Rosa Bertram
Rosa Bertram Psychologie 17 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

De logische verklaring van waarom we zo verknocht zijn aan onze koffie

Een zelf gezette koffie in de ochtend, ééntje in de loop van de ochtend om de dag lekker fris mee te beginnen en ook nog eentje na de lunchdip. Ga zo maar door. Vooral wanneer koffie een routine is geworden, is het knap lastig ermee te stoppen. De smaak, de kick en de focus die je ervan krijgt zijn nou eenmaal té voordelig. Maar is dat wel zo?

Uit een nieuw onderzoek blijkt – niet schrikken – dat je misschien helemaal niet verslaafd bent aan koffie omdat je de smaak zo lekker vindt. Maar dat je vooral verslaafd bent aan het gevoel van koffie drinken en de associatie die je daarmee hebt.

Het gevoel van koffie versus de koffie zelf

Je proeft iets en vindt dat lekker of vies. Althans, dat zou je denken. Het klinkt misschien wat gek, maar uit een dit onderzoek blijkt dat onze liefde voor bittere drankjes – zoals bier of koffie – vooral te maken heeft met hoe die drankjes ons laten voelen. Niemand heeft denk ik écht genoten van z’n eerste koffie, wijntje of biertje. Maar het idee van een wijntje drinken, dat vind je wel leuk. Je hersenen hebben dus al een bepaalde associatie met het idee van een koffietje drinken of een wijntje op het terras.

Dit vind je vast ook interessant: Waarom ik stopte met mijn koffie-detox (het is minder ongezond dan veel mensen denken)

Een team onderzoekers keek naar een testgroep die grapefruitsap *vertrekt gezicht*, koffie en thee dronken. Ze deden een uitgebreide analyse van het hele genoom (erfelijke informatie in een cel). Wat bleek? De voorkeur in smaken was niet gebaseerd op variaties in smaakgenen. De voorkeuren waren eerder gebaseerd op de genen die verband hielden met de psychoactieve effecten van de dranken. “Mensen houden van hoe koffie en alcohol hen laten voelen, niet per se van de smaak zelf,” legt Marilyn Cornelis, assistent professor aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine uit aan MindBodyGreen. True that… 

Een alternatief

Interessanter wordt het wanneer je nagaat waarom je zo naar dat kopje koffie verlangt. Bij koffie snakken mensen eerder naar cafeïne waardoor ze een energie boost krijgen, handig als je even wat extra focus nodig hebt op je werk bijvoorbeeld. Bij alcohol is dat juist andersom: het is een manier om te kalmeren en te ontspannen.

Er is niks mis met je koffie-routine, maar je kan je wel afvragen: hoeveel koffie drink ik en heb ik het écht nodig? Misschien zijn er andere manieren om aan je energy boost te komen in plaats van cafeïne? Bedrock’s meditatie voor meer energie helpt je daar bijvoorbeeld óók bij. Als je dan toch een koffie haalt, neem dan je eigen koffie beker mee (dit zijn onze favorieten!), want dit is de impact van koffiebekers op het milieu.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De logische verklaring van waarom we zo verknocht zijn aan onze koffie
Sluiten