Sophie Golbach
Sophie Golbach Welzijn 4 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

10 x voeding die goed is voor je verteringsstelsel

Je spijsvertering is misschien niet echt het meest sexy onderwerp, maar wel één waar we het over moeten hebben. Het verteringsstelsel is namelijk een essentieel onderdeel van je lichaam, omdat hier alle belangrijke voedingsstoffen worden opgenomen in je bloed. Kan je spijsvertering wel wat hulp gebruiken? Verwerk dan deze voedzame producten in de gerechten die je eet.

Een slechte spijsvertering kan namelijk vervelende gevolgen hebben, zoals een opgeblazen gevoel.

Voedingsmiddelen voor een gezond verteringsstelsel

Weten wat je moet eten en wat de gezondheidsvoordelen van welk product zijn, kan lastig zijn. Er bestaan veel verschillende lijsten met eten die allemaal weer andere voordelen hebben. Deze 10 voedingsmiddelen zijn in ieder geval gezond voor je verteringssysteem.

1. Rucola

Rucola hoort, net zoals boerenkool en spinazie, thuis bij de bitter greens. Deze groente heeft veel gezondheidsvoordelen, je vindt er veel calcium, kalium, vitaminen en mineralen in. Goed voor de spijsvertering is het zeker, rucola helpt namelijk tegen een opgeblazen gevoel. Bovendien is de wat pittige smaak van rucola ook nog eens hartstikke lekker als je eens iets extra’s aan je salade wil toevoegen.

Slechte spijsvertering? Grote kans dat het door dit (gezonde) eten komt

2. Asperges

Niet alleen dienen asperges als goede voeding voor de goede bacteriën in je darmen, maar asperges zijn ook nog eens een van de weinige groenten die glutathion bevat. Dit is een antioxidant in je lever, die helpt om afvalstoffen uit je lichaam te halen.

Plus, en dat is ook een groot voordeel aan asperges, je kan ze op veel verschillende manieren klaarmaken. Grillen, stomen, door de salade doen; asperges zijn lekker veelzijdig.

3. Gember

De gezondheidsvoordelen van gember lijken eindeloos. Het helpt een opgeblazen gevoel te verminderen, het helpt je met je beweeglijkheid, het werkt ontstekingsremmend, én dan bevat het ook nog eens goede antioxidanten. Wil je iets eten met zoveel gezondheidsvoordelen tegelijkertijd, dan is gember de juiste plant voor jou.

Deze voeding zorgt voor een verhoogd metabolisme

4. Koriander

Smaken verschillen, als het om koriander gaat. Sommige mensen houden ervan, anderen helemaal niet, maar dat verandert het feit dat dit kruid eigenlijk supergezond is niet. Zo houdt koriander je bloedsuiker in balans, door enzymen te activeren die suiker uit je bloed verwijderen. Ook zit het bomvol antioxidanten, zoals vitamine A en vitamine C.

5. Kimchi

We mogen gefermenteerd eten op dit lijstje niet vergeten. Kimchi is een gerecht uit de Koreaanse keuken, gemaakt met gefermenteerde kool en groenten. Kimchi is goed voor je immuunsysteem en je spijsvertering, en het werkt ontstekingsremmend.

6. Zoete aardappel

In het bijzonder de zoete aardappel uit Okinawa. Anders dan de gewone zoete aardappel zoals wij die kennen (en die zelf natuurlijk ook vol zit met vitaminen) is deze zoete aardappel paars van kleur en bevat een grote hoeveelheid antioxidanten. Die antioxidanten zorgen ervoor dat de bacteriën die goed zijn voor je spijsvertering kunnen groeien.

Hoe stress ervoor zorgt dat je minder voedingsstoffen opneemt

7. Paksoi

Deze langbladige Chinese kool is rijk aan sulforafaan. Dit stofje activeert de proteïne genaamd Nfr2, die op zijn beurt zelf weer bepaalde antioxidante genen in je lichaam activeert. Dat betekent dat de natuurlijke antioxidante enzymen, die je lichaam zelf al heeft, worden wakker geschud.

8. Kurkuma

Net als bij gember, houden de gezondheidsvoordelen bij kurkuma ook niet op. Het belangrijkste bij kurkuma is dat het de productie van genen die ontstekingen kunnen veroorzaken remt. Ook is het goed voor de gezondheid van je darmen. Een bijkomend voordeel? Het geeft extra lekker smaak aan je gerechten.

9. Bosbessen

Heb je je weleens afgevraagd waar de blauwe kleur van bosbessen vandaan komt? Die kleur hebben ze namelijk niet zonder reden. De paarsblauwe kleurstof, ook wel proanthocyanidine genoemd, is uitstekend voor de gezondheid van je hersenen en zit bomvol met vezels. Deze bessen zijn dus supergezond!

10 producten die goed zijn voor je spijsvertering en niet zoveel kosten

10. Walnoten

Vitamine E, dat kan je in walnoten wel vinden. Ook omega-3 komt veel in deze nootjes voor. Daarnaast zijn ze lekker veelzijdig, een handvol als snack tussendoor is niet de enige manier om ze op te eten. Zo kan je ze ook door een salade mengen, of samen eten met een appel en een kop groene thee.

Voedsel dat gezond is voor je spijsvertering, is er genoeg. Het bovenstaande eten is daarnaast voor nog veel meer goed dan alleen je spijsvertering, zoals bijvoorbeeld je bloedsuikerspiegel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️