Margje Hoogland
Margje Hoogland Liefde & Seks 5 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Is dít de reden dat je geen liefde vindt?

Het houdt heel wat mensen bezig: de liefde vinden. We spenderen heel wat uren op apps als Tinder, daten wat af en zijn tijdens het uitgaan soms drukker met het versieren van onbekenden dan met gezellig dansen met onze vrienden. De een gaat dat trouwens een stuk makkelijker af, dan de ander. En je persoonlijkheid zou daar best eens een rol in kunnen spelen. 

Misschien is dat niet iets dat als een verrassing komt, máár het is door onderzoek nu ook echt bewezen.

The Big Five

Aan het onderzoek van psychologen Menelaos Apostolou en Stavri Tsangari van de University of Nicosia deden 1400 volwassenen mee. Ze moesten een persoonlijkheidstest doen en vragen beantwoorden over hun relatiestatus. De persoonlijkheidstest deden ze op basis van The Big Five, een persoonlijkheidsmodel dat door veel psychologen wordt gebruikt.

Psychologen geloven namelijk dat er, als het gaat om onze persoonlijkheid, vijf basisfactoren zijn. Die factoren zijn extraversie, vriendelijkheid, openheid, nauwgezetheid en neuroticisme.

Lees ook: Op zoek naar de liefde: hoe weet je wat jouw type is?

Extraversie

Waarschijnlijk ken je dit persoonlijkheidskenmerk wel. Mensen die hoog scoren op extraversie zijn gezellig, spraakzaam en assertief en ze krijgen energie van sociale situaties. Mensen die introvert zijn, zijn juist wat gereserveerder en krijgen energie van alleen zijn.

Vriendelijkheid

Mensen die hoog scoren op vriendelijkheid zijn betrouwbaar, onbaatzuchtig en groothartig. Ook kunnen ze goed samenwerken. Iemand die hier lager op scoort zijn competitiever en soms zelfs manipulatief.

Openheid

Als je hoog scoort op ‘openheid’, ben je nieuwsgierig en heb je verbeeldingskracht en inzicht. Van nature ben je dan vaak avontuurlijker en creatiever.

Nauwgezetheid

Als je nauwgezet bent, ben je bedachtzaam en doelgericht. Daardoor kun je beter impulsen beheersen, ben je georganiseerd en heb je oog voor details. Ook denk je na over hoe jouw gedrag invloed heeft op anderen.

Neuroticisme

Mensen die hier hoog scoren, zijn emotioneel instabiel en hebben vaak last van stemmingswisselingen en prikkelbaarheid. Mensen die hier laag scoren, zijn emotioneel veerkrachtiger.

Lees ook: Zo weet je of je te maken hebt met liefde op het eerste gezicht

Extraversie heeft de meeste invloed

De onderzoekers kwamen tot een interessante uitkomst. Geen van de persoonlijkheidsfactoren had namelijk invloed, behalve de factor extraversie. Mensen die introvert zijn, hebben meer moeite met het vinden van een geschikte partner.

Ze vonden uiteindelijk wel een partner, maar ze deden er wat langer over om the one te vinden. Niet zo heel vreemd, daten en iemand versieren tijdens het uitgaan zijn heel extraverte activiteiten.

Happy single

Een andere uitkomst van het onderzoek, is dat er ook een heleboel happy singles zijn. Zij blijven bewust alleen en zijn liever niet toegewijd aan één enkele partner. Deze vrijgezellen scoorden allemaal hoog op openheid. Én mensen die heel open zijn, gaan graag op avontuur en proberen nieuwe dingen uit.

Lees ook: Hoe herken je de liefde van je leven?

Toch de liefde vinden?

Of je nu happy single bent of nog niet de ware bent tegengekomen. Er is helemaal niks mis met single zijn.

Wil je toch graag de liefde vinden? Dan helpt het om er vaker op uit te gaan. Je hebt dan meer kans om de liefde van je leven tegen komen dan wanneer je thuis op de bank blijft zitten. Of gooi het Tindertaboe overboord. Er zijn intussen al veel liefdes ontstaan op deze online dating app.

Probeer je er tegelijkertijd ook niet te druk over te maken. Zo voorkom je dat je te snel een relatie aangaat met iemand die niet helemaal goed voor je is. Accepteer jezelf en heb vertrouwen dat het goed komt. Veel mensen vinden de liefde op een onverwacht moment.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️