Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psychologie 11 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Een lijstje met gezonde doelen voor een mentaal gelukkig 2021

Gezonder eten, 3 keer per week naar de sportschool, een marathon lopen, vaker lezen, met een goed resultaat afstuderen,… Op het eerste zicht lijken dit normale doelen die heel wat mensen stellen aan het begin van een nieuw jaar. Toch kunnen dit soort doelen ook heel wat druk leggen op ons mentaal welzijn. Daarom een lijstje met gezonde doelen voor 2021.

En met gezond hebben we het niet over caloriearme maaltijden of over een strakke sportroutine, maar over goede keuzes voor je psychologische gezondheid. Yay!

Gezonde doelen voor 2021

Laat je inspireren door deze gezonde doelen voor het nieuwe jaar.

1. Wees milder

Mild zijn voor jezelf en voor elkaar: het is zó simpel maar zó krachtig. Ben je een keer niet gaan sporten? Wees mild voor jezelf en gun jezelf deze tijd om te rusten.

Zit je niet zo lekker in je vel? Wees mild en gun je gevoelens de tijd om alles op een rijtje te kunnen zetten.

Tip: Geleide meditatie: lief zijn voor jezelf en ontvangen van liefde

Ook naar anderen toe is mildheid een krachtig wapen. Heeft je collega teleurstellend werk geleverd? Wees mild en besef dat iedereen soms mindere dagen heeft. Krijgt je kind onuitstaanbare woedeaanvallen?

Probeer mild te zijn en te begrijpen dat kinderen nog niet voldoende ontwikkeld zijn om met alle emoties om te gaan (en in alle eerlijkheid: welke volwassene kan dat wel altijd?).

2. Overweeg therapie

Veel mensen vinden het een grote stap om in therapie te gaan. Toch getuigen psychologen dat heel wat cliënten pas komen aankloppen wanneer het eigenlijk al te laat is. Vroegtijdige psychologische hulp kan ernstigere problematieken voorkomen.

Daarmee willen we natuurlijk niet zeggen dat iedereen therapie nodig heeft. Maar misschien is het wél nuttig om jezelf eens kritisch die vraag te stellen.

Must read: Hoe je je immuunsysteem kan versterken door te werken aan je mentale gezondheid

Investeren in je mentale gezondheid zou namelijk net zo gangbaar horen te zijn als een controle bij de dokter of de tandarts.

Helaas ziet de praktijk er vaak anders uit. Maar misschien wordt 2021 wel het jaar waarin je beslist om je mentale gezondheid net zoveel zorg te geven?

3. Zoek vaker de natuur op

Het lijkt wel alsof we een pandemie nodig hadden om te snappen hoe fantastisch de natuur is. Veel mensen zijn in 2020 verknocht geraakt aan wandelingen in de natuur, aan picknicks buiten de deur en aan zwemmen in meren en grachten (zelfs bij koude temperaturen!)

Ook interessant: 7 manieren om meer in contact te komen met de natuur

Laten we die trend in 2021 vooral blijven voortzetten. De natuur is niet alleen het ideale tegengewicht tegen alle technologie en onze veel te lange schermtijden, meestal beweeg je ook meer als je in de natuur bent. Zelfs van een korte wandeling krijgt je bloedsomloop een boost en word je beloond met endorfines: een belangrijk geluksstofje.

4. Investeer in een goede werk-privé balans

Door corona werken heel wat mensen thuis. Dat zal in 2021 waarschijnlijk nog wel een tijdje zo blijven. Helaas betekent thuiswerken dat de scheiding tussen werk en privé bijna volledig vervaagt.

Dat maakt het extra belangrijk om te investeren in een goede werk-privé balans. Ben jij iemand die thuis snel overuren maakt? Spreek dan met jezelf een maximum werktijd af.

Tip: Een ritueel om je thuiswerkdag helemaal zen af te sluiten

Vind jij het moeilijk om werk ‘s avonds los te laten? Bedenk dan een routine om de overgang van werk naar ontspanning bewuster te ervaren.

5. Plan rustmomenten in

Rustmomenten inplannen in je agenda, hoe vaak doe je dat? Wij vergeten dit alleszins wel eens, en dát terwijl je hersenen zo veel voordeel halen uit momenten waarin ze even helemaal niets moeten doen.

Neem daarom je agenda er even bij en plan nú alvast momenten voor ontspanning in. Wat je verstaat onder ontspanning, beslis je natuurlijk helemaal zelf. Probeer je brein zoveel mogelijk te sparen van externe prikkels en bronnen van stress.

Een bezoekje aan de sauna, aan lange wandeling met een podcast, een avondje in bad met een kop thee en een gezichtsmasker,…

Zet je telefoon op stil en geniet!

Meer voor het nieuwe jaar?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️