Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 30 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Tips om een diepere connectie met anderen te creëren

Eerder schreven we op Bedrock waarom we ons soms alleen voelen in gezelschap van anderen. Het antwoord? Verbinding. Dát is waar we naar verlangen. Maar op de een of andere manier vinden we het moeilijk dat te vinden. Schrijver Leo Babauta stelde een lijst met tips samen om een diepere connectie met anderen te creëren.

Als je terugdenkt aan de gesprekken die je de afgelopen 24 uur hebt gevoerd, waar gingen die dan over? Over je weekendplannen of over je diepste gevoelens? Grote kans dat je voor het eerste kiest.

Hoe maken we connectie met anderen?

We horen volgens Leo Babauta over koetjes en kalfjes te praten, zoals het weer of het nieuws van gisteravond. We worden geacht om geestige dingen te zeggen, maar niet te delen wat we willen in het leven of wie de persoon is die we willen zijn.

Onze diepste gevoelens houden we vooral voor onszelf. En dat is jammer, want menselijke verbinding is een van de sterkste krachten beschikbaar voor ons. Maar hoe doen we dat dan, verbinding maken, wanneer het zo moeilijk is?

Tips om verbinding te maken

  1. Zoek mensen die dezelfde interesses als jij delen. Schrijf je bijvoorbeeld in bij een hardloopclub, de toneelvereniging of ga op yoga-retraite. Iedereen die je hier tegenkomt heeft zelf de keuze gemaakt om er naartoe te gaan en vindt hetzelfde leuk als jij.
  2. Trotseer je weerstand. Natuurlijk is het spannend om nieuwe mensen te ontmoeten of een presentatie te geven voor een grote groep vreemde mensen. Dat vindt bijna iedereen. Maar laat die angst je niet weerhouden om uit je comfort zone te komen. De voordelen die je ervaart zijn zóveel groter dan de weerstand die je moet overkomen.
  3. Lach en toon interesse. Probeer erachter te komen wie mensen zijn, wat ze doen en waar ze van houden. Mensen waarderen vaak een goede luisteraar, en het stellen van vragen kan een gesprek gaande houden.
  4. Deel je gevoelens. Hoewel luisteren over het algemeen meer verbinding schept dan praten, is het af en toe ook goed je eigen gevoelens te delen. Door jezelf kwetsbaar op te stellen en je angsten en worstelingen te tonen, geef je andere mensen het gevoel het ook te kunnen doen.
  5. Open je hart: alle mensen die je in je leven tegenkomt zijn net als jij. Ook zij ervaren hoop en pijn. Laat anderen toe en waardeer met wie je in aanraking komt. Wees jezelf en geloof dat ook jij het waard bent om geliefd te worden door anderen.
  6. Zoek 1-op-1 contact. In een grote groep kan het moeilijk zijn om verbinding te vinden. Start daarom een persoonlijk gesprek met iemand, om elkaar beter te leren kennen.
  7. Verschuil je niet achter je telefoon: velen van ons hebben de neiging om hun telefoon te pakken in drukke, publieke ruimtes. Dat is natuurlijk een veilige optie, maar niet de beste. Zoek juist interactie met anderen, zelfs als je het awkward vindt. Weet je niet goed hoe? Start met een simpele vraag of een grap.
  8. Oefening baart kunst. Regelmatig een gesprek aanknopen met vreemden maakt je er comfortabeler mee.
  9. Zoek support bij elkaar. Als je iemand vindt die met dezelfde problemen worstelt als jij, kan je proberen elkaar te steunen om die worstelingen te trotseren in de toekomst.
  10. Houd contact. Heb je iemand gevonden waarmee je een diepere connectie voelt? Zoek een manier om de conversatie op gang te houden. Ontmoet elkaar opnieuw als dat mogelijk is, of maak een Skype-afspraak.

Verbinden met anderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️