Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Voeding 28 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

We hebben een haat-liefdeverhouding met koffie (is het nou slecht?)

De dag begint pas echt als je een bakkie pleur ophebt. Het is het credo van menig koffieliefhebber. Een kop koffie zou alerter maken en zorgen voor een beter concentratievermogen. Toch ondervinden veel mensen ook nadelige effecten. Zo ontstaat er een soort haat-liefdeverhouding met koffie.

‘Ai ik heb zo’n hoofdpijn, ik heb echt even een kop koffie nodig.’ Ik hoor het mijn moeder bijna wekelijks zeggen. Zodra ze niet binnen een bepaalde tijd haar dosis cafeïne binnenkrijgt beginnen de ontwenningsverschijnselen. Dan moet koffie wel slecht zijn toch?

Misverstanden over koffie

Volgens Marianne Geleijnse – hoogleraar Voeding en Hart- en vaatziekten aan de Wageningen Universiteit – valt het allemaal wel mee. Er lijken een aantal misverstanden te bestaan over koffie.

Tegen de Volkskrant zegt zij het volgende: “Om het eerste misverstand maar meteen uit de weg te ruimen: koffie droogt je lijf niet uit. De cafeïne in koffie prikkelt je blaas een beetje. Maar dat betekent alleen maar dat je iets éérder gaat plassen van koffie, niet méér.”

Droogt koffie uit?

Een blik op de website van het Voedingscentrum bevestigt wat Geleijnse zegt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht.

Must read: Meer water drinken, maar hoe dan?

Of je nou een glas water drinkt of een bakkie troost maakt dus eigenlijk niet zoveel uit. Alhoewel.. het een is wel wat smaakvoller dan het ander.

Drinken we te veel koffie?

Per dag wordt er in Nederland gemiddeld 6,5 miljoen liter koffie geconsumeerd. Op jaarbasis is dat circa 150 liter koffie per persoon. Maar of dat ook verstandig is?

Vooral mensen die een hoge bloeddruk hebben vragen zich vaak af of koffie drinken kwaad kan. Toch is het volgens Geleijnse geen reden voor zorgen. “Het is waar dat koffie even de bloeddruk verhoogt. Maar die daalt daarna weer snel.”

Let op met cafestol

In principe kun je dus gewoon zorgeloos van je kop koffie genieten. Het Voedingscentrum meldt dat alleen kookkoffie en koffie gezet met een cafetière nadelig kunnen zijn omdat er veel cafestol inzit.

Dit vind je vast ook interessant: De logische verklaring van waarom we zo verknocht zijn aan onze koffie

Dit is een stof die het LDL-cholesterol verhoogt en daarom niet goed is voor de bloedvaten. Verder zijn er weinig beperkingen. Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op ongeveer 4 kopjes koffie per dag.

Ontwenningsverschijnselen

En die hoofdpijn dan? In een eerder artikel schreven we dat hoofdpijn het enige ontwenningsverschijnsel is dat je zou kunnen merken als je stopt met koffie drinken.

Al valt ook daarbij moeilijk te bewijzen dat het door cafeïne (en dus koffie) komt, zegt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven. “Zware koffiedrinkers krijgen soms juist hoofdpijn door het te veel aan cafeïne.”

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
We hebben een haat-liefdeverhouding met koffie (is het nou slecht?)
Sluiten