Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psychologie 13 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Mediteer je? Dan werkt je brein sneller, zegt dit onderzoek

Dat mediteren goed is voor je slaapkwaliteit en voor je mentale gezondheid, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Maar wist je ook dat meditatie een tool is om de snelheid van je hersenen te boosten? Zélfs van een dagelijkse meditatie van amper 10 minuten, ondervindt je brein voordelen.

Dat is wat onderzoekers van de Binghamton Universiteit in New York voorzichtig concluderen. We nemen je mee in hun onderzoek.

Elke dag mediteren? Jazeker! Maar niet overal

10 minuten mediteren per dag

Om het effect van dagelijkse meditaties op cognitieve prestaties te meten, onderzochten wetenschappers de hersenen van 10 studenten gedurende 8 weken. Voor het onderzoek moesten de studenten dagelijks 10 minuten mediteren. Nope, niet eens meer dan dat.

Waarom mediteren extra belangrijk is nu de wereld op z’n kop staat

Hun hersenen werden zowel vóór aanvang van het experiment als nadien gescand. Wat bleek? Na 8 weken dagelijks mediteren waren de studenten in staat om sneller te schakelen tussen gerichte aandacht enerzijds en dagdromen anderzijds. Ook beschikten de studenten na 8 weken over een groter vermogen om focus en concentratie vast te houden.

Conclusie

Het is eerst en vooral belangrijk om te belichten dat het hier om een uiterst kleine steekproef van slechts 10 proefpersonen ging. Toekomstig onderzoek is dan ook nodig om te bevestigen of dezelfde resultaten optreden bij een grotere groep deelnemers.

Als je kinderen laat mediteren als ze iets stouts hebben gedaan, gebeuren er bijzondere dingen

Desalniettemin pleiten de resultaten voor de voordelige effecten van meditatie. De onderzoekers zijn zelf enthousiast en willen dankzij de resultaten verder onderzoeken hoe meditatie kan helpen bij autisme of de ziekte van Alzheimer: twee aandoeningen die in verband staan met het aandachtsnetwerk van de hersenen dat via meditatie getraind kan worden.

Beginnen met mediteren

Kortom: hoewel het om een kleinschalig onderzoek gaat, is het een zoveelste bewijs dat meditatie goed voor je is. Ben jij nog niet zo vertrouwd met meditatie of vind je het lastig? Probeer deze 5 manieren van mediteren eens.

En onthoud: ook als er 101 gedachten door je hoofd razen tijdens het mediteren, ben je in feite goed bezig. Meer daarover lees je hier!

Mediteren voor beginners: de BEDROCK meditatiegids

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️