Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 20 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Doe de DISC-kleurentest om jezelf beter te leren kennen

Op de Bedrock-redactie zijn we dol op persoonlijkheidstesten, omdat ze ons in een kwartiertje tijd zoveel meer inzichten over onszelf geven. De DISC-kleurentest is wereldwijd één van de bekendste en meest gebruikte testen. Met deze test kom je erachter welke kleur je bent en natuurlijk welk persoonlijkheidstype daaraan gekoppeld wordt.

Waarom zou je deze DISC-kleurentest doen? Wat kan je verwachten? En waar staan de 4 verschillende kleuren uit de persoonlijkheidstest precies voor?

Wat is de DISC-kleurentest?

De DISC-kleurentest, ook wel gewoon DISC-test of DISC-persoonlijkheidstest genoemd, is een populaire persoonlijkheidstest onder recruiters en werkgevers. Het DISC-model bestaat namelijk uit vier kleuren (rood, geel, groen en blauw) en geeft inzicht in hoe een persoon het liefst (samen)werkt en communiceert.

Dat is natuurlijk handig als je een team wil samenstellen. Teamleden zouden elkaar namelijk aan moeten vullen. Te veel personen met dezelfde kleur in hetzelfde team werkt waarschijnlijk niet goed.

Weet jij wat jouw enneagram type is? Doe de test

Maar het kan natuurlijk ook dat je de DISC-test niet voor een nieuwe baan wil doen, maar gewoon om jezelf beter te leren kennen. Het willen doorgronden en verklaren van ons eigen gedrag en dat van anderen, is al zo oud als de mensheid.

Het was dan ook Hippocrates die 4 temperamenten onderscheidde in het menselijk gedrag, lezen we op de website van HRM Profielen. Deze 4 temperamenten staan aan de basis van DISC. Psycholoog William Moulton Marston werkte het model verder uit.

Waarom zou je de DISC-kleurentest doen?

De DISC-kleurentest:

  • Geeft je meer inzichten in je gedrag
  • Leert je wat jou motiveert
  • Hoe je je opstelt in bepaalde werksituaties
  • Leert je jouw sterke kanten en verbeterpunten kennen
  • In teamverband: het helpt je jouw collega’s beter begrijpen

Waar staan de kleuren in de DISC-kleurentest voor?

DISC is een afkorting voor Dominant, Invloedrijk, Stabiliteit en Consciëntieus. Elk van deze temperamenten heeft een andere kleur toegewezen gekregen. Waar staan deze kleuren precies voor?

Rood (Dominant)

Scoor je hoog op deze vurige kleur? Dan ben je assertief, zeg je waar het op staat en wil je graag resultaten zien. Je bent doelbewust en maakt snel beslissingen. Omdat je zelfverzekerd bent en graag het initiatief neemt, ben je vaak de (natuurlijke) leider van een groep.

Geel (Invloedrijk)

Wanneer je in de DISC-kleurentest hoog scoort op deze zonnige kleur, ben je extravert, spontaan en een makkelijke prater. Anderen zijn graag bij je in de buurt door je positiviteit en enthousiasme. Tel daar je overtuigingskracht bij op en je weet anderen snel mee te nemen in jouw ideeën.

Of je introvert, extravert of ambivert bent hangt af van hoe je dopamine verwerkt

Groen (Stabiliteit)

Mensen die vooral op groen scoren, zijn vriendelijk, aardig en loyaal, maar ook empathisch en begripvol. Je bent waarschijnlijk introvert, niet graag op de voorgrond en je hebt een hekel aan conflicten; harmonie en stabiliteit zijn voor jou belangrijk. Jij bent een echte teamplayer.

Blauw (Consciëntieus)

Scoor jij op blauw in de DISC-kleurentest? Dan ben je praktisch, rationeel en streef je naar perfectie. Je hebt oog voor detail en werkt graag gestructureerd, ordelijk en systematisch met vaste regels en processen. Jij kunt trots zijn op je analytisch vermogen.

Aan de hand van deze beschrijvingen, heb je waarschijnlijk al een vermoeden op welke kleur (of welk temperament) je hoog zal scoren. Misschien schieten er bij alle beschrijvingen wel meteen namen van collega’s of vrienden in je hoofd.

Nooit helemaal één kleur

Het is wel goed om je te realiseren dat geen enkel mens alleen maar rood of blauw is. In principe heb je zelfs alle kleuren in je. De theorie is dat je een voorkeur hebt voor een bepaalde verhouding tussen kleuren.

Welk type ben jij? Dit zijn de 8 persoonlijkheidstypen volgens psycholoog Carl Jung

Het is daarom ontzettend interessant om de DISC-kleurentest te doen. Het zou zomaar kunnen dat je op een kleur hoger scoort dan je in eerste instantie dacht. Je kunt de test bijvoorbeeld gratis doen op 123test.nl.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️