Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 8 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Een Guide om bewust én (mentaal) gezond aan het jaar te beginnen

New year, new me. Hoewel we deze slogan iets cliché vinden, kunnen we ons wel vinden in het zien van nieuwe kansen in een nieuw jaar. We zien het nieuwe jaar als een schone lei. Daarom trappen we het nieuwe jaar af met de BEDROCK guide om bewust en (mentaal) gezond aan het nieuwe jaar te beginnen.

Aan de hand van deze guide leer je luisteren naar jouw lichaam, weet je waar je jezelf happy mee maakt, en leer je om jezelf op de eerste plaats zetten. 2022 wordt jouw jaar – daar gaan we voor zorgen.

You can do it – een greep uit wél haalbare (en realistische) voornemens voor 2022

BEDROCK guide: gezond het nieuwe jaar in

Om het jaar goed af te trappen, focussen we in dit artikel op vier verschillende pijlers: slaap, mindfulness, bewegen en voeding.

De pijlers zijn allemaal even belangrijk. Een goede balans tussen alle vier is daarom ook key voor een bewust, gezond leven.

Slaap

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Leuk om te weten: dít gebeurt er precies in jouw brein als je slaapt. Gemiddeld brengen we een derde van ons levend slapend door, dus een goede know how van slaap is extreem belangrijk.

Is koffie echt zo slecht voor je slaap? Een neurofysioloog geeft antwoord

Onlangs spraken we met een slaapexpert over slaaphygiëne tijdens de donkere wintermaanden. Volgens neurobioloog Verena Senn zijn mindset, temperatuur en licht het belangrijkst voor een goede nachtrust. “Mindset is daarbij vaak leidend. Als je in bed ligt en denkt “ik móét slapen”, dan gaat het waarschijnlijk niet zo makkelijk lukken. Piekeren helpt ook niet: om te kunnen slapen moet je op een gegeven moment mentale rust vinden.”

De temperatuur in de slaapkamer? Die wil je het liefst tussen de 16 en 19 graden hebben. Zo zorg je ervoor dat jouw lichaam ‘s nachts niet uitdroogt en je makkelijker doorslaapt.

Mindfulness

Gezond het nieuwe jaar beginnen betekent ook dat je eens extra aandacht kan besteden aan jouw mindfulness. Wat doe je op dit moment om mentaal gezond te zijn? Maak je lange wandelingen in de natuur, doe je aan yoga of mediteer je?

Weet je het verschil tussen mindfulness en meditatie nog niet zo goed? Neem dan dit artikel eens door: dit is het verschil tussen meditatie en mindfulness.

Leven met (meer) aandacht? Probeer deze oefeningen in mindfulness eens

Tip: luister deze 5 podcasts over mindfulness. Deze podcasts kun je luisteren als je meer wilt leren over mindfulness, om te leren hoe je kunt mediteren of als begeleiding tijdens een meditatie.

Een andere fijne manier om meer mindful bezig te zijn, is met zelfliefde. Zelfliefde is echter wel een proces dat tijd kost. Vind je het een lastig begrip? Zie het nieuwe jaar dan als mogelijkheid om meer liefde aan jezelf te geven.

Deze 7 dingen kun je nú doen om het jaar met meer zelfliefde in te gaan

Bewegen

Sportkoepel NOC*NSF berekende onlangs dat door de lockdown 52 procent van de volwassenen en 62 procent van de jongeren minder is gaan sporten, of zelfs helemaal gestopt is met sporten. Bizar veel! We kunnen dus wel stellen dat bewegen belangrijker dan ooit is.

Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, maar helpt ook om je mentale staat te verbeteren. Het is wetenschappelijk bewezen dat sporten goed voor je hersenen is.

Doe jezelf dus een plezier, en blijf niet op de bank of achter je bureau zitten. Las een pauze in tijdens je werkzaamheden om te bewegen. Doe een korte yoga sequence, maak een wandeling of voer een aantal squats uit. Beweeg. Met deze 5 manieren om te blijven bewegen tijdens de lockdown (en dat begint bij je mindset!) gaat het lukken.

Voeding

Focus niet op het nemen van supplementen, maar op het eten van een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Als daaruit blijkt dat je nog vitamines en mineralen mist, zoals vitamine B12 of zink , dan is het altijd mogelijk om een supplement te slikken.

Waar bestaat een gezond en gevarieerd voedingspatroon dan uit? Ten eerste uit veel groenten en fruit. Holistisch voedingscoach Anne de Meulmeester pleit voor wel 400 tot 500 gram groenten per dag, vertelde ze in onze podcast Bedrock Talks. Voeg daar nog twee stuks fruit aan toe, en je krijgt genoeg gezonde voedingsstoffen binnen.

De 10 gezondste groenten die je op je bord wilt hebben

Wil je meer leren over vegan koken? Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief en ontvang de guide ‘Bedrock’s Grote Vegan Kookboek’ vol inspiratie en recepten. Of kijk eens tussen de heerlijke recepten uit onze vega(n) vrijdag rubriek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️