Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 8 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Herken jij je in deze dingen? Dan ben je waarschijnlijk een introvert

Het is niet dat je niet van sociaal contact houdt, maar je moet daarna dan wel weer even opladen. Alleen. Dat is, onder andere, één van de eigenschappen die de meeste introverten hebben. Heb jij deze eigenschappen ook? Dan is de kans groot dat je introvert bent.

Misschien heb je er nooit zo over nagedacht, maar vraag je je nu wel af of je nou eigenlijk introvert of extravert bent. Herken je jezelf in deze dingen?

Ben jij introvert? Volgens deze eigenschappen wel

Nagaan of jij introvert bent? Dan zijn deze dingen waarschijnlijk typisch voor jou.

1. Je bent niet per se verlegen

Verlegenheid wordt vaak verward met introversie. Dat is natuurlijk jammer, want introverten voelen zich vaak prima in een groep. Heb je niet altijd zin om in de belangstelling te staan en heb je wat meer tijd nodig om op te warmen? Dan ben je misschien wel een introvert.

Ben je een introvert? Deze 5 behoeften hebben introverten op de werkvloer

2. Je kan jezelf prima vermaken

Soms heb je helemaal geen andere mensen nodig om te genieten. Als introvert houd je soms meer van je eigen gezelschap. Je houdt van je eigen ideeën en je kan prima in je eentje relaxen of een film kijken. Soms vragen mensen of het niet erg is om alleen te zijn, maar jij vindt van niet. Je verveelt je dan ook zelden.

3. Geen small talk alsjeblieft

Een oppervlakkig gesprek is waarschijnlijk niet aan jou besteed. Praten over koetjes en kalfjes is voor sommige mensen geen probleem, maar jij zoekt liever een wat diepere connectie dan dat feestje dat eraan zit te komen, of de vakantie die net geweest is. Een echte introverte eigenschap.

4. Geen onverwacht bezoek

Je hebt net je dag gepland, en je weet wat je de hele dag wil gaan doen. Soms ook met grote zorgvuldigheid. Net als je op het punt staat om te beginnen, gaat de bel en staat niet de postbode, maar je vriendin voor de deur!

Dit zijn de grootste misverstanden over de introvert (en waarom het oké is als je het bent)

Misschien was je hier niet op voorbereid of heb je er niet de energie niet voor, en baal je hier even van. Als iemand zomaar bij jou langskomt kan dat je in de war brengen. Het kan gezellig zijn, maar waarschijnlijk heb je toch liever dat iemand voortaan eerst even afspreekt. Ervaar jij dit ook? Dan kan het erop wijzen dat je introvert bent.

5. Je bent snel afgeleid

Misschien herken je dit ook wel. Introverten verwerken prikkels nou eenmaal op een dieper niveau dan extraverten. Bepaalde geluiden zoals een druppende kraan of gekletter kunnen vervelend worden. Ook je baas of collega die achter je staat terwijl je ergens mee bezig bent, heb je liever niet. Herkenbaar? Misschien heeft dat wel een logische reden.

6. Voorkeur voor 1-op-1 gesprek

Ondanks dat we zeiden dat je een groep misschien niet erg vindt, heeft een 1-op-1 gesprek toch je voorkeur. Introverten hebben wat meer tijd nodig om te reageren op wat een ander zegt en het te verwerken. In een groep gaat dit toch wat moeilijker.

https://www.bedrock.nl/ted-talk-susan-cain-kracht-van-introvert/

7. Even opladen

We noemden het al: sociaal contact is vermoeiend, en als introvert heb je daarna weer wat tijd voor jezelf nodig. Waarschijnlijk hebben grote sociale events, zoals de hele familie bij elkaar voor kerst niet jouw voorkeur, al is dat niet omdat het niet gezellig is. Het kost veel energie en als introvert laad jij in je eentje nou eenmaal op.

8. Vervelende vraag

Krijg je hem ook vaak te horen? Die vraag die iemand stelt: “gaat het wel goed met je?” Of misschien: “is er iets, je bent zo stil.” Je bent misschien wat stil, maar dat betekent niet dat het niet goed gaat. Die vraag begint toch knap irritant te worden.

Herken jij je in deze dingen? Dan ben je waarschijnlijk een introvert. Dat kan lastig zijn in een extraverte wereld. Toch beschikken introverte mensen over kwaliteiten die erkend moeten worden, en die ook goed van pas kunnen komen op de werkvloer. Deze introverte eigenschappen zijn van belang op het werk.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️