Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 22 nov 2017

Waarom we ons soms alleen voelen in gezelschap van anderen (en wat we hieraan kunnen doen)

Op een feestje met vrienden, bij een borrel met collega’s of gewoon met je partner op de bank: je kunt omringd zijn door zoveel leuke mensen, en toch kun je je alleen voelen. Waar komt dit gevoel vandaan? En belangrijker, wat kunnen we eraan doen? Op een feestje met vrienden, bij een borrel met collega’s of gewoon met je partner op de bank: je kunt omringd zijn door zoveel leuke mensen, en toch kun je je alleen voelen. Waar komt dit gevoel vandaan? En belangrijker, wat kunnen we eraan doen?

Sociale pijn

Eenzaamheid wordt vaak onterecht geassocieerd met alleen zijn. Ouderen die in een verzorgingstehuis zitten en – als het een beetje meezit – eens in de week bezoek krijgen, dié zijn eenzaam. En hoewel dat niet verrassend is, wil het niet zeggen dat mensen met een druk sociaal leven zich niet eenzaam kunnen voelen. Alleen zijn en je alleen voelen zijn twee totaal verschillende dingen, en het verhogen van mogelijkheden om nieuwe vrienden te maken leidt dan ook niet altijd tot het verminderen van eenzaamheid.

Lees ook: Last van zomereenzaamheid? Je bent niet de enige

Hoe dat komt? Eenzaamheid is een gevoel van onverbondenheid dat je van binnen hebt. Je kan omringd zijn door leuke, lieve mensen, maar toch het gevoel hebben dat je alleen bent. En dat doet pijn. Misschien wel geen fysieke pijn, maar wel sociale pijn, wat net zo vervelend kan zijn. Onderzoek van de Universiteit van Californië toont aan dat sociale pijn dezelfde delen van het brein activeert als fysieke pijn.

Persoonlijkheid

Gevoelens van eenzaamheid kunnen voor een deel te maken hebben met je persoonlijkheid. Heb je vaak een beklemmend gevoel bij drukbezochte gelegenheden? Dan is de kans groot dat je introvert bent. Voor mensen die introvert zijn kan socialisen best vermoeiend zijn, helemaal met grote groepen mensen of omgevingen waar er veel wordt genetwerkt. Introverte mensen kunnen zich hierdoor soms terugtrekken en alleen voelen in gezelschap van anderen. Maar het is niet per definitie de reden voor gevoelens van eenzaamheid, want ook extraverte mensen kunnen zich alleen voelen in gezelschap van anderen.

Dit vind je vast ook leuk: Waarom zijn vriendschappen (soms) eindig?

Verlangen naar verbondenheid

Relatiecoach Kira Asatryn schreef in haar boek Stop Being Lonely: “Zelfs mensen die super sociaal zijn kunnen zich alleen voelen. Je kan veel vrienden hebben, maar als het geen goede vrienden zijn, voel je toch een leegte. Je kunt je niet begrepen voelen”. Bij de meesten van ons die struggelen met eenzaamheid, is het niet omdat ze geen toegang hebben tot andere mensen, stelt Asatryn. Dat is niet de bron van de pijn. De bron van de pijn is het gemis van een bepaald gevoel in onze relaties, en dat gevoel is verbondenheid.

Lees ook: Waarom vriendschappen verwateren (en dat oké is)

“Als een relatie verbondenheid mist, zal je merken dat de andere persoon je niet echt kent. Eenzaamheid is in zijn essentie verdriet veroorzaakt door een gebrek aan verbondenheid, omdat het lijkt alsof je ver van elkaar afstaat. Dit is waarom het ook niet helpt om je te omgeven met mensen. Je moet je echt van binnenuit verbonden voelen”. Wat dit gevoel van verbondenheid volgens Asatryn is? “Het gevoel van verbondenheid komt naar boven tussen 2 mensen wanneer ze beide het gevoel hebben dat de ander ze goed begrijpt en veel om ze geeft. Ik noem dit essentiële factoren van verbondenheid: begrip en zorgzaamheid”.

