Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 28 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Relatieproblemen? Probeer de kinesioloog in plaats van relatietherapie

Troubles in paradise? Relatieproblemen komen bij de beste koppels voor. Terwijl je sneller geneigd bent op de relatietherapeut te stappen, kan een kinesioloog juist veel beter bij je passen. Dit is wat de kinesioloog voor jou kan betekenen bij relatieproblemen.

De kinesioloog heeft een hele andere aanpak bij het oplossen van het relatieproblemen. Deze alternatieve geneeswijze legt de focus meer op jouw behoeftes en jezelf als individu.

Deze vorm van therapie helpt onder andere mensen die uit een narcistische relatie komen, onzekerheid voelen bij het daten of relatieproblemen ervaren. Op veel verschillende gebieden kan de kinesioloog dus iets voor je betekenen.

Kinesioloog: een holistische lichaamsgerichte therapie in de liefde

Kinesiologie is een holistische lichaamsgerichte vorm van therapie waarbij met spiertesten aan het lichaam gevraagd kan worden waar de stressoren zitten. Het lichaam geeft aan wat fijn is om in te zetten om het hoofd en lijf weer in balans te krijgen.

Het gaat heel erg uit van het Oosterse Chinese gezondheidsmodel: op het moment dat er blokkades zijn in de energiestroom, ga je klachten ontwikkelen.

Jezelf in een relatie verliezen en weer terugvinden

“Wat ontzettend vaak gebeurt in een relatie, is dat partners een soort gevlochten raken met elkaar en een beetje kwijtraken wie ze als individu zijn”, zegt Mandy (33), die haar weg gevonden heeft in de kinesiologie en haar eigen praktijk heeft. Binnen een halfjaar heeft ze haar basisopleiding kinesiologie afgerond.

“Op een gegeven moment gaat die vervlechting in de weg zitten, want je bent beide een individu”, vertelt ze. Als je in een relatie zit, kan je dus struggles ervaren met jezelf: wie ben ik eigenlijk en waar heb ik behoefte aan?

Als kinesioloog kan Mandy heel mooi duiden wie je als individu bent en wat er tussen jou en je partner is om relatieproblemen op te lossen. “Het is heel fijn als je weer die beweging naar twee individuen kan maken die ook iets samen hebben.”

De kinesioloog helpt je ontdekken wat je behoeftes zijn en om jezelf te geven wat je bij de ander zoekt om zo relatieproblemen te verhelpen. Wat wil ik van mijn partner, wat krijg ik blijkbaar niet en waarom wil ik dat zo graag? Waarom zoek ik dat bij de ander en is het ook echt aan de ander om dat te geven? Dat zijn vraagstukken waar Mandy zich mee bezighoudt.

“Een gebrek probeer je op te lossen via een ander, maar dat kan eigenlijk niet. Wat je van de ander wil, mag je jezelf eigenlijk geven”, vertelt Mandy.

Een spiegel voor jezelf

In haar ogen is een romantische partner dan ook een enorme spiegel voor jezelf  “Je verwachtingen en angsten kun je heel gemakkelijk projecteren op je partner en dat kan heel erg dwars gaan zitten. Door op een liefdevollere manier naar jezelf te kijken, creëer je meer ruimte voor je partner om bijvoorbeeld te luisteren”

Dat ervoer ze ook in haar eigen relatie. “Door met je eigen pijnstukken aan de slag te gaan, kun je je veel beter openstellen voor de behoeftes van je partner”

Emoties mogen er zijn: “Het beste sturingsinstrument wat je bij je draagt”

“Ik werk veel met emoties. In onze maatschappij zijn we een beetje afgeleerd om met onze emoties om te gaan. Die mogen er eigenlijk niet zijn, terwijl in mijn ogen emoties het beste sturingsinstrument zijn wat je bij je draagt”

In de liefde krijgen we te maken met bijvoorbeeld teleurstelling. “Je hebt verwachtingen en toch loopt het anders, dan kan het heel lastig zijn om aan te nemen hoe het is”, zegt Mandy. Dat wekt weer andere emoties op, zoals boosheid of verdriet.

Wat Mandy vaak hoort van de mensen die zij helpt op dit gebied, is dat ze het heel fijn vinden om weer nieuwe mogelijkheden te zien en voelen. “Je weet dat er ook andere opties zijn, maar ziet dat vaak niet als mogelijkheid voor jezelf. Met kinesiologie worden de keuzemogelijkheden weer groter.”

Naast de liefde voor je partner, hoor je ook liefde aan jezelf te geven en dat is iets wat Mandy ons graag nog mee wil geven.

Zelfliefde mag zeker niet over het hoofd worden gezien. Leer om van jezelf te houden. We kunnen ons best wel vastbijten aan een bepaald beeld van liefde, terwijl liefde in duizend én één vormen kan komen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️