Redactie
Redactie Psyche 20 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Bye Bye Blue Monday: zo overleef jij de struggles van het nieuwe jaar

De feestdagen zijn weer achter de rug en we hebben elkaar inmiddels allemaal gelukkig nieuwjaar gewenst. De tijd van terugblikken is voorbij, want het nieuwe jaar lonkt. Alle goede voornemens zijn gemaakt en dat brengt niet alleen kansen, maar ook een hoop uitdagingen met zich mee. Herkenbaar?

Een flinke kater, tientallen nieuwjaarsborrels en een waslijst aan goede voornemens; het nieuwe jaar is begonnen. Vol goede moed begin je aan al jouw plannen.

Je staat 3 keer per week in de sportschool, kijkt minder Netflix en je doet hard je best om te stoppen met roken. Maar wat doe je wanneer jij jezelf verliest in al jouw plannen en je positieve vibe omslaat naar neerslachtigheid?

En dan is het vandaag óók nog eens Blue Monday.

Blue Monday

Blue Monday (deprimaandag), is volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall de meest deprimerende dag van het jaar. Het is een dag waarop veel mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit heeft alles te maken met goede voornemens die mislukken en vakanties die nog tijden op zich laten wachten.

Daarnaast zijn de dagen donker en is maandag voor veel mensen de eerste dag van een volle werkweek. Kortom, oorzaken genoeg waardoor jouw goede voornemens opeens hand in hand gaan met opgeven.

Verander je goede voornemens in intenties

Om te voorkomen dat jouw goede voornemens veranderen in een teleurstelling, kan het helpen om ze te veranderen in intenties. Intenties gaan over hoe jij je wilt voelen, niet over wat je moet doen. Ze hebben een positieve toon en gaan uit van je eigen kunnen.

Stel jezelf de vraag; passen mijn keuzes bij de waarden die ik belangrijk vind? Wanneer je ervoor kiest om je goede voornemens in intenties te veranderen, merk je dat het niet zozeer gaat om het behalen van je doel, maar veel meer om de weg daarnaar toe.

Vind je vast ook interessant: Waarom het goed is om doelen te stellen (en hoe je die haalt)

Jouw leerproces is veel belangrijker dan het daadwerkelijk behalen van je doel. En misschien kom je er gaandeweg wel achter dat 2 keer in de week sporten veel beter bij jou en in jouw leven past dan 3 keer.

Intenties zijn misschien minder concreet en niet altijd meetbaar, maar ze motiveren jou in ieder geval wel.

Leef in het nu

Het gevaar van het jaar beginnen met goede voornemens schuilt in het feit dat je vergeet om te leven in het nu. Jouw voornemens nodigen onbewust uit om steeds opnieuw bezig te zijn met dat wat komt. Hierdoor vergeet je om te leven in het nu. Terwijl dat nu juist zo belangrijk is.

Je hebt vast momenten in je leven meegemaakt waarop je volledig aanwezig was; een schitterende zonsondergang, een fijne avond met vrienden of een goed gesprek met iemand die je tegenkwam in de trein. Op dat soort momenten staan onze gedachten stil, zijn we één en al aandacht.

Must read: Waarom je niét in het hier en nu moet leven (je mist anders het leukste gedeelte)

Door te leven in het nu voorkom je dat je het gevoel krijgt dat je tekortschiet en dat jouw goede voornemens niet haalbaar zijn. Herinner jezelf er daarom aan dat de toekomst niets voorstelt wanneer je niet kunt genieten van vandaag.

Minder piekeren

Een conflict op je werk, een afspraak in het ziekenhuis waar je tegenop ziet, of een belangrijk examen dat je gaat maken: het zijn allemaal redenen om te piekeren. Een eindeloze reeks gedachten die maar door je hoofd blijft spoken. Wanneer je te veel nadenkt en piekert, kan het zijn dat je het gevoel krijgt dat je vastzit in je hoofd.

Juist aan het begin van een nieuw jaar is dit iets waar veel mensen tegenaan lopen. Nieuwe plannen schreeuwen om aandacht en een terugblik tijdens de laatste dagen van het jaar heeft er misschien wel toe geleid dat jij je beseft dat het tijd is voor verandering. Spannend, en dus neemt je hoofd het over.

Ook interessant: Zo stop je met piekeren (volgens een psycholoog)

Wanneer je inziet dat piekeren zinloos is, wordt het makkelijker om je gedachten te richten op positieve dingen. Op al het moois dat ook dit jaar op je wacht. Leid jezelf af en plan een gezellige middag met een vriend of vriendin of zoek de natuur op. Een frisse wind door je haren doet wonderen.

Pas wanneer jij jouw leven leidt zoals het simpelweg is, kun jij jouw struggles loslaten. Stop met zoeken naar manieren om je goede voornemens te behalen, omarm jouw intenties en de dag van vandaag. Happy new dreams, happy new days!

Dit gastartikel is geschreven door Marinka Westrik . Ze schrijft over een bewuste levensstijl en de mens in al haar puurheid. Marinka is een onbevangen vragensteller en een nieuwsgierige maker. Houdt van bijzondere mensen met unieke verhalen en staat altijd open voor dat wat het leven op haar pad brengt. Benieuwd? Volg haar op Instagram

Meer tips tegen dips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Bye Bye Blue Monday: zo overleef jij de struggles van het nieuwe jaar
Sluiten