Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Psyche 6 jan 2021
Leestijd: 5 minuten

Zo zorg je voor verbintenis nu je minder mensen ziet

De coronamaatregelen maken het ons niet makkelijk om elkaar op te zoeken. We kunnen niet meer met onze familie samenkomen, ons werk doen we voornamelijk vanuit huis en met onze vriendengroepen zijn we al maanden niet meer bijeen geweest. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen zich de afgelopen maanden alleen voelde. Een mens heeft immers behoefte aan genegenheid en verbintenis. Maar hoe zorg je voor verbintenis met anderen nu je veel minder mensen kan zien?

Dit zijn 7 manieren om voor meer verbintenis te zorgen, zélfs in tijden van corona.

Waarom verbintenis belangrijk is

De afgelopen maanden zijn we een stuk minder in contact geweest met familie, kennissen, vrienden en collega’s. En hoewel het soms heel fijn kan zijn om even niemand om je heen te hebben, kan alleen zijn – zeker als het voor een langere tijd is – grote gevolgen hebben op onze (mentale) gezondheid.

Dat verbintenis met anderen goed is voor je gezondheid, werd duidelijk uit de resultaten van een groot Amerikaans overzichtsonderzoek. Uit het onderzoek, dat tientallen studies met elkaar vergeleek, bleek dat eenzaamheid een groot gevaar is voor de volksgezondheid.

Zo kan eenzaamheid stress veroorzaken die langer aanhoudt, kan het je bloeddruk verhogen en heeft het negatieve gevolgen op je afweersysteem.

Lees ook: Hoe ik mijn eenzaamheid overwon na een break-up

Het onderzoek toont aan dat een grotere sociale verbintenis een positief effect heeft op de bovengenoemde punten én dat verbintenis je aanmoedigt om gezonder te leven en slechte gewoontes af te leren.

7 x manieren om voor meer verbintenis te zorgen

Daarom willen dus proberen om onze contacten te onderhouden, maar wanneer er verwacht wordt dat we thuisblijven, is dat niet altijd makkelijk. Gelukkig zijn er oplossingen!

Dit zijn een aantal manieren om verbintenis te onderhouden op een veilige afstand:

Word penvrienden

Door Whatsapp, iMessage, Facebook en Skype is het misschien een beetje overbodig geworden, maar dat neent niet weg dat het nog steeds super leuk is om brieven te schrijven én te ontvangen. Daarom: word penvrienden met iemand!

Must read: Hoe corona invloed heeft op vriendschappen

Hoe leuk is het om af en toe een brief in de brievenbus te krijgen van een van je beste vrienden, van je zus, van een verre kennis óf van iemand die je helemaal niet kent.

Op zoek naar een nieuwe penvriend? Via Interpals kun je penvrienden vinden uit (bijna) elk land ter wereld.

Bellen (terwijl je iets anders doet)

Af en toe kan het heel fijn zijn om te bellen met een vriend of een familielid. Even je hart kunnen luchten of überhaupt hun stem horen kan wonderen doen.

Het probleem is helaas dat we vaak te weinig tijd hebben (of maken) om fatsoenlijk te bellen. We moeten nog boodschappen doen, koken, eten en nog wat voorbereiden voor werk, waardoor we of heel kort moeten bellen of zelfs helemaal geen tijd hebben.

Probeer er meer tijd voor te maken en het écht als prioriteit te zien of te bellen terwijl je iets anders doet. Als je naar de supermarkt gaat of aan het koken bent bijvoorbeeld. Zo heb je ineens veel tijd om te bellen en worden die andere taken een stuk minder saai.

Kijk samen Netflix

Waar we voorheen samen op bank dezelfde series konden kijken, is dat tegenwoordig niet zo makkelijk meer. Nou ja, op dezelfde bank dan. Tegenwoordig bestaat er namelijk zoiets als Netflix Party. Een functie van Netflix waardoor je tegelijkertijd dezelfde serie aan kunt zetten. Zo kun je nog steeds samen vanaf de bank dezelfde serie kijken, maar dan helemaal corona-proof.

Must see: Kiss The Ground op Netflix reikt de oplossing voor klimaatverandering aan

Bestel eten voor elkaar

Doordat we niet meer naar restaurants kunnen, kan het eten soms een beetje saai worden. Je kookt en bestelt misschien vaak hetzelfde en er zit niet veel variatie meer in. Daarom: spreek met een vriend af om eten voor elkaar te bestellen. Op die manier word je verrast door een restaurant dat je misschien helemaal niet kent.

Must read: Is dit de nieuwe duurzame versie van Thuisbezorgd?

Speel een spelletje

Als je gek bent op spelletjesavonden, hoef je niet getreurd te zijn door de coronamaatregelen. Er zijn genoeg plekken waar je online met je vrienden spelletjes kunt spelen.

Zo kun je op jijbent online spellen spelen met vrienden en kan je via Steam zelfs een Tafel Simulatie downloaden, waardoor je allerlei spellen met vrienden kunt spelen, terwijl het lijkt alsof je bij elkaar aan tafel zit.

Lees samen een boek

Veel mensen zijn door de lockdown een stuk meer gaan lezen. En hoewel het leuk is om je te storten op een boek, geeft een boek je niet direct verbintenis met anderen. Gelukkig kan je hier wel voor zorgen. Start daarom een boekenclubje met een paar vrienden.

Must read: Wil je meer boeken lezen? Handige trucs zodat het wél lukt

Op die manier heb je ten eerste een bepaalde tijd die je met je vrienden spendeert om het boek te bespreken én ben je, wanneer je het boek leest, indirect bezig met je vrienden. Win-win!

Ga een stukje wandelen

De vorige manieren om meer verbintenis te creëren zijn allemaal ideeën die je kunt uitvoeren vanuit je eigen huis. Toch is dat niet altijd genoeg. Soms moet je je vrienden of familie in het echt gezien hebben om meer verbonden te voelen.

Om je vrienden op een veilige manier te zien, zou je ervoor kunnen kiezen om een stukje te wandelen.

Het is belangrijk om genoeg verbintenis te vinden met je vrienden en familie. Als je merkt dat je contact wat verwaterd is de afgelopen maanden, kun je deze tips proberen. Uiteindelijk is het immers niet alleen fijn om verbonden te zijn, het is ook nog eens goed voor je gezondheid!

Lees meer over verbintenis:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️