Kwaliteit boven kwantiteit

Dat je veel vrienden hebt, dat doet er dus niet toe. Je kunt nóg zoveel vrienden hebben, maar nog steeds het gevoel hebben dat je behoeften aan sociale contacten niet vervuld worden. Een solide basis is een van de meest belangrijke elementen om je verbonden te voelen met de mensen om je heen. Zolang je geen tijd en energie in relaties steekt, blijft de relatie oppervlakkig en is het waarschijnlijk dat het gevoel van eenzaamheid blijft.

Virtuele vrienden

Hoe zit dat dan met social media? We zijn meer connected dan ooit, maar voelen we ons hierdoor minder vaak alleen? Onderzoek suggereert van niet. Social media kan ons wel het gevoel geven dat we met veel andere mensen zijn, maar omdat we niet een face-to-face ontmoeting hebben, kan het bijdragen aan het gevoel dat we ons alleen voelen in een grote groep (zelfs wanneer die groep alleen virtueel is).

Dit vind je misschien ook interessant: Thuiswerken is niet altijd goed voor je (en zo doe je er iets aan)

Social media versterkt eigenlijk het gevoel dat we al hebben. Op het moment dat je alleen achter de computer zit, is het makkelijk om te geloven dat iedereen plezier heeft zonder jou, waardoor je je nog eenzamer voelt. En het werkt ook the other way around: uit een studie van de Universiteit van Wisconsin-Milwaukee blijkt dat social media eenzame mensen aantrekt. Hayeon Song – hoogleraar communicatie – heeft zich tijdens het onderzoek gefocust op Facebook. Zij vond dat hoe eenzamer iemand zich voelt, hoe meer tijd deze persoon op Facebook spendeert. Het is dus een beetje een vicieuze cirkel waar je in terecht komt.

Wat kunnen we doen aan ons alleen voelen?

Dat we ons soms eenzaam voelen in gezelschap van anderen is niets om ons voor te schamen. Maar, het voelt natuurlijk niet even prettig en wellicht wil je er wat aan doen. De volgende tips kunnen je helpen.

  • Probeer je gevoel van eenzaamheid te begrijpen. Bedenk waar je je comfortabel bij voelt. De enige weg om vooruit te komen is door exact te weten in welke situaties je je ongemakkelijk of alleen voelt. Is dat als je met een klein groepje bekenden op een verjaardag zit, of juist in een kroeg met heel veel onbekenden?
  • Stel jezelf open. Vertel een goede vriend of vriendin dat je je soms alleen voelt tijdens een gezamenlijk etentje met vrienden. De mensen die om je geven zullen hun best doen om je beter, meer gesteund en verbonden te laten voelen.
  • Zoek anderen zoals jij. Een mogelijke reden voor je gevoel van eenzaamheid in een drukke omgeving, is dat je omgeven bent met extraverte mensen, die veel socialer zijn dan jij. Zoek daarom mensen waarmee je je kan relateren.
  • Laat je niet weerhouden door verlegenheid. Verlegen zijn is geen excuus voor eenzaamheid. Zie het als iets waar je overheen kunt stappen.
  • Ontwijk mensen die je een slecht gevoel geven. Soms voelen we ons alleen of vervreemd van een groep omdat de mensen met wie we ons omringen (soms beschouwd als vrienden) onaardig zijn, om ons lachen of niet ondersteunend zijn. Spendeer geen tijd met deze mensen. Ga op zoek naar een andere groep (of individuen) die je waarderen zoals je bent, die positief zijn en steun bieden.
  • En misschien wel het allerbelangrijkst: begrijp dat het niet om de hoeveelheid vrienden gaat die je hebt, maar hoe hecht de relaties zijn.

Meer lezen over eenzaamheid?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom we ons soms alleen voelen in gezelschap van anderen (en wat we hieraan kunnen doen)
Sluiten