Rosa Bertram
Rosa Bertram Nieuws 9 aug 2021
Leestijd: 1 minuut

News: de pride vlag is veranderd naar een meer inclusieve variant

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: de officiële pride vlag is veranderd zodat deze meer inclusief is.

De bekende regenboogvlag van de LHBT-gemeenschap is door Pride veranderd naar meer inclusieve variant. Hoe zit dat?

Nieuwe pride vlag

Op 31 juli 2021 begon weer de Pride Week in Amsterdam. Echter werd de huidige vlag – die de kleuren van de regenboog heeft – niet ervaren als genoeg inclusief. En dat is natuurlijk niet de bedoeling van de vlag, die juist staat voor inclusiviteit. Zo verving Pride vorig jaar al de oude vlag voor de nieuwe, de Progress-vlag .

Deze ziet er deels hetzelfde uit als de bekende regenboogvlag, – de bekende 6 banen rood, oranje, geel, groen, blauw en paars –, maar dan met een driehoek van zwart, bruin, lichtblauw, lichtroze en wit.

Die 3 kleuren zouden transgender personen beter moeten representeren, zwart en bruin staan voor zwarte personen, personen van kleur en mensen die zijn gestorven aan aids of leven met hiv.

Goed nieuws zou je zeggen!

Toch is er nu veel te doen om de vlag. Niet iedereen is er namelijk blij mee. Veel transgender personen wel, zo schrijft het NRC, maar daar is niet iedereen het over eens blijkt uit het artikel. Anderen vonden de oude vlag juist inclusief.

Toch is het zo dat de oude vlag nog vaak voor gezien als iets wat vooral gaat over seksuele oriëntatie, terwijl er juist inclusiviteit voor iedereen mee bedoeld wordt.

Gay Pride: wat is het en waar staat de regenboog LGTBQ-vlag voor?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️