Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 9 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Hoe tof: bijna 300 bushokjes in Utrecht hebben nu een groen en duurzaam dak

In mijn droomwereld zien steden er niet langer grijs en vol beton uit maar grasgroen en bloeiend. Bomen en groen zijn immers belangrijk voor het milieu, maar ook voor dieren en de mens. Helaas zal mijn droombeeld er niet van vandaag op morgen komen, maar toch zetten al veel steden stappen in de goede richting. Zo werden 300 bushokjes in Utrecht onlangs bedekt met een groene laag vetplantjes. Da’s toch te gek?

Het vergroenen van steden is een onderwerp dat ons stedelingen allemaal aangaat. We schreven al eerder hoe duurzame innovaties in miljoenensteden het milieu enorm helpen.

Toch hoeft het lang niet altijd extreem innovatief te zijn of om miljoenensteden gaan. Dit project in Utrecht bewijst namelijk dat een stad al een stuk groener kan worden door een relatief eenvoudige ingreep.

Meer plantjes in de stad

Concreet bedekte de organisatie Epsilon 300 hokjes in Utrecht met vrolijke sedumplantjes. Dat zijn vetplanten die fijnstof in de lucht verminderen en de luchtkwaliteit rechtstreeks ten goede komen.

Dit vind je misschien ook interessant: Dit is wat vervuilde lucht met jouw gezondheid doet (en hoe je het kunt aanpakken)

Daarnaast heeft sedum niet veel grond nodig, ideaal voor op platte ondergronden zoals daken van bushokjes. Extra tof: van de 300 bushokjes worden er zo’n 100 voorzien van zonnepanelen!

Dankbaar gegeven

Steden vergroenen kan natuurlijk op oneindig veel manieren. Toch zijn bushokjes een erg dankbaar vertrekpunt. Ten eerste heeft elk hokje een handig te bedekken plat dak. Daarnaast zijn er véél hokjes in een stad en vooral op drukbezochte plaatsen.

Must read: Dit zijn de 10 duurzaamste steden ter wereld

Door bushokjes te vergroenen, wordt dus automatisch een netwerk van natuur binnen de stad gecreëerd, concludeerde NOS al terecht. Afzonderlijk zijn het misschien kleine stukjes groen, maar alle hokjes samen maken een uitgebreid netwerk van planten dat laat zien dat natuur in de stad óók een plaats heeft.

Voordelen van groene daken

Nu vraag je je misschien af welke impact zo’n met vetplantjes bedekte bushokjes hebben. In ieder geval méér dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat het er hartstikke tof uitziet, hoeven we je vast niet meer te vertellen.

Verder draagt het bij aan een grotere biodiversiteit (en da’s belangrijk, want die gaat immers te snel achteruit). De vetplantjes trekken veel bijen en vlinders aan, voor insecten maakt dat een groot verschil. Bovendien is het een manier om ‘s zomers de hitte in de stad te verminderen en vangen de vetplanten regenwater op bij heftige buien (die steeds vaker plaats vinden met het veranderende klimaat).

The Butterfly Effect

Tot slot geven de groene daken op de bushokjes ook een belangrijk symbolisch signaal mee. Mensen zien dat er iets nieuws in de stad gebeurt en dat een stad inzet op duurzaamheid. Dit spoort anderen dan weer aan om duurzame initiatieven op te starten. Of zoals we eerder schreven: hoe één actie de wereld kan veranderen (ofwel: The Butterfly Effect).

Wat ons betreft, mogen Nederlandse steden nog veel meer van dit soort initiatieven nemen. Wil je zelf wat meer groen toevoegen aan je (stads)woning? Zo leg je je een goede moestuin aan (zelfs in de stad). Heb je enkel een klein balkon? Dan zijn dit manieren om toch te tuinieren met enkel een balkon.

Meer over groene steden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Hoe tof: bijna 300 bushokjes in Utrecht hebben nu een groen en duurzaam dak
Sluiten