Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 26 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Hoe manipulatief ben jij eigenlijk? Deze 8 karaktereigenschappen wijzen erop

Manipulatie gebeurt vaak bijna altijd zonder dat je ‘t doorhebt. Dat komt omdat het subtiele gedragstechnieken zijn die moeilijk te herkennen zijn als je er niet veel kennis van hebt. Toch is het niet onmogelijk om manipulatie in een vroeg stadium te leren herkennen. Bij anderen, maar in de eerste plaats ook bij jezelf.

Veel mensen beseffen namelijk niet dat veel van hun dagelijks gesteld gedrag een manipulatief randje heeft.

Gaslighting: zo herken je deze vorm van manipulatie

Karaktereigenschappen die wijzen op manipulatie

Wist jij dat deze kenmerken eigen zijn aan manipulatie?

1. Tot het uiterste gaan

Manipulatie heeft alles te maken met de drang om een bepaald resultaat te boeken. Vind je het moeilijk wanneer dingen niet lopen zoals jij ze had verwacht?

Als je een beetje manipulatief van aard bent, zal je er alles aan doen toch je doelen te bereiken – zélfs als dat betekent dat je anderen daarmee moet kwetsen.

2. Moeilijk behoeftes communiceren

Manipulatie kan ontstaan uit een onvermogen om te communiceren over behoeftes. In plaats van helder uit te leggen waar het opstaat, zullen manipulatieve mensen via een omweg hun boodschap duidelijk maken.

The Serpent op Netflix brengt de gevaren van psychologische manipulatie in kaart

“Ik had echt zin om vanavond eens op stap te gaan, maar ik zit thuis met de kinderen. Een alleenstaande moeder zijn is zó moeilijk,” is in feite de manipulatieve versie van: “Zou jij kunnen babysitten?”

3. Projecteren op anderen

Manipulatieve mensen hebben er een handje van weg om hun eigen onzekerheden op anderen te projecteren. Dit gebeurt bijna altijd onbewust, maar is daarom niet onschuldig.

In plaats te durven zeggen dat ze onzeker zijn over hun eigen lichaam, zullen manipulatieve mensen liever opmerkingen maken over het lichaam van een ander. Not cool. 

Gaslighting: zo herken je deze vorm van manipulatie

4. Liegen

Liegen is een voor de hand liggend kenmerk van manipulatie. Als je beseft dat je de waarheid met gemak omvormt toe een eigen verhaal, dan doe je dit waarschijnlijk met een reden.

Wees alert voor je eigen leugens. Het is niet omdat je af en toe een leugentje om bestwil maakt, dat je een manipulator bent, maar consequent liegen kan wél heel problematisch zijn.

5. Mensen een schuldgevoel geven

Als er één ding is wat manipulators goed kunnen, dan is het wel om andere mensen op te zadelen met een schuldgevoel. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je nooit mag communiceren dat je je gekwetst of teleurgesteld voelt, dat is immers juist belangrijk!

Vergeet ál het dating-advies dat je ooit kreeg. Er is maar één ding dat ertoe doet

Maar wanneer je dit enkel en alleen doet om de ander een schuldgevoel te geven, is dat eigenlijk een teken van manipulatie.

6. Beloftes niet nakomen

Je leest het goed: beloftes niet nakomen is inderdaad een vorm van manipulatie. Wees daar waakzaam voor: óók als je het meende toen je de belofte uitsprak en het door omstandigheden niet is gelukt om die waar te maken.

Dingen beloven aan vrienden, familie of romantische partners en die vervolgens niet nakomen is een manipulatietechniek om ze in je leven te willen houden.

7. Dingen doen voor anderen (met verwachtingen)

Lieve dingen doen voor anderen is geen slechte eigenschap. Het verschil met manipulatieve en niet-manipulatieve mensen is echter dat ze lieve dingen enkel en alleen omdat ze weten dat ze er iets voor terug willen.

Hoewel het niet zo lijkt, stellen manipulators hun aardige gedrag dus puur voor zichzelf.

Hoe kun je met een gaslighter dealen?

8. Mensen straffen

Mensen straffen kan op heel veel verschillende manieren gebeuren, de ene manier al subtieler dan de andere. De ene manipulator straft misschien door anderen een paar dagen te negeren, de andere manipulator straft dan weer in passief-agressieve opmerkingen.

Tot slot willen we hieraan toevoegen dat iedereen op een gegeven moment wel één van deze gedragingen stelt. Nogmaals: dit betekent niet dat je een geboren manipulator bent, maar het loont wél om kritisch naar dit soort gedragingen te kijken – zowel bij jezelf als bij anderen.

Subtiele tekenen die kunnen wijzen op een giftige relatie (aldus een psycholoog)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️