Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 4 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Experts tippen hoe je donkere ochtenden dragelijker kan maken

Je ligt heerlijk te slapen en plots hoor je naast jou je alarm afgaan. Verschrikkelijk, want buiten is het koud en pikdonker en het enige waar je naar verlangt is om verder te slapen. We kennen het gevoel allemaal. Daarom een kleine guide: hoe maak je donkere ochtenden een beetje dragelijker?

Het verschil tussen wakker worden in de winter en wakker worden in de zomer is enorm. Althans, dat vinden wij. Want waar we bij zonnig zomerweer maar wat graag op ons terras huppen om ons eerste kopje koffie te drinken, is dat in de winter toch net iets anders. De donkere ochtenden nodigen niet bepaald uit om ons warme bed te verlaten. Maar is er dan niets wat de pijn kan verlichten?

Zo maak je donkere ochtenden een beetje draaglijker

Natuurlijk wel. Want al bij al heeft koud en donker weer ook zijn charmes. Het gaat er vooral om hoe je daarnaar kijkt en hoe je ermee omgaat.

1. Begin de dag met een warme douche

Met een warme douche voelen de donkere ochtenden toch een beetje warmer aan. Daarbij is het een ultieme overstap van slaap naar wakker worden.

Onder de douche kan je brein rustig de tijd nemen om wakker te worden. Tip: koppel er meteen een klein selfcare-ritueel aan. Scrubje, hydraterende crème, haarmasker… Je verdient dit.

2. Geef jezelf iets om naar uit te kijken

Uit bed komen wordt een stuk makkelijker als je iets hebt om naar uit te kijken. Je favoriete ontbijt bijvoorbeeld. Of een dampende kop koffie. Of een kwartiertje lezen in die meeslepende roman. Of een heerlijke yoga-oefening waarmee je je humeur boost. Je snapt het.

3. Investeer in je slaaphygiëne

Voor wie goed slaapt, is het ‘s ochtends een stuk makkelijker om uit bed te komen. Immers: je hebt een uitgerust gevoel en je hebt meer energie om aan de dag te beginnen.

Daarom is het belangrijk om te investeren in een goede slaaphygiëne. Eet gezond, drink geen alcohol en cafeïne voor je gaat slapen en vervang schermen door een boek of podcast voor je gaat slapen.

Tip: Bedrock Talks: over slaap met slaapexpert Hans Hamburger

4. Neem vitamine D

Uit onderzoek van het Women’s Health Initiative (WHI) Observational Study blijkt dat vrouwen die dagelijks voldoende vitamine D binnen kregen aanzienlijk minder depressieve klachten hadden dan vrouwen met vitamine D- tekort.

Het is algemeen bekend dat je lichaam vitamine D opneemt door de straling van de zon en dus in de winter veel minder van het stofje binnenkrijgt. Supplementeer in de winter daarom vitamine D3. Dit zal niet alleen je algemeen welbevinden (zowel lichamelijk als mentaal) verbeteren, maar uiteindelijk ook de kwaliteit van je slaap.

5. Word dagelijks op hetzelfde tijdstip wakker

Misschien klinkt dit niet zo aantrekkelijk, maar dagelijks op hetzelfde tijdstip wakker worden zorgt ervoor dat de kwaliteit van je slaap stijgt.

Zorg er trouwens voor dat je minstens 8 uur slaap per nacht krijgt. Zodra je lichaam gewend is aan jouw vaste ritme, zal het veel makkelijker zijn om in slaap te vallen en met een gevoel van energie op te staan.

Vind je de donkere ochtenden nog steeds een kwelling? Hou nog even vol, uiteindelijk wordt het ál-tijd lichter.

Meer voor een soepele ochtend?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️