je bent en geloof in jezelf, you got this!

5. Spiritueel ontwaken

Tot slot kan de pauw symbool staan voor een vernieuwing of spirituele transformatie. ‘Pauwen worden geassocieerd met spiritueel ontwaken en vooruitgang’, aldus Dettmann.

Het zien van een pauw kan dus verschillende spirituele betekenissen hebben, maar als je ze vaker achter elkaar ziet, kan het zijn dat het universum je iets wilt duidelijk maken.

Vaak heeft deze boodschap te maken met schoonheid, trots zijn of spirituele vooruitgang. Dat geeft de uitdrukking ‘zo trots als een pauw’ ook een nieuwe lading. Tijd om je successen te ownen en trots te zijn op jezelf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️