Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 6 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Hoe werken groene daken precies en welke soorten zijn er?

Wie zich interesseert in een eco-conscious levensstijl kan het vást niet ontgaan zijn: groene daken zie je steeds vaker terug in het Nederlandse straatbeeld. Een groen dak is niet alleen mooi, het heeft ook een handige functie waarmee het bijdraagt aan een beter en groener milieu. Hoe werkt zo’n groen dak precies? En welke kies je?

Voordat je aan een groen dak begint, is het handig om te weten hoe het werkt en waarom je er één zou willen nemen.

Groene daken

First things first: wie groener wil leven en zijn ecologische voetafdruk wil verlagen, kan dat op heel veel verschillende manieren doen. Van minder vliegen tot minder vlees eten, maar ook je huis goed isoleren of een groendak plaatsen zijn manieren om groener te leven.

Een groen dak klinkt vrij simpel, maar toch zijn er een scala aan opties als het gaat om een milieuvriendelijk dak. Groene daken komen in allerlei vormen en maten. Een groen dak is dus eerder een verzamelnaam voor een duurzamer dak.

Waarom een groendak?

Een groendak is niet alleen economisch voordeling (het isoleert goed!), maar ook op ecologisch en maatschappelijk vlak. Waarom?

Dat komt omdat een groendak zorgt voor waterretentie, luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie, energiebesparing en biodiversiteit (wat heel goed is voor een stad). En groen op je dak zorgt voor meer koolstofdioxide in de lucht.

Lees ook: Hoe tof: bijna 300 bushokjes in Utrecht hebben nu een groen en duurzaam dak

Groene daken zijn daarmee een onderdeel van klimaatbestendig bouwen. Met een groendak hoef je in de winter dus minder te stoken en blijft het binnen warmer. En in de zomer? Dan blijft het juist extra koel omdat de zon niet direct op het dak schijnt. Win-win-wín dus!

Goed: welke soorten zijn er?

Natuurdak

Een natuurdak bestaat uit allerlei grassen, kruiden en bloemen. Soms  bestaan zogeheten landschapsdaken zelfs uit vaste planten, kleine struiken en bomen, lezen we op groendak.nl. Door de vegetatie en verschillende soorten planten en bomen kan er beter en meer water worden opgenomen door het dak.

Een natuurdak moet je dan ook jaarlijks wieden. Een divers dak dat ontzettend goed is voor de biodiversiteit van de omgeving. Voordeel: omdat het natuurdak meer water vasthoudt na een regenbui, blijft het huis koeler (handig voor in de zomer dus!).

Sedum dak

Als we Rooftofrevolution moeten geloven, wordt een sedum dak ook wel een ‘extensief dak’ genoemd. Het dak bestaat uit vetplanten (sedum), mossen en grassen en is daarom heerlijk om naar te kijken! Omdat het een relatief simpel dak is, is het geschikt voor bijna alle type daken.

Ook leuk: Wat is permacultuur en hoe pas je het toe in je tuin (of stuk land)?

Een groot voordeel van een sedum dak maar weinig onderhoud nodig heeft (vetplanten kun je het best zoveel mogelijk met rust laten, ze hebben genoeg aan het regenwater), op de jaarlijkse inspectie na.

Maar: een sedum dak houdt dan weer minder water vast en draagt daarom een stuk minder bij aan de biodiversiteit van de omgeving dan bijvoorbeeld een natuurdak.

Daktuin

Naast een groendak en een sedum dak kan je ook kiezen voor een daktuin, wel is dat relatief een stuk intensiever qua onderhoud. Je kan het vergelijken met een heuse tuin op je dan.

Denk aan struiken, bomen, groenten en kruiden, maar dan op je dak. Wel is de onderlaag van een daktuin vrij groot (50 – 100 cm) en kan best zwaar worden, waardoor je soms een vergunning nodig hebt. Een daktuin kan goed bijdragen aan de biodiversiteit!

Blauw-groendak

Yes, er bestaat ook zoiets als een blauw-groendak. Het grote verschil is dat een blauw-groen dak onder het groen extra water kan opslaan en zelfs verwerken, zo leren we van Rooftoprevolution.

Hoe werkt zo’n blauw-groendak? Het dak heeft een slim watersysteem dat rekening houdt met de weersvoorspelling (got to love technology...). Op die manier kan de opslag van het water beetje bij beetje worden geloosd op basis van de buien die verwacht worden. Als het een tijdje droger is, wordt er meer water vastgehouden en wanneer het flink gaat regen wordt er juist meer water afgevoerd.

Voordeel: de planten op je dak blijven zo goed gevoed met water en er kunnen allerlei soorten planten en groen op groeien wat betekent dat het goed is voor de biodiversiteit.

Zonnepanelen

En als laatste is er de optie om zonnepanelen aan te schaffen. Deze kun je of direct op je dak plaatsen of op een groen dak. Dat laatste heeft uiteraard de voorkeur als je écht een eco-conscious wilt gaan en het meeste uit je (groene) dak wilt halen.

Zonnepanelen kunnen veel energiebesparing opleveren, want in vergelijking met kolen of gas, is de CO2-uitstoot van zonne-energie gemiddeld 10 tot 30 keer zo laag. Meer weten? Zonnepanelen kopen: dit wil je weten als je eraan begint.

Een groendak installeren is even een investering, maar zet direct zoden aan de dijk. Zie het als een lange termijninvestering die je er zéker uithaalt.

Groener leven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️