Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 16 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Jong, single en eenzaam door corona

In de quarantaine-berichtgeving lees je voornamelijk dat ouderen het zwaar hebben omdat ze geen bezoek mogen ontvangen en dat gezinnen stress ervaren, omdat ze plotseling thuis moeten werken en ook nog voor de kids moeten zorgen. Maar wat nou als je jong en single bent en normaal gesproken je agenda van voor tot achter hebt volgepland met sociale activiteiten?

Etentje hier, sporten daar, filmpje zus, koffietje zo, verjaardag van die, borreltje daar. Het lijkt soms wel een marathon, maar je gaat er lekker op.

Andere mensen vullen hun avonden en weekenden met hun gezin, en jij huppelt het liefst van afspraak naar afspraak. Dus toen aan jou werd gevraagd om aan zelfisolatie te doen, kwam dat behoorlijk hard aan.

Sociaal afkicken

De ouderen zijn al gewend om veel alleen te zijn. De gezinnen hebben elkaar ten minste om te ventileren. Maar hoe moet je spanningen verwerken als er niemand is om balans te brengen? Door alle mediaberichten is de kans groot dat de stress in je hoofd alsmaar doorgaat, omdat er niemand in huis is om je op andere gedachten te brengen.

Houd je maar eens staande in je uppie. Je hele sociale leven ligt stil. En ook al waardeer je de mogelijkheden om online contact te houden met vrienden en familie, het weegt niet op tegen écht samen zijn en elkaar vast kunnen pakken. Even een arm om iemand heen slaan of een knuffel geven – daar moet je van afkicken.

Ook lezen: Steeds meer jongeren zijn eenzaam, en dit kan jij doen om te helpen

Niet meer zo happy single

Eenzaamheid, stress en burn-outs liggen bij singles vaker op de loer. Ook hebben ze minder te besteden, hebben ze een hogere huurquote en er is geen partner die in moeilijke tijden als financiële buffer kan fungeren. Dus het is heel begrijpelijk dat je het even zwaar hebt. Of dat je even níet meer zo happy single bent.

Weet dat je niet alleen bent! In 1947 waren er nog 300.000 alleenwonenden in Nederland en inmiddels zijn dat er 3 miljoen. En naar verwachting stijgt dat aantal binnen 15 jaar nog een half miljoen. Steeds vaker zullen er mensen zijn die het alleen moeten uitzoeken en niemand hebben die op hun let.

7 op de 10 mist fysiek contact

Uit onderzoek van EenVandaag, onder 900 singles van 16 tot 35 jaar, blijkt dat 7 op de 10 (69 procent) sinds de coronamaatregelen het fysiek contact met anderen mist. Een even grote groep (71 procent) mist ook ‘nabijheidscontact’, dus niet eens het aanraken, maar gewoon weer mensen zien.

Vóór de coronacrisis stonden 6 op de 10 (59 procent) jonge singles open om te daten. Dat zijn er nu 4 op de 10 (41 procent). De singles die gestopt zijn, zeggen dat daten voor hen gelijk staat aan mensen in het echt ontmoeten en dat kan nu niet.

Coronaproof daten

Toch hoeft de zoektocht naar de liefde niet stil te liggen. Ongeveer de helft van de ondervraagden heeft nog steeds een profiel op een datingsite of -app. En als je een beetje creatief bent, kun je best met elkaar afspreken – romantisch digineren (digitaal dineren) of samen een virtuele museum tour maken bijvoorbeeld.

Misschien verloopt het datingproces iets trager dan normaal, maar je kunt elkaar prima beter leren kennen in tijden van corona. En als dat lekker gaat, is het des te leuker om straks met elkaar af te spreken en te knuffelen als dat weer mag.

Tot die tijd zal je je liefde en steun wat vaker digitaal moeten zoeken, want zoals de nieuwe SIRE reclame zegt: Alleen samen…

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Jong, single en eenzaam door corona
Sluiten