Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Better World 12 jul 2019

Is dit de nieuwe duurzame versie van Thuisbezorgd?

Niets heerlijker dan een avondje op de bank zitten en lekker een hapje eten te bestellen (het ultieme selfcare-moment!). Al zijn er al heel wat stappen gezet om bezorgdiensten te verduurzamen (we love koeriers per fiets!), toch is er is nog werk aan de winkel. Vooral op vlak van verpakkingsmaterialen is de huidige situatie niet ideaal, en daar brengt Loop verandering in.

Tegenwoordig is het aanbod aan te bestellen eten niet meer beperkt tot junk food waarbij vlees de standaard is. Ook heel wat vega en vegan tentjes zijn mee op de delivery-kar gesprongen. Als die dan nog eens per fiets leveren, heb je het gevoel dat je best wel een milieuvriendelijke maaltijd op je bord hebt. Maar eenmaal lekker gegeten, blijf je vaak over met allerlei plastic tasjes en bakjes waar je niet om had gevraagd. Dat moet beter kunnen!

Thuisbezorgen vs. plastic

Ben jij ook gefrustreerd dat je zoveel plastic in huis haalt zonder dat je er erg in hebt? Voor je het weet is je vuilniszak weer gevuld met plastic, terwijl de plastic soep al zo’n groot probleem is. De organisatie Loop wil dit probleem aanpakken.

Dit vind je misschien ook interessant: Good News Monday: McDonald’s stopt met plastic verpakking van de McFlurry én salades

In plaats van de oceaan schoon te maken, willen ze het probleem aanpakken bij de consument en zich richten op preventie. Dat doen ze door te garanderen dat de verpakkingen van bestellingen in herbruikbare en recyclebare materialen geleverd worden.

Loop: de duurzame versie van Thuisbezorgd

Om hun missie te realiseren hebben ze een concreet concept uitgewerkt. Het principe is eenvoudig: je bestelt eten (of je favoriete producten) en betaalt een kleine waarborg voor een herbruikbare tote bag waarin je bestelling bezorgd wordt.

Vervolgens krijg je je bestelling toegezonden in die herbruikbare tas. Zodra je je maaltijd hebt opgegeten of je (laten we zeggen) shampoofles leeg is, kan je de verpakking weer in de tote bag stoppen en komt een ophaaldienst je tas weer oppikken. Verder doet Loop al het werk: ze maken je gebruikte verpakkingen schoon en garanderen dat de verpakkingen herbruikt worden.

Loop in Nederland

Momenteel opereert Loop vooral in de Verenigde Staten, al sluit de organisatie niet uit dat het concept zal overwaaien naar Europa.

Hoe mooi zou het zijn om binnenkort al onze pakketjes zero waste te laten leveren? Weg met al die bubbelplastic, plastic tasjes en kartonnen bakjes!

Meer duurzame initiatieven

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Is dit de nieuwe duurzame versie van Thuisbezorgd?
Sluiten