Kim van den Oord
Kim van den Oord Voeding 19 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Heb je al gehoord van mushroom koffie?

Heerlijk, een kop koffie in de ochtend. Maar door de haat-liefde verhouding die we met cafeïne hebben, zijn er steeds meer mensen die een koffie-detox houden of dat cappuccinootje helemaal laten staan. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei hippe koffievervangers. Heb je bijvoorbeeld al gehoord van mushroom koffie? 

Geen zorgen, je gaat echt geen rare dingen zien van deze mushroom koffie, maar volgens Four Sigmatic zou dit drankje wel je focus en concentratie verbeteren.

Four Sigmatic

Als je veel met superfoods bezig bent, heb je misschien al eens gehoord van het bedrijf Four Sigmatic. Het verkoopt allerlei mixjes van geneeskrachtige paddenstoelen waarmee je thuis (koffievervangende) drankjes kan maken, zoals de paddenstoelen koffie: Lion’s Mane en Chaga.

De oprichter van Fou Sigmatic, Tero Isokauppila, groeide op in Finland waar hij al op jonge leeftijd in aanraking kwam met medicinale paddenstoelen. Daar moest meer mee gebeuren, vond ‘ie.

Lees ook: Superfoods. Bestaan ze nou echt? Een wetenschapper geeft antwoord

Door zijn jarenlange ervaring zette hij dit bedrijf op, ontwikkelde hij mushroom koffies en geeft hij nu diverse lezingen over de geneeskrachtige werking van paddenstoelen. Wat maakt deze paddenstoelen zo bijzonder en waarom wordt er juist koffie van gemaakt?

Mushroom koffie

Wat zit er dan precies in Lion’s Mane en Chaga? Oké, we geven toe, in dit drankje zit nog steeds cafeïne. Toch is het percentage cafeïne in paddenstoelen koffie aanzienlijk lager dan bij gewone koffie. Waar een normaal kopje koffie algauw 80 mg cafeïne bevat, bevat deze ‘koffie’ van Four Sigmatic slechts 40 mg cafeïne.

Naast de Arabica koffie zit er ook 500 mg aan dubbel-geëxtraheerde chaga en lion’s lane mushroom in dit drankje want zonder paddenstoelen uiteraard geen mushroom koffie.

Paddenstoelen en koffie

Dubbel-geëxtraheerde watte…? Chaga en lion’s mane, twee medicinale paddenstoelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en antioxidanten. Over de gezondheidsvoordelen van deze twee paddenstoelen later meer, want eerst zoomen we in op de combinatie paddenstoelen en koffie.

Dit vind je vast ook interessant: Cafeïne-detox: waarom je dat kopje koffie beter kan laten staan

De smaken van koffie en paddenstoelen vullen elkaar goed aan: de aardse, zachte smaken van paddenstoelen zijn een fijne aanvulling op geroosterde (bittere) koffiebonen.

Daarnaast zijn paddenstoelen rijk aan adaptogenen: niet-giftige stoffen (of kruiden) waarvan wordt aangenomen dat deze het natuurlijke herstelvermogen van ons lichaam verhogen en zo schadelijke effecten van stress weerstaan.

Word je snel hyper van een kop koffie? De paddenstoelen in mushroom koffie zouden dit dus kunnen verminderen.

De gezondheidsvoordelen

Terug naar de chaga en lion’s mane paddenstoel, twee shrooms die volzitten met allerlei gezondheidsvoordelen:

Chaga

De chaga paddenstoel wordt ook wel ‘de diamant van het bos’ genoemd en wordt al eeuwenlang gebruikt in traditionele geneeskunde voor verschillende gezondheidsproblemen.

Chaga heeft namelijk een positief effect op de spijsvertering, werk ontstekingsremmend en heeft één van de hoogste niveaus aan antioxidanten.

Lion’s mane

Oftewel, leeuwenmanen wordt zo genoemd omdat het je het geheugen van een leeuw met stalen zenuwen zou geven. Klinkt interessant, nietwaar?

Daarnaast zou het je focus en concentratie verbeteren en de aanmaak van de stof NGF (een neurotrofine) in ons lichaam stimuleren. En NGF is nodig om zenuwcellen te laten overleven en ons hersenweefsel te beschermen.

Cafeïne vervanger

Als je opzoek bent naar een complete vervanger van cafeïne, ben je mushroom koffie Chaga en Lion’s mane niet aan het juiste adres. Maar als je minder koffie probeert te drinken of opzoek bent naar een lekker alternatief voor koffie is het zéker een goede optie.

Nog niet overtuigd? Doordat de effecten van (bepaalde) medicinale paddenstoelen overeenkomen met de effecten van cafeïne en er zoveel gezondheidsvoordelen aan zitten, is mushroom koffie zeker het proberen waard.

Meer lezen over koffie?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️