Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 5 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

You can do it – een greep uit wél haalbare (en realistische) voornemens voor 2022

Het is vandaag woensdag 5 januari. Eerlijk zeggen: houd jij de goede voornemens die je eind vorig jaar gesteld hebt nog vol? Of ben je inmiddels al een beetje losser geworden, omdat je erachter kwam dat jouw voornemens toch echt iets te streng waren? Geen zorgen, zet vandaag nieuwe voornemens met BEDROCK’s wél haalbare en realistische ideeën.

De belangrijkste regel: kies er hooguit drie. Zo houd je het leuk voor jezelf en is de kans dat je het volhoudt een stuk groter.

Realistische goede voornemens voor 2022

1. Drie liter water per dag drinken

We weten allemaal hoe belangrijk het is om genoeg water te drinken. Kijk eens kritisch naar jezelf: drink jij genoeg? En weet je wat er met je lichaam gebeurt als je helemaal geen water drinkt? Zeker eens iets om je in te verdiepen.

Meer water drinken, maar hoe dan?

2. Elke dag dankbaarheid opschrijven

Neem jij elke dag al de tijd om even je dankbaarheid voor die dag op te schrijven? Of dat nou voor je dagelijkse kopje koffie, of voor het feit dat de zon ‘s morgens opkomt is. Klein of groot, het opschrijven van je dankbaarheid maakt jouw daadwerkelijk dankbaarder. En dat is een mooie eigenschap om als mens te hebben.

3. Zuivel omruilen voor een plantaardige variant

Vind je het lastig om helemaal veganistisch te eten, maar wil je het in 2022 wel meer prioriteit geven? Ruil dan elke week een product in jouw voedingspatroon om voor een plantaardige versie. Eerst de melk, daarna de yoghurt en uiteindelijk de eieren en kaas.

Onthoud: je hoeft niet per direct volledig vegan te eten. Als je het stapje voor stapje doet, is de kans dat je het volhoudt uiteindelijk groter.

4. Elke dag bewegen

Bewegen is gezond! Niet alleen voor je hersenen, maar ook zeker voor je mentale gezondheid. Elke dag een blokje om is een mooi goed voornemen om het jaar mee te beginnen. Je hoeft echt niet elke dag uren te lopen – de positieve effecten merk je al bij een ommetje van slechts 20 minuten.

Even een ommetje maken? Zo haal je nóg meer uit je dagelijkse wandeling

5. Begin de dag met stretchen

Wist je dat het stretchen van je lichaam ‘s morgens een van de beste manieren is om wakker te worden? Door het stretchen geef je jouw lichaam het teken dat het tijd is om met de dag te beginnen.

6. Reinig elke avond je gezicht

Hoe vaak maak jij ‘s avonds jouw gezicht écht goed schoon? Zelfs als je geen make-up draagt, is het schoonmaken van jouw gezicht hartstikke belangrijk. Hoe je dat het beste aanpakt lees je hier: hoe kan je het beste je gezicht wassen voor een stralende huid? De basics uitgelegd.

7. Focussen op ‘meer’

Goede voornemens draaien jammer genoeg vaak om het negatieve woordje ‘minder’.  We willen minder snoepen, minder vaak stil zitten en minder onze telefoon gebruiken. Het woordje ‘minder’ brengt alleen een negatieve lading met zich mee.

Draai het daarom om, en focus op het woord ‘meer‘. Ga meer de natuur in, eet meer groenten en fruit, slaap meer, zie je vrienden meer. Als je focust op ‘meer’, dan zijn jouw goede voornemens veel beter vol te houden.

8. Lees elke maand een nieuw boek

Er zijn onwijs veel inspirerende boeken. Verdiep je in het onderwerp waar jij van houdt, of juist in een onderwerp waar je nog niet zo veel vanaf weet om jezelf te ontwikkelen. Wist je dat het lezen van boeken hartstikke goed voor je hersenen is?

BEDROCK’s laatste boekentip? Het gloednieuwe boek van tv-beroemdheid, feminist en powervrouw Eva Jinek: Droom groot. Aanrader!

De 5 boeken die je aan je leeslijst wilt toevoegen deze zomer

9. Zeg vaker ‘ja’ tegen jezelf

Wanneer was de laatste keer dat jij ‘ja’ tegen jezelf zij? Dat je voor jezelf koos, in plaats van voor iemand anders. In 2022 is het tijd om jezelf op de eerste plaats te zetten. Op welke manier dat als goed voornemen naar voren komt, kan voor iedereen anders zijn. Binnenkort delen we tips van geluk psycholoog Josje Smeets over dit onderwerp, dus stay tuned.

10. Verwijder Instagram (al is het maar voor even)

Oei, schrok je ervan toen dit goede voornemen naar voren kwam? In ons leven zijn we talloze uren kwijt aan doelloos scrollen op apps als Instagram. Verwijder de app daarom eens, al is het maar voor een paar dagen. Zo kom je niet in de verleiding om telkens naar plaatjes van andere mensen te kijken.

Oud-BEDROCK redacteur Lisanne ging je voor: hoe Instagram verwijderen me een rustiger mens maakte.

11. Start met mediteren (of pak het weer op)

Is het mediteren er de afgelopen tijd wat bij ingeschoten? Neem het begin van het nieuwe jaar om weer te beginnen met mediteren. Of zet de eerste stap als je het nog nooit geprobeerd hebt. Wij helpen je op weg met de onderstaande artikelen:

12. Lach naar anderen

Een ouder koppel dat je op straat tegenkomt, de kassière bij de supermarkt, lach naar ze! Met een vriendelijke begroeting kan je iemands dag een stukje leuker maken. Wil je echt impact maken? Deel dan elke dag een compliment uit aan iemand anders. In het artikel hieronder lees je hoeveel dat voor een ander kan betekenen.

De kracht van complimentjes (en hoe je die kunt gebruiken)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️