Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 16 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Hoe je het Indiase goedje ghee kan gebruiken in de keuken

Wie weleens in India is geweest of zich heeft verdiept in de eeuwenoude Indiase geneeswijze Ayurveda heeft er vást al eens van gehoord: ghee. Sommigen zweren bij het gele goedje dat wordt gebruikt om in te bakken en braden. Wat is ghee precies?

En is het ook gezond?

Ghee: wat is het?

Ghee is simpel gezegd een Indiase vorm van geklaarde boter. Geklaarde boter? Yes, maar dan nét even anders. Bij gewone geklaarde boter wordt het vocht van het botervet gescheiden door het te laten smelten en erna weer te laten afkoelen. Het vet wat dan op het water blijft drijven, wordt er dan afgeschept.

Bij het bereiden van ghee gaat het zo: boter wordt iets langer verhit boven een klein gasvlammetje, net zolang tot ál het water is verdampt, maar de boter niet bruin wordt. Wat er dan gebeurt, is dat de melkproteïnen van de boter naar de bodem van het pannetje zinken. Je kan dan het botervet door een (kaas)doek zweven.

Specerijen in je beautyroutine? Ja zeker, aldus het eeuwenoude Ayurveda

Omdat ghee dus langer wordt verhit dan bij gewoon geklaarde boter, ontstaat er een soort nootachtige geur. Ghee is uiteindelijk een dikke vette massa en heeft een dikke, (nog!) vollere smaak.

Een fijne bijkomstigheid: doordat de de vaste melkbestanddelen eruit zijn gehaald, is ghee veel langer houdbaar.

Hoe gebruik je het?

In de Indiase keuken en in de keuken van omringende landen wordt ghee ontzettend veel gebruik. Ghee wordt onder andere gebruikt om in te frituren (ook in het Midden-Oosten trouwens), maar ook vaak als basis van een saus of dressing.

Omdat de boter zoveel langer verhit is bij het bereiden, krijgt de boter een andere smaak waardoor je ‘m op veel verschillende manieren kan gebruiken. Je kunt het verhitten tot wel 250 (!) graden zonder dat de textuur van het vet wordt aangetast.

Sint-janskruid: natuurlijk antidepressiva of gevaarlijk kruid?

Naast dat ghee veel in de Indiase en Ayurvedische keuken wordt gebruiken, kan je ghee ook gebruiken voor op je huid. Geheel Ayurveda proof uiteraard. Vanwege het vette karakter is het namelijk een perfect product om te gebruiken wanneer je last hebt van een droge huid.

Gezondheidsvoordelen van ghee

Het is natuurlijk niet voor niets dat ghee veel in de Ayurvedische en Indiase keuken wordt gebruikt. Ghee is dus geklaarde boter zonder de melkeiwitten, maar het bevat ook geen melksuikers.

Volgens de oude Indiase geneeswijze Ayurveda heeft ghee nog een aantal andere gezondheidsvoordelen:

 • Het is geschikt voor mensen die niet goed tegen lactose kunnen
 • Het versterkt de smaak van specerijen en kruiden
 • Het zou de eetlust bevorderen
 • Het neemt vetoplosbare voeding op
 • Het helpt bij het herstel van het maagvlies
 • Het brengt de dosha’s(de Ayurvedische types) in balans
 • Het zou een cholesterolverlagende werking hebben
 • Het is goed voor de huid en nagels
 • Het zou je lichaam ontgiften
 • Het is een bron van vitamine A, D en K
 • De verzadigde vetten zorgen dat deze vitamine ook goed kunnen worden opgenomen

Bedrock Talks: we duiken in de wereld van de Indiase geneeswijze Ayurveda

Niet vegan

Ghee mag dan wel een alternatief zijn voor boter, maar het is geen plantaardig alternatief omdat het in de basis nog steeds van boter gemaakt wordt. Wel kan je er voor kiezen om een plantaardige ghee te maken of te kopen.

Ghee is daarom dus niet geschikt voor vegans of mensen met een koemelkallergie of koemelkintolerantie.

Benieuwd geworden naar de Ayurvedische keuken? Dit is een heerlijk kruidig en gezond recept: Indiase gele curry met zoete aardappel en wat dacht je van deze Ayurvedische salade van venkel, komkommer en sugarsnaps? Enjoy!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️