WorkJuice
WorkJuice Betere wereld 18 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Hands Off My Chocolate empowert vrouwelijke cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust

Wanneer je chocolade van Hands Off My Chocolate koopt, weet je niet alleen zeker dat je een lekkere reep in huis haalt, maar ook dat die reep op een zo eerlijke manier is gemaakt. Het chocolademerk empowert de cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust door ze de juiste kennis en tools te geven. En nu de cacao trasseerbaar is, weet je ook zeker dat de Crispy Cookie Caramel & Sea Salt die jij naar binnen smikkelt, gemaakt is met het cacao van die boeren.

Hoe weet Hands Off My Chocolate de vrouwelijke cacaoboeren te empoweren? En hoe hebben ze hun cacaomassa traceerbaar weten te maken?

Vrouwelijke cacaoboeren in hun kracht zetten

Vrouwelijke cacaoboeren zijn enorm in de minderheid. Slechts zo’n 19 procent is vrouw. Via de onafhankelijke non-profit Cocoa Horizons, waar Hands Off My Chocolate mee samenwerkt, leren vrouwen in Ivoorkust en Ghana cacao en andere gewassen te verbouwen op hun eigen land. Ook krijgen ze les in financieel management.

Dankzij deze trainingen en de opbrengsten van hun land kunnen de vrouwen sparen of een lening afsluiten bij een bij een Village Savings & Loan Associations. Hiermee kunnen de vrouwen een extra onderneming opzetten, in de groenten- of rijstteelt of in de pluimveehouderij bijvoorbeeld.

Zo worden de eerste stappen naar economische onafhankelijkheid gezet en zijn de vrouwen in staat om het levensonderhoud van hun gezin te verbeteren.

Eén van de boeren die Cocoa Horizons les gaf was Henriëtte. Zij verbouwt nu naast cacao ook bananen, maïs en peper op haar eigen stuk land. Nu is ze niet meer alleen afhankelijk van de tweejaarlijkse cacao-oogst, maar kan ze het hele jaar rekenen op een inkomen.

Dit is de duistere wereld achter je chocoladereep

Misschien nog wel mooier is dat Henriëtte nu andere vrouwen helpt met hun ondernemersdromen. Dit doet ze door ze les te geven. Dat is fijn, want hoe hoger het inkomen van de vrouwen, hoe vaker de kinderen niet hoeven werken en gewoon naar school kunnen.

“Binnen onze duurzame en maatschappelijke missie blijven we ons continu inzetten voor verbeteringen binnen de thema’s: better for you, better for the environment en better for other people,” zegt eigenaresse Kitty Smeeten. Een belangrijke nieuwe stap voor Hands Off My Chocolate hierin is dat hun cacaomassa traceerbaar is.

Voilà: heel goede redenen om meer chocolade te eten

Cacaomassa traceerbaar bij Hands Off My Chocolate

Zo weet je dus zeker dat jouw heerlijke reep onder eerlijke omstandigheden is gemaakt. Dat zit zo: via het Cocoa Horizons programma worden de bonen van Hands Off direct ingekocht bij vijf coöperaties in Ivoorkust en twee in Ghana. Samen zijn dit 5.745 boeren, waarvan 947 vrouwen en 4.798 mannen.

Het traceerbare proces begint met het markeren van de cacaozakken met een blauw draad. Vervolgens worden de zakken voorzien van codes die specifiek voor de cacao van Hands Off zijn ontwikkeld. De bonen wordt op deze wijze vanaf de boer tot en met het eindstation apart gehouden van de andere zakken. Hierdoor weet Hands Off precies met welke boeren ze samenwerkt. Maar ook welke vooruitgang deze gemeenschappen maken via het Cocoa Horizons programma.

Is chocolade gezond? De positieve effecten van cacao op je lichaam

Het Cocoa Horizons programma helpt overigens niet alleen de vrouwelijke boeren. Alle cacaoboeren worden gecoacht door middel van praktijkonderwijs en trainingen. Daarnaast worden er items als kunstmest en middelen om ziekte bij planten te bestrijden aangeboden. Ten slotte krijgen de boeren ook nog een premium bovenop de cacaoprijs.

Nieuwsgierig naar het verhaal achter je favoriete chocoladerepen? Kijk dan zeker eens deze korte docu over Hands Off My Chocolate en Cocoa Horizons.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️