Jeroen Sturing
Jeroen Sturing Psyche 2 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #6 – Marrakesh, de stad van de liefde

Het samenwonen met Claire gaat heel goed. De ruzies waar ik voor gewaarschuwd werd, blijven uit en we hebben allebei ons eigen leven. Ik loop stage bij NPO KX (themakanaal van NPO 3FM) en Claire werkt als barista. Dat gaat beter dan ze ooit had durven dromen. Het eerste loon van Claire komt binnen en ze besluit dat ze er iets leuks voor ons samen mee wil doen. We boeken een korte vakantie. Bestemming: Marrakesh.

In de week naar aanloop van de vakantie begint Claire haar stemming vaker om te slaan, maar ze lijkt zichzelf nog net op de been te kunnen houden.

Een beetje zon zal haar vast goed doen – dat was ten slotte ook een van de redenen waarom we kozen voor een vakantie. De weersverwachtingen voorspellen weinig zon. Dat is een tegenvaller en dan heb je ook nog het lopende issue van de dwanghandelingen: kusjes en speelse aanrakingen moeten sinds kort allemaal in even getallen worden gegeven.

Ook lezen: Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #1 – De signalen

Thuis laat ik nog regelmatig blijken dat ik hiermee worstel, maar een continue strijd zal de vakantie weinig goed doen.

Naar Marrakesh

In de auto richting het vliegveld hak ik de knoop voor mezelf door. Ik besluit mee te gaan in alle dwanghandelingen en ga proberen de interne strijd in mijn hoofd los te laten. Ik heb geen idee of het de goede keuze is, maar ik wil gewoon kunnen genieten van onze eerste vakantie samen.

Ik heb al buikpijn van het vooruitzicht dat we zo een vliegtuig in moeten stappen, een onopgelost dilemma kan ik daar niet bij hebben. 

Voor wie nog nooit in Marrakesh geweest is: het is een fantastische stad. In een paar uurtjes vliegen – ze voelen wel wat langer door mijn vliegangst – zijn we in Afrika. Vanaf het moment dat de wielen van het vliegtuig de grond raken is het druk.

Lees ook: Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #2 Een buitenaardse liefde

Op straat vind je geen enkele auto zonder deuk erin en al bij de taxistandplaats begint het getouwtrek waar de hele vakantie om draait: welke taxichauffeur (of verkopers in andere gevallen) lukt het om deze verse toeristen veel te veel voor hun waar te laten betalen?

Dwanghandelingen accepteren

De vakantie op zich is voor deze columnreeks misschien niet super interessant. Wel ben ik blij met mijn keuze om Claire haar dwanghandelingen te accepteren en al snel neemt mijn onrust af. We hebben een geweldige vakantie en er is volop ruimte voor de liefde.

Dat Claire de laatste middag liever kiest voor luieren in het verblijf dan een nieuw avontuur in de stad valt vanwege de vele prikkels van de vakantie wel te begrijpen.

Later praat ik over mijn strijd met Claire haar dwanghandelingen met dwangexpert Menno Oosterhoff. Hij is psychiater en lijdt zelf ook aan een dwangstoornis. Claire en ik interviewen hem voor onze podcast Stoorzender. Ik vraag hem, terwijl ik probeer om niet al te wanhopig over te komen: ‘Ik wil niet dat ze haar dwang op mij toepast. Hoe pak ik dit aan?’

Zijn antwoord is helder, maar pijnlijk: ‘Accepteer dat je tamelijk machteloos bent.’ Ik baal eventjes, totdat ik besef dat dit slechts een fractie van de machteloosheid is die Claire zelf zal voelen.

Jeroen Sturing (24) is partner van Claire, die worstelt met een depressie, een dwangstoornis en een persoonlijkheidsstoornis. In deze column beschrijft hij de leuke en minder leuke dingen van zijn bijzondere relatie. Samen hebben ze de podcast Stoorzender.

Meer over psychische stoornissen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️