Redactie
Redactie Welzijn 2 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Deze voeding zorgt voor een verhoogd metabolisme

Wij zijn geen groot fan van diëten. Ze hebt ze niet nodig. Daarnaast is het lastig om ze vol te houden, want jezelf bepaalde dingen ontzeggen werkt in the end vaak alleen maar averechts. Ook werken ze maar voor korte duur. Wel staan we voor bewust, gezond en voedzaam eten voor een gezond lichaam (en een healthy mind). Wat wél werkt op de lange termijn zijn deze voedingsmiddelen die jouw metabolisme verhogen.

Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Dit proces zorgt ervoor dat de voeding die je binnenkrijgt wordt omgezet in de energie die je lijf nodig heeft. Ook zorgt het ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd.

Metabolisme verhogen

Er zijn een aantal dingen die een rol spelen bij de stofwisseling, dat zijn je leeftijd, lengte, natuurlijke spiermassa en je vetpercentage.

Maar ook deze voedingsmiddelen kunnen een rol spelen bij het verhogen van je metabolisme en het gezond houden van je lijf. Ook erg fijn: de meeste producten zijn goedkoop en bijna altijd beschikbaar.

1. Koffie

Doe nog maar zo’n latte to go, please. Koffie is een goed middel als je je metabolisme wil verhogen. Het zwarte goud stimuleert de stofwisseling.

Helaas moeten we er wel bij vermelden dat het niet meer opgaat als je je koffie voorziet van allerlei lekkere siropen, suikers en room (ook geen whisky).

2. Lijnzaad

Lijnzaad is goedkoop, is super goed voor je darmen en zit vol vitaminen en mineralen. Ook is het product eiwitrijk.

Ook helpt lijnzaad bij het verhogen van je metabolisme, blijkt uit een studie uit 2019. Uit het onderzoek bleek dat dit komt door het gegeven dat lijnzaad vezels, eiwitten, omega-3 vetten en antioxidanten bevat.

3. Groene thee

4 kopjes groene thee per dag zou genoeg moeten zijn om jouw stofwisseling een goede optater te geven. Ook fijn: groene thee zit vol met antioxidanten die helpen bij het in stand houden van een gezonde huid.

4. Gember

We love our daily gember shot. En nu is er al helemaal geen reden meer om dat shotje niet te nemen. Gember verhoogt je lichaamstemperatuur, verhoogt je metabolisme en helpt ook om je eetlust onder controle te houden. Doe ons nog maar een gemberthee, alsjeblieft!

Ook lezen: Waarom je vanaf nu dagelijks een kopje gemberthee wilt drinken

5. Eieren

Eieren (maar eigenlijk al het eiwitrijke voedsel) helpen je bij het verhogen van de stofwisseling. Hoe dat komt? Ons lijf verteert koolhydraten en vetten nogal makkelijk, wat weinig energie kost.

Eiwitten verteren kost daarentegen meer moeite, waardoor je lijf meer energie verbrandt bij de vertering. Ook zorgen eiwitten (en eieren) voor een langer verzadigd gevoel.

6. Broccoli

Broccoli bevat een stofje (glucoraphanin) dat invloed heeft op je stofwisseling. Het ‘reset’ je lichaam en heeft ook effect op het vetgehalte in het bloed.

7. Groene bladgroente

Groene bladgroente zoals boerenkool en spinazie bevatten veel ijzer, wat goed is voor de stofwisseling. Tip: begin je ochtend met een gezonde smoothie met banaan, havermelk, boerenkool, lijnzaad en mango om je metabolisme een kickstart te geven.

8. Paprika en (Spaanse) peper

Paprika en peper zitten niet alleen vol vitamines en mineralen, ze hebben ook een positief effect op het verhogen van je metabolisme. Daarnaast zitten er een bepaald stof je (capsaïcine) wat ervoor zorgt dat je een vol gevoel hebt.

9. Linzen

Linzen zijn de ideale vleesvervanger. Ze zijn eiwitrijk, bevatten relatief veel ijzer en het is ook nog ’s spotgoedkoop. Daarnaast linzen veel vezels die goed zijn voor je darmflora én helpt het ook goed voor een sterk metabolisme. Maak bijvoorbeeld ’s een lekker vullende linzensoep.

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje NSMBL.

Meer over gezondheid:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️