Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 17 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Een vaste routine is niet alles (en waarom je ‘m af en toe wilt omgooien)

Om de twee dagen sporten, ‘s ochtends een gezonde ontbijtshake, van 9u tot 12u aan het werk en dan een halfuur lunchpauze: een stabiele, vaste routine wordt vaak gezien als de heilige graal van een productief en gelukkig leven. Toch zou je er ook voor kunnen pleiten om zo’n vaste routine af en toe ook eens om te gooien.

Lees maar even mee.

Chill maar even lekker

Hoe veel profijt we ook halen uit een gestructureerd leven, soms is het goed om los te komen van je routines. Daarmee bedoelen we niet dat je heel je leven moet omgooien en meteen naar de andere kant van de wereld moet verhuizen (kan natuurlijk ook), maar vooral dat je af en toe bewust kiest om los te komen van je dagelijkse werkzaamheden en tijd neemt om niets te doen.

Dit is hoeveel invloed je bioritme en menstruatiecyclus hebben op je productiviteit

En met niets doen bedoelen we ook écht even niets. Doe het rustig aan, laad je batterij op, zet je notificaties uit en gun je lichaam en brein gewoon een moment van rust.

Je routine doorbreken: een goed idee

Waarom dat dan zo’n goed idee is? Omdat je tijdens dit soort momenten van rust tijd krijgt om te luisteren naar je lichaam. Omdat dit soort momenten je brein de kans geeft om spontane ideeën en inzichten te verwerven.

Een simpele truc om je productiviteit een boost te geven

En nog belangrijker: omdat momenten van rust je meer energie, mentale duidelijkheid en veerkracht voor toekomstige uitdagingen geven. Al is je routine nog zo ijzersterk, zonder spontane momenten van niets doen hou je je productieve leven hoogstwaarschijnlijk niet heel lang vol.

Maar hoe doe je dat dan?

Natuurlijk: met een druk bestaan zijn momenten van rust die je hele routine om hoop gooien makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom geven we een aantal tips mee.

  • Breng in kaart hoe vaak je de tijd neemt om uit te rusten, los van de tijd die je slaapt. Hoe vaak gebeurt het dat je jezelf geen enkele verplichting oplegt? Momenten zonder stress, druk of last op je schouders? Hoogstwaarschijnlijk zijn die momenten best schaars.
  • Denk na over hoe jij aankijkt tegen momenten van rust. Heb je het idee dat je rust verdient, of vind je jezelf al gauw zwak als je wat langer pauzeert? Wij zijn er in ieder geval om te zeggen dat rust nemen nooit als zwakte gezien mag worden. Dus als jij zo denkt, is het tijd om daar wat aan te veranderen.
  • Breng nu in kaart op welke manier je jouw leven kunt voorzien met meer momenten van rust. Dit kan op heel veel verschillende manieren. Zo zou je kunnen beslissen om nooit meer je mails te checken als je eet, of zou je kunnen proberen om vaker ademhalingsoefeningen te doen wanneer je in bed ligt. Of misschien kun je na elke taak die je afwerkt een kleine wandeling maken of jezelf een kopje thee zetten?

Hoe je je momenten van rust invult is aan jou. Het belangrijkste is hier dat je loskomt van het idee dat je koste wat kost krampachtig moet vasthouden aan een vaste routine. Af en toe ruimte laten voor spontaniteit en rust gaat je brein alleen maar ten goede komen.

Je kan elk moment van de dag productief zijn en andere mythes over productiviteit ontkracht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️