Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Maatschappij 8 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

Internationale Vrouwendag: financieel onafhankelijk worden doe je zo

In Nederland is slechts 50 procent van de vrouwen volledig financieel onafhankelijk. We verdienen nog steeds minder dan mannen en we doen vaker een stap terug in onze carrière als er kinderen komen. Tijd voor verandering, want financiële zelfredzaamheid is een belangrijke voorwaarde om de regie over je eigen leven te behouden en essentieel om gelijkwaardigheid tussen man en vrouw te bereiken.

Marianne Bruijn is topmarketeer bij de Rabobank en wil met haar boek The Female Fix vrouwen inspireren om de baas te worden over hun eigen leven en laten zien dat carrière en gezin hand in hand kunnen gaan.

Scheve verhoudingen

Vrouwen verdienen per jaar gemiddeld 38 procent minder dan mannen. Dat is deels te verklaren doordat er minder gewerkt wordt. Maar zelfs als dat gecorrigeerd wordt, blijft er een verschil van 14 procent over, zo blijkt uit onderzoek van Women Inc.

Daarnaast maken vrouwen regelmatig de keuze om parttime te gaan werken, maar zien vaak niet welke financiële gevolgen dit heeft op de lange termijn. Ze raken afhankelijk van hun partner, familie, vrienden of van de overheid, en dat creëert scheve verhoudingen.

Must read: We interviewden 3 succesvolle vrouwen over vrouwelijk leiderschap op Internationale Vrouwendag

Daardoor zijn ze niet altijd autonoom in de besluiten die ze nemen. Sterker nog, er worden soms beslissingen voor haar genomen.

Jezelf empoweren

Financiële afhankelijkheid is geen goede basis voor gelijkwaardigheid. Marianne: “Daarom wil ik vrouwen inspireren om financieel zelfredzaam te zijn, een essentieel fundament om gelijkwaardigheid tussen man en vrouw te bereiken. The Female Fix leert je jezelf te empoweren, waardoor je de baas over je eigen leven wordt en blijft.”

Lees ook: Internationale vrouwendag en hoe jij daar vandaag bij stil kunt staan

Je hebt als vrouw zowel thuis, als op je werk en voor de samenleving veel te bieden. En door goed voor jezelf te zorgen, hard te werken en doorzettingsvermogen te tonen kun je een prachtige toekomst op bouwen. Een toekomst waarbij een carrière en een gezin hand in hand kunnen gaan en waarin je je blijft ontwikkelen.

Financieel zelfstandig, zelfverzekerd, gelijkwaardig en vrij om zelf de keuzes te maken die voor jou belangrijk zijn.

Durf te vragen

Maar hoe doe je dat? Marianne: “Allereerst door hard te werken en jezelf te bewijzen. Niets komt je zomaar aanwaaien. Weet wat je drijft en zorg dat je daar de allerbest in wordt. Stel jezelf vervolgens doelen en wed niet op één paard. Maak jezelf niet te afhankelijk van die ene baan bij die ene werkgever. Er wordt bij veel bedrijven gereorganiseerd en dan kan je functie zomaar verloren gaan. Zorg er dus voor dat je naast je huidige baan altijd een plan B en plan C hebt.”

Luister ook: Bedrock Talks: over feminisme en gelijkheid met Milou Deelen

Maar ook: bespreek je doelen en wensen aan het begin van het kalenderjaar, zet ze op papier en kom er eens per kwartaal op terug bij je leidinggevende. Mocht een salarisverhoging er niet in zitten voor je, maak dan afspraken over wanneer dan wel.

En vraag naar de mogelijkheden wat betreft je secundaire arbeidsvoorwaarden: denk aan extra vakantiedagen, extra pensioenopbouw, een elektrische fiets, bijdrage kinderopvang of een bonus.

Onderscheid je door jezelf als merk te zien

Het is belangrijk om te weten waar je goed in bent en wat je onderscheidend maakt ten opzichte van anderen, zodat een potentiële werkgever bij een sollicitatie of bij het bekijken van je sociale profielen niet om je heen kan. De volgende vragen kunnen je hierbij helpen: wie ben je? Wat maakt je bijzonder? Wat zijn je drijfveren in het leven? En hoe realiseer je je doelen?

Vind je vast ook interessant: Zo voed je je zoon feministisch op (ja, dat is nodig)

Denk aan het begin van je carrière al goed na over de inrichting van je leven op de lange termijn. Hoe zie je je leven voor je? Een huis vol met kinderen of een leven zonder hoge vaste woonlasten, waardoor je veel verre reizen kunt maken? Wat zijn je dromen? Waar word jij gelukkig van? Waarin wil je je ontwikkelen? Wat is daarvoor nodig?

Financiële planning maken

Denk ook na over mogelijke tegenslagen. Is je studieschuld toch hoger dan verwacht? Is een huis kopen door de hoge huizenprijzen onmogelijk, waardoor een groot deel van je inkomen opgaat aan huur? Kun je een tijdje niet deelnemen aan de arbeidsmarkt vanwege omscholing, een ongeluk of ziekte? Of word je om wat voor reden dan ook ontslagen?

Waarom we allemaal feminist zouden moeten zijn

Het zou fijn zijn als je de tegenslagen kunt opvangen in je eigen financiële planning en dit nu al inzichtelijk hebt. Dat kan door zelf een financiële planning te maken en te starten met het creëren van buffers en het opbouwen van vermogen. MijnGeldzaken.nl (of de app) helpt je om overzicht en inzicht te krijgen in je financiële situatie nu en in de toekomst. Je ziet hoe financieel gezond je nu bent en wat je nodig hebt om je dromen voor de toekomst te realiseren.

 

Gericht bouwen voor de toekomt

Ook leert Marianne ons dat het verstandig is om aan het begin van je carrière al te beginnen met sparen en beleggen. Met het geld dat je niet direct nodig hebt, kun je extra vermogen opbouwen voor later. Als je geen tijd hebt om je te verdiepen in beleggen en je wilt niet onnodig teveel risico’s nemen, dan kun je je geld ook laten beleggen door financiële experts.

 

Verder geeft het boek van Marianne antwoorden op vragen als: Waar moet je aan denken als je gaat samenwonen? Hoe zorg je voor een stabiele carrière waarin je je blijft ontwikkelen? Hoe combineer je werk met je gezin? En hoe zit het nu als je gaat scheiden? Door inzicht te krijgen in je financiële situatie kun je gerichter bouwen voor de toekomst en je eigen keuzes blijven maken.

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️