Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 19 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Zo vaak wil je je beddengoed wassen in de warme zomermaanden

Er gaat weinig boven het gevoel van in een nét opgemaakt bed duiken. Maar hoe lekker het is om in een schoon bed te duiken, zoveel moeite lijkt het te kosten ‘m om je beddengoed ook daadwerkelijk te wassen. Het resultaat? We wassen ons beddengoed eigenlijk te weinig. Al helemáál in de zomermaanden.

Het is natuurlijk het hele jaar door belangrijk om je lakens goed te wassen, maar in de zomermaanden geldt dat al helemaal.

Beddengoed wassen in de zomer

Vies maar waar: een mens produceert elk jaar bijna 100 liter zweet in bed. Tel daar de lichtvochtigheid in de zomer en de hitte bij op en je hebt een perfect recept voor een viezig bed.

Hoe vaak je je beddengoed moet wassen, hangt onder andere af van hoeveel kleren je draagt in bed en hoeveel je beweegt in je slaap. Ook is het afhankelijk van het seizoen. Je slaapt in de zomer bijvoorbeeld vaak zonder of in elk geval met minder kleding aan en transpireert overdag én ‘s nachts meer.

Wat zeggen experts over hoe vaak jij je bed moet verschonen?

Hoevaak moet dat?

Het standaard protocol van je lakens wassen is normaal gesproken zo’n één keer per week, zo schreven we eerder. Da’s niet zo gek als je weet hoeveel bacteriën er in je handdoek en beddengoed zitten. Spoiler: een heleboel.

Toch zijn er volgens bacterie-expert Tonya Harris een aantal redenen waarom je je beddengoed in de zomermaanden nog vaker wilt wassen, verklaart ze aan MindBodyGreen. We noemden het al even, maar één van die redenen is het vele zweten wanneer de temperatuur stijgt in de zomer.

https://www.bedrock.nl/wassen-handdoeken-hoevaak/

Niet alleen komen er dan meer bacteriën in je bed en ontstaat er zo vanzelf een (naar) luchtje, ook allergenen als stuifmeel kunnen zo makkelijker je bed in kruipen. Hoe vaker je je bed dus wast, hoe beter je allergenen als huisstofmijt en de bijkomende symptomen kan voorkomen dus.

In de zomer wil je daarom je beddengoed wel twee keer zo vaak wassen, dat komt dus uit op zo’n twee keer per week. Dat geldt voor je kussensloop, je lakens én je beddengoed.

Nog een tip

Daar bovenop tipt Harris om voor het slapengaan te douchen in de zomermaanden. Je verzamelt de hele dag door vuil en zweet dat op je huid blijft zitten. Helemaal als je naakt slaapt (een aanrader als je het ons vraagt), wordt je beddengoed dan extra snel vuil.

Door voor het slapen nog even lekker onder de douche te springen, zorgt ervoor je dat de oliën, bacteriën, vieze luchtjes en allergenen minder snel mee je bed in kruipen. Zo hoef je je beddengoed ook weer iets minder vaak te wassen!

Wanneer je meer zweet dan ‘normaal’ – dit kan er aan de hand zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️