Hoe je eerlijk met je kinderen kunt praten over klimaatverandering
Eerlijk is eerlijk, praten over klimaatverandering brengt vaak een hoop negativiteit met zich mee. De toekomst ziet er namelijk niet zo rooskleurig uit als we geen grote stappen gaan maken richting een duurzame wereld. Daarom is het best een beladen en moeilijk onderwerp om met je kinderen te bespreken. Je wil ze natuurlijk geen zwaarmoedig toekomstbeeld meegeven, maar tegelijkertijd moet je ook realistisch zijn. Hoe doe je dat?
Zo praat je eerlijk met je kinderen over klimaatverandering.
Open, eerlijk én hoopvol over klimaatverandering
Ook op school en via de media zullen je kinderen dingen meekrijgen over klimaatverandering. En dat is goed, want het is een serieus probleem. Toch is het niet de bedoeling dat je kinderen angstig naar de wereld gaan kijken en daar kan jij als ouder een belangrijke rol inspelen.
Klimaatbang? Waarom we ook hoopvol kunnen zijn over de klimaatverandering
Dit is hoe je open, eerlijk én hoopvol praat met je kinderen over klimaatverandering.
1. Goed luisteren is de eerste stap
In een gesprek is goed luisteren naar de ander altijd de eerste stap, ook bij je kinderen. De jongere generaties weten namelijk vaak al heel veel over klimaatverandering.
Maar zonder eerst te veel op praktische details in te gaan, probeer te luisteren en te ontdekken wat je kind voelt bij het onderwerp klimaatverandering. Is hij of zij angstig, hoopvol of misschien in de war?
Probeer je in je kind te verplaatsen en vertel vervolgens dat al die emoties aanwezig mogen zijn. Ga daarna meer op de feiten in en wees 100 procent eerlijk over het probleem van klimaatverandering. Maar, het is belangrijk om ook te vertellen dat er nog veel hoop is en we met zijn allen de planeet kunnen redden.
Dit bericht bekijken op Instagram
2. Ga samen de natuur in
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die vaker in de natuur spelen, ook meer geneigd zijn om de natuur te willen beschermen. Wil je er dus voor zorgen dat je kinderen zich meer interesseren voor het klimaat, dan doe je er goed aan om ze met je mee de natuur in te nemen.
En dit hoeft helemaal niet ver van huis te zijn. Door je kinderen aan een moestuintje te laten werken, leren ze bijvoorbeeld ook al heel wat over verschillende insecten en soorten planten. Hierdoor zal het uiteindelijk ook makkelijker worden om samen te praten over de natuur en klimaatverandering.
3. Inspireer je kinderen tot actie
Veel kinderen weten wel dat klimaatverandering bestaat, maar weten zelf niet wat ze kunnen doen om het tegen te gaan. Vooral dit gevoel van machteloosheid kan ze dan angstig maken.
Laat dan zien aan je kinderen dat er wél dingen zijn die ze kunnen doen en dat leeftijd geen rol hoeft te spelen. Hierbij is het modelvoorbeeld natuurlijk Greta Thunberg. Kijk ook of er schoolprojecten zijn waar je kinderen aan mee kunnen doen, of schrijf ze in voor een Ocean Cleanup! Zelf de handen uit de mouwen steken geeft hoop.
https://www.bedrock.nl/documentaires-hoe-wereld-redden/
Wil je naast je kinderen ook anderen in je omgeving advies geven over duurzaamheid? Zo doe je het (zonder dat het irritant is).
Bedrock talks over klimaatverandering
Het is een feit: de wereldwijde temperatuur stijgt. In de afgelopen 30 jaar hebben we 50 procent van alle CO2 ooit uitgestoten. We spraken met Jelmer Mommers (klimaatjournalist bij De Correspondent) over klimaatverandering en hoe het er met onze wereld nu voorstaat. En als je nu spontaan in huilen uitbarst, no worries: dit is een verhaal met hoop.