Leonie Collombon
Leonie Collombon Betere wereld 8 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Films vóór en dóór krachtige vrouwen? Die bekijk je deze week tijdens HER Filmfestival

Meer kunst consumeren van vrouwelijke makers? Cinetree en HER Filmfestival vieren Internationale Vrouwendag met een selectie van 7 steengoede films gemaakt door vrouwen, met vrouwen in de hoofdrol.

Filmawards zoals de Oscars worden nog altijd sterk gedomineerd door mannen (met Ryan Gosling die wél genomineerd werd voor zijn rol in Barbie, maar zijn vrouwelijke tegenspeler Margot Robbie en regisseur Greta Gerwig niet als ultieme voorbeeld), maar gelukkig zijn er ook organisaties die wel de aandacht vestigen op vrouwen in de filmwereld. Want talloze films vóór en dóór krachtige vrouwen: die zijn er. Cinetree biedt een selectie van die films (gratis!) aan voor Internationale Vrouwendag. De volgende exemplaren bekijk je vanaf 8 tot en met 17 maart online.

Tijdens HER Filmfestival kijk je films over inspirerende vrouwen

Bombshell

Hoe is het om als vrouw in een door mannen gedomineerde sector te werken? Charlize Teron, Nicole Kidman en Margot Robbie kruipen in de rol van televisiepresentatoren en slaan zich krachtig door de machocultuur heen wanneer ze het zenderhoofd aanklagen vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag. De film is al bijna vijf jaar oud, maar (helaas) nog altijd relevant.

Papicha

De van origine Franse film Papicha speelt zich af in het Algerije van de jaren ’90, waar vrouwen weinig te zeggen hadden en een burgeroorlog het land teisterde. De vrouwelijke hoofdrolspeelsters strijden dapper voor hun vrijheid en bieden inspiratie voor een leven vol hoop, ook als alles tegen lijkt te zitten.

Hellaro

Nog zo’n film over (het gebrek aan) vrijheid: in dit prijswinnende Indiase verhaal laten vrouwen zien dat ze positief blijven, zelfs als daar weinig reden toe is. De hoofdrolspeelsters beantwoorden hun onderdrukking met een onuitgesproken taal: die van dans.

Colette

Sidonie-Gabrielle Colette was een Franse schrijfster, die schreef onder slechts haar achternaam: Colette. Ze doorbrak taboes en zette haar woorden op papier in een tijd toen er voornamelijk naar mannen werd geluisterd. Keira Knightley vertolkt haar in de 21ste eeuw op een inspirerende manier.

Proxima

Ook de ruimtevaart was jarenlang een wereld waar enkel mannen in werkten. Inmiddels zijn er ook vrouwelijke astronauten, maar dat betekent nog niet dat het ze gemakkelijk wordt gemaakt. In Proxima volgen we een Franse astronaut die daarom tegen heel wat obstakels oploopt.

Mrs. F

Mrs. F speelt zich af in Lagos, waar misbruik van vrouwen aan de orde van de dag is. Theaterregisseur Ifeoma Fafunwa, Mrs. F, staat centraal en laat zien hoe een individu een grotere groep in beweging kan brengen.

Guerreras 

Tijdens HER Filmfestival is er ook plek voor makers van eigen bodem. Lotte van Raalte debuteerde in 2023 met Guerreras, een portret van drie Mexicaanse vrouwen wiens leven wordt getekend door vorige generaties.

Het enige wat je moet doen om deze films vanaf Internationale Vrouwendag gratis te bekijken? Je even aanmelden via de website van Simavi, het goede doel waar Cinetree/HER Filmfestival mee samenwerkt. Dan wordt jouw online stoel vanzelf gereserveerd!

Internationale Vrouwendag: financieel onafhankelijk worden doe je zo

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️