Margje Hoogland
Margje Hoogland Liefde & Seks 3 mei 2022
Leestijd: 6 minuten

De ultieme gids voor daten als een introvert

Daten als introvert is vaak nog net een beetje spannender dan voor een extravert. De wereld is behoorlijk extravert ingericht, terwijl introvert mensen juist een beetje behoefte hebben aan op een rustige plek iemand écht leren kennen. Loop je daar als introvert ook tegenaan? Weet dan in ieder geval dat een luisterend oor, geen onnodige drama en loyaliteit juist je superpowers zijn. En verder sleept deze guide ‘daten voor introverten’ je er wel doorheen.

Veel introverte mensen denken dat ze meer extravert te moeten zijn voor succesvolle dates. Ze kunnen anders nog al snel worden gezien als verlegen en dat werkt niet altijd mee tijdens een eerste date. Maar daten voor introverten hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

Daten voor introverten: zo doe je dat

Met deze tips komt het zeker goed.

1. Bereid je voor

Op een eerste date is het altijd een beetje aftasten. Ook kunnen er af en toe wat stiltes vallen. Nu heb je daar normaal gesproken niet zoveel moeite mee als introvert, maar tijdens een eerste date kan het overkomen alsof je verlegen bent en dat is vaak helemaal niet het geval.

Om ongemakkelijke momenten en stiltes te voorkomen, kun je je voorbereiden door vragen te bedenken die tot interessante gesprekken kunnen leiden. Zo ga je gemakkelijk van small talk naar deep talk. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar waar de ander die dag om heeft moeten lachen of vragen naar de leukste eigenschappen van het huisdier van de ander.

Lees ook: Daten met een introvert lastig? Nee hoor, dít zijn juist de voordelen

Zulke verhalen zijn niet alleen leuk om te horen, maar ook leuk om zelf te vertellen. Door specifieke vragen te stellen, laat je ook zien dat je aandachtig hebt geluisterd naar wat de ander eerder vertelde of hebt gekeken naar wat iemand deelt op diens profiel.

2. Kies een geschikte plek

Introverte mensen voelen zich het beste in een rustige omgevingen met weinig prikkels. Daar voelen ze zich op hun gemak en zijn ze op hun best. Vooral tijdens zoiets spannends als een eerste date.

Stel daarom bij het plannen van de date plaatsen voor waar je je sowieso goed gaat voelen. Denk bijvoorbeeld aan een plek met fijne stoelen, weinig geluid en fijne verlichting. Je houdt dan veel meer energie over om je te focussen op de ander.

Must read: Waarom een introvert minder snel verliefd wordt dan een extravert

Voel je je beter als je naar het raam of de deur kunt kijken? Neem dan ook op die manier plaats. Niet gelukt en zit je niet helemaal lekker? Vraag de ander van plek te wisselen omdat je steeds afgeleid raakt door iets wat achter de ander gebeurt. De ander zal dit vast niet erg vinden – en zo wel, dan is het misschien niet the one.

3. Gronden

Als je toch op een plek bent beland waar de muziek hard staat of andere harde geluiden zijn en waar je niet onderuit kunt komen, dan kan het helpen om even te gronden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door objecten in de kamer op te noemen. Misschien zie je bijvoorbeeld een plant met lange groene bladeren tussen twee flessen Smirnoff op de plank achter het hoofd van de barman. Of zie je een oranje kaars flikkeren op de zwarte ronde tafel naast je.

Door je op zo iets concreets te concentreren, maak je ruimte in je geest en creëer je weer ruimte voor de verhalen van de ander.

Must read: Een relatie tussen een extravert en een introvert, hoe werkt dat nou eigenlijk?

4. Doe iets actiefs

Een eerste date is voor iedereen spannend, maar voor introverten misschien nog net iets meer omdat ze alles overanalyseren. Iets actiefs doen zorgt ervoor dat die druk wordt weggenomen. Je focust je dan namelijk ook op het doen van iets anders en niet alleen maar op jezelf.

Je kunt bijvoorbeeld gaan kajakken, gaan wandelen, naar een pluktuin gaan, katten gaan aaien in een kattencafé of iets anders waarbij jij je op je gemak voelt. Je bent dan veel minder bezig met hoe je overkomt omdat je iets doet waar je plezier in hebt.

5. Kijk verder dan de dating apps

Dating apps zijn aan de ene kant een makkelijke manier om mensen te ontmoeten en leren kennen. Maar misschien passen andere manieren om iemand te ontmoeten, beter bij introverte mensen.

Gemeenschappelijke activiteiten – zoals de verjaardag van een vriend – zijn een betere manier om mensen te ontmoeten zonder dat er direct veel druk op ligt om je meteen aangetrokken te voelen. Dat kan zich juist meer organisch ontvouwen.

Ook interessant: Terug naar kantoor: zo overleef je het als introvert in een kantoortuin

Wat hier ook fijn aan is, is dat je gewoon met iemand in contact bent en zo vanzelf wel ontdekt of jullie gemeenschappelijke interesses hebben. Bij een date ben je veel sneller geneigd om te kijken of iemand wel aan je lijstje voldoet – meestal werkt dat voor geen meter.

6. App niet te lang heen en weer

Voor een introvert voelt het misschien gemakkelijk om eerst iemand te leren kennen via whatsapp. Het is veel makkelijker om je gedachtes op te schrijven dan te vertellen. Lange berichten sturen vanuit het comfort van je eigen huis, klinkt dus heel aantrekkelijk.

Toch is het beter om niet te veel te appen en niet te lang af te wachten met afspreken. Hoe langer je daarmee wacht, hoe groter de kans op een teleurstelling. Je creëert zo namelijk een beeld van de ander, terwijl hij/zij/hen in het echt helemaal niet zo blijkt te zijn.

Wacht dus niet te lang met afspreken. Je kunt dan wat makkelijker de diepte ingaan. Ook kun je signalen oppikken en ontdekken wat lichaamstaal, stemgeluid en iemands algemene uitstraling zeggen over de ander. En je kunt dan pas echt voelen of er een bepaalde chemie tussen jullie is.

7. Creëer geen fantasierelaties

Introverte mensen hebben nogal een rijke fantasie – het is zelfs een van hun superpowers – dus vaak vullen ze situaties in met eigen details. Dit doen ze ook bij dates. Maar wanneer de ander toch niet helemaal overeenkomt met de geïdealiseerde versie die is verzonnen, leidt dat alleen maar tot teleurstelling.

Must read: Dit zijn de tekenen dat een introvert persoon verliefd is

Misschien herken je het wel en heb je op basis van een gedeelde passie een heel beeld van iemand gecreëerd. Maar dan kan heel averechts werken. Daarom is het beter om iemand te zien voor wie ze werkelijk zijn in plaats van wie jij er in je fantasieën van hebt gemaakt.

Daten is voor introverten dus misschien een klein beetje spannender, maar als je met deze tips rekening houdt, wordt het een stuk makkelijker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️