Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 20 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Op zoek naar de liefde: hoe weet je wat jouw type is?

Heb jij een bepaald type in de liefde? Grote kans dat je je type spontaan gaat omschrijven op basis van uiterlijke kenmerken als “Ik val op lange types met tattoos en krullen”. Toch blijkt uit de psychologie dat er méér is dan dat.

Zo zou je zelfs – op basis van je eigen persoonlijkheid – kunnen achterhalen op wat voor type je valt.

Self-fulfilling prophecies: zo beïnvloedt het je gedrag (en misschien je relaties)

Verschillende persoonlijkheden

De bekendste theorie over de verschillende types in de liefde is afkomstig van biologisch antropologe Helen Fischer. In 2005 bedacht zij een theorie over 4 verschillende types persoonlijkheden: De Verkenner, De Bouwer, De Regelaar en De Onderhandelaar.

Die verschillende persoonlijkheden vormen op hun beurt een verklaring voor waarom we verliefd worden op een bepaald persoon. Volgens Fischer bepaalt je eigen persoonlijkheid tot welk soort mensen je aangetrokken voelt. Interessant, toch?

Persoonlijkheden in de liefde

De Verkenner

Verkenners kenmerken zich – zoals de naam al doet vermoeden – door een drang naar avontuur, een nieuwsgierige blik op het leven en een grote behoefte aan afwisseling. Hoewel ze vrijdenkend, onafhankelijk en optimistisch zijn, zijn ze vaak ook onbetrouwbaar en onvoorspelbaar. Een grote valkuil bij verkenners is hun gebrek aan zelfkennis.

Verkenners vallen op: andere verkenners.

De Bouwer

Bouwers zijn personen die van nature goed zijn in leiding geven en die een bepaalde stabiliteit kunnen waarborgen. Bouwers zijn gekend om hun doorzettingsvermogen, hun langdurige sociale relaties en hun vermogen om de kalmte te bewaren, maar zijn ook vaak erg kritisch en rigide. Een valkuil bij bouwers is dat ze moeite hebben met loskomen van bepaalde ideeën en meningen.

Bouwers vallen op: stabiele, trouwe partners. Oftewel: andere bouwers!

De Regelaar

Regelaars zijn mensen die hun doelen waarmaken. Daar slagen ze meestal goed in, dankzij hun analytisch vermogen om hoofd- van bijzaak te onderscheiden en door een grote prestatiedrang. Ze eisen veel van zichzelf, maar ook van een toekomstige partner. In het slechtste geval kan dat overslaan in manipulatief gedrag, machtsmisbruik en extreme koppigheid.

Regelaars vallen op: mensen die minder analytisch en doelgericht zijn dan hen, liefst intuïtieve, gevoelsmatige mensen.

De Onderhandelaar

Onderhandelaars zijn gevoelsmatige mensen. Van de 4 persoonlijkheidstypes zijn Onderhandelaars de meest romantische types. Hun persoonlijkheid is betrouwbaar en in de omgang streven ze naar betekenisvolle relaties die ze dankzij hun groot empathisch vermogen weten te creëren. Valkuilen zijn hier echter dat ze gevoelig zijn voor piekergedrag en situaties onnodig psychologisch willen analyseren.

Onderhandelaars vallen op: de hierboven omschreven regelaars.

Zo bepaal je jouw type

Grote kans dat je tussen de regels door al wel een idee hebt gevormd over welk type persoonlijkheid het meeste aansluit bij jou. Toch is bovenstaande uitleg slechts een korte samenvatting van Helen Fischers theorie.

Wil je er meer over lezen en de volledige persoonlijkheidstest doen? Op Fischers website vind je meer informatie over het onderwerp.

Dit is de sluipmoordenaar in de meeste langdurige relaties (en hoe je daarvoor waakt)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️