‘Raw eating’: dit is wat je eet als je een rauw dieet volgt

Broccoli en sperziebonen die zó ver zijn doorgekookt dat ze geen enkele bite of voedingsstoffen meer hebben. Niet alleen heel smakeloos, maar ook zonde van de voedingswaarde. Bij het (over)koken van de groente gaan er namelijk vitamines verloren. En dat is precies het idee achter het rauwe dieet, waarbij je (je raadt het al) zoveel mogelijk rauw eet.

Hoe gaat dat in z’n werk?

Gezondheidsvoordelen van het rauwe dieet

Bij het rauwe dieet is al je eten rauw of gekookt op een temperatuur die niet hoger is dan 47 graden. Zo blijven alle voedingsstoffen bewaard. En bij groentes zoals spinazie en broccoli is dat zeker de moeite waard, want tijdens het koken gaat de helft van de vitamine C verloren.

Het rauwe dieet kent nog meer gezondheidsvoordelen. Tijdens dit dieet eet je heel veel groente en fruit en dat wordt geassocieerd met een lagere kans op hartziektes, beroertes en spijsverteringproblemen.

Deze 5 groenten en fruit geven je gezondheid direct een boost

Ook eet je bij het rauwe dieet weinig bewerkte voedingsmiddelen. Zo vermijd je toegevoegde suikers en kleur- geur- en smaakstoffen. Daarnaast is het rauwe dieet relatief laag in koolhydraten, wat leidt tot minder kans op diabetes type 2 en hartziektes.

Hier moet je mee oppassen

Tot zover klinkt het rauwe dieet megagezond, maar zijn er ook nadelen? Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. De functie van eten koken is om het gaar te maken, maar ook om bacteriën te doden. Bij het rauwe dieet heb je dus een grotere kans om besmet te raken met een bacterie als salmonella.

In het rauwe dieet eet je geen vis (en sowieso geen dierlijke producten). Hierdoor kan het dat je de nodige omega 3 misloopt. Gelukkig vind je omega 3 ook in andere voeding, zoals kool, spinazie, walnoten en pompoenzaden. Daarnaast zijn supplementen ook altijd een optie.

Dit mag je eten bij het rauwe dieet

En wat mag je dan allemaal eten bij het rauwe dieet? Je kan kiezen uit deze gezonde lijst:

  • Fruit (ook geperst en gedroogd)
  • Groenten (ook geperst en gedroogd)
  • Noten
  • Zaden, zoals hennep en chia
  • Gekiemde granen
  • Gekiemde peulvruchten
  • Tofu
  • Notenmelk, zoals amandelmelk of cashewmelk
  • Notenpasta zonder extra toevoegingen
  • Zeewier
  • Koudgeperste oliën
  • Rauw ahornsiroop, rauw cacaopoeder, azijn en ongepasteuriseerde rauwe sojasaus
  • Gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals zuurkool, miso en kimchi
  • Voedingsgist (die wordt gebruikt in vegan kazen)

Waarom we allemaal vaker plantaardig zouden moeten eten

Een gerecht dat perfect past in het rauwe dieet is een goedgevulde maaltijdsalade. Probeer bijvoorbeeld Bedrock’s raw pad thai salade met pindakaasdressing of zoetzure salade met venkel en walnoten (lekker crunchy!)

Bedrock Talks over gezonde voeding

We spreken met orthomoleculair voedingscoach en leefstijldeskundige Anne de Meulmeester over voedingstrends, diëten en voeding als medicijn. Een complex onderwerp. Niet alleen omdat er zoveel trends zijn, maar ook omdat het niet alleen iets is om je honger mee te stillen. Hoe werkt dat allemaal en wat is nou precies wel en niet goed voor je? Wij vragen Anne alles over jouw dagelijkse dosis vitaminen.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
‘Raw eating’: dit is wat je eet als je een rauw dieet volgt
Sluiten