Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 23 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Maak een bucket-list (en daarmee dromen werkelijkheid)

Uit een vliegtuig springen, de Kilimanjaro beklimmen, vrijwilligerswerk doen, Spaans leren: het zijn van die typische bucket-list dingen. Heb jij er al een opgesteld? Dan ben je één stap dichter bij het verwezenlijken van je dromen.

Oorspronkelijk is een bucket-list een lijst met dingen die je wil doen ‘before you kick the bucket’. In het Nederlands: voordat je het loodje legt. Er kunnen dromen op staan, maar ook doelen of ervaringen.

Nu denk je misschien, maar die zitten toch gewoon in m’n hoofd? Klopt. Niets van gelogen. Maar om je dromen om te zetten naar de realiteit kan een bucket-list verdomd handig zijn.

Productiviteitstool

Een bucket-list is een mentaal hulpmiddel om je dromen levendig te houden. Zie het als een soort productiviteitstool. Het kan je helpen om te krijgen en bereiken wat je altijd al wilde. Zelfs vóórdat je de kans krijgt om je droom te leven heb je er al wat aan.

Je werkt namelijk naar een doel toe, wetende dat het ooit zal gebeuren. En dat brengt iedere dag nieuwe opwinding en kracht met zich mee.

Lees ook: Waarom het stellen van doelen onontbeerlijk is voor geluk

Weten wat je wil

De bucket-list zelf belichaamt wat psychologen hebben geleerd als het gaat om het stellen van doelen. Doelen motiveren je om dingen te bereiken, en een bucket-list vraagt je om specifiek te zijn over wat je wilt. Specifiek zijn over je doelstellingen zou ervoor zorgen dat je meer gemotiveerd maakt.

Ook interessant: Hoe een visionboard je helpt jouw dromen in beeld te brengen en te bereiken

Weet je wat je wil? Dan is het van belang om je dromen en doelen op te schrijven. Zodra je ze zwart op wit vastlegt verander je namelijk de manier waarop je denkt. De vage intenties die je al jaren in je hoofd hebt, worden opeens een stuk realistischer.

Nog beter is om de lijst ergens op te hangen of neer te leggen waar je ‘m makkelijk ziet. Zo wordt het een daily reminder aan al het groots dat gaat komen.

Tips om een bucket-list op te stellen

Als je van plan bent om een bucket-list op te stellen, begin dan klein. Wanneer je kleine dingen toevoegt aan je lijst en ziet dat ze al snel werkelijkheid worden, dan word je nóg meer geïnspireerd. Je gaat geloven in het positieve effect van een bucket-list. En zo komen je ‘grote’ dromen opeens een stuk dichterbij.

Must read: Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)

Wat je ook kunt doen, is een bucket-list opstellen samen met je partner. Bedenk bij welk restaurant jullie écht nog een keer willen eten, wat de ideale date zou zijn, en welk land jullie altijd al hebben willen bezoeken. Het is niet alleen leuk om samen te sparen voor dergelijke activiteiten, maar een bucket-list brengt je ook dichter bij elkaar, omdat je dromen en wensen bespreekbaar maakt.

Maak je een lijst voor jezelf, denk dan niet na over wat indruk zou maken op anderen. Ja, duiken met haaien klinkt heel avontuurlijk, en met een zeilboot de Atlantische Oceaan over varen zou vast indruk maken op je vrienden. Maar zijn het ook de dingen die jij wilt? Al zijn je dromen nog zo ‘suf,’ het zijn jouw dromen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️