Leontine Jacobs
Leontine Jacobs Psyche 16 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Hoe de keuze van je woorden de wereld kan veranderen

De kracht én dus keuze van woorden is onmetelijk. Ze scheppen niet alleen onze gedachten, maar ook onze realiteit. De taal die we gebruiken vormt ons denken, beïnvloedt onze emoties en draagt bij aan de manier waarop we de wereld om ons heen waarnemen. Bewust kiezen voor onze woorden kan niet alleen ons eigen perspectief veranderen, maar ook een impact hebben op anderen en zelfs de wereld om ons heen. Merkstrateeg Leontine Jacobs legt uit:

“In ons dagelijks leven gebruiken we over het algemeen woorden zonder daar al te veel over na te denken. Neem bijvoorbeeld de term ‘gewone’ melk. We gebruiken dit vaak dit als standaardreferentie voor koemelk, terwijl dat eigenlijk geen eerlijke of accurate beschrijving is. Er zijn ten slotte meer soorten melk. Door dit te veranderen naar ‘koemelk’ erkennen we niet alleen de specifieke bron van de melk, maar geven we ook de ruimte aan andere soorten melk zoals haver- of sojamelk om als volwaardige alternatieven te worden gezien. Dit simpele taalgebruik heeft een significante impact op ons bewustzijn over de keuze in woorden die we hebben.

Plantaardig vs. Vegan

Nog zo’n voorbeeld: het gebruik van het woord ‘plantaardig’ heeft bewezen een positievere en bredere acceptatie te hebben dan het label ‘vegan’. Terwijl ‘vegan’ vaak wordt geassocieerd met een restrictieve levensstijl heeft ‘plantaardig’ een meer inclusieve en aantrekkelijke klank. Hierdoor staat ‘plantaardig’ eerder open voor interpretatie en omhelst het een breder spectrum aan mensen die streven naar een gezondere en meer duurzame voedingskeuze. Dit subtiele, maar belangrijke verschil in terminologie benadrukt het belang van woorden en hun impact op de perceptie en acceptatie van verschillende levensstijlen.

Downplayen van problemen

Dit geldt natuurlijk ook andersom: het benoemen van de klimaatcrisis als een ‘uitdaging’ kan worden opgevat als een onderschatting van de ernst van het probleem. Het gebruik van het woord ‘uitdaging’ impliceert vaak een hindernis die overwonnen kan worden met de juiste inspanningen en strategieën. De realiteit van klimaatverandering is echter veel complexer en dringender dan alleen maar ‘een uitdaging’. Door ‘uitdaging’ te gebruiken, kunnen we de urgentie van de klimaatcrisis bagatelliseren. Het is belangrijk om woorden zorgvuldig te kiezen en de juiste terminologie te gebruiken om de ernst en dringendheid van dit wereldwijde probleem over te brengen.

Van moeten naar willen

Op dezelfde manier kunnen we de manier waarop we over onszelf spreken heroverwegen. Door bijvoorbeeld te veranderen van ‘moeten’ naar ‘willen’, verschuiven we de focus van dwang naar verlangen, waardoor we onszelf meer kracht geven. ‘Ik moet diëten’ wordt dan ‘Ik wil een gezond lichaam’, wat een positiever en meer gemotiveerd gevoel geeft. Deze subtiele taalveranderingen kunnen ons helpen om onze visie op iets te veranderen en onze acties meer vanuit een positieve intentie te benaderen.

De keuze van woorden en taal als verbinder

Woorden hebben de kracht om mensen te verbinden of te verdelen. Het kiezen voor genderneutrale of inclusieve termen draagt bij aan het creëren van een omgeving waar iedereen zich gehoord en gerespecteerd voelt. Het vermijden van stereotype taal en het omarmen van diversiteit kan een grote impact hebben op het bevorderen van gelijkheid en begrip in onze samenleving. We kunnen ook bewuster zijn van het taalgebruik als het gaat om maatschappelijke kwesties. Woorden kunnen een diepgaande invloed hebben op hoe we sociale problemen zien en begrijpen.

Door verantwoordelijke en zorgvuldige taal te gebruiken, kunnen we bijdragen aan het deconstrueren van stigma’s, vooroordelen verminderen en een meer inclusieve maatschappij bevorderen. Zo zie je maar hoe belangrijk de keuze van woorden kan zijn.

Denk aan de kracht van ‘wij’ boven ‘zij’. Het kiezen voor verbindende en inclusieve termen kan barrières doorbreken en begrip bevorderen tussen verschillende gemeenschappen en individuen. Het kan een wereld van verschil maken in hoe we elkaar benaderen en hoe we als samenleving verder gaan.

Het is dus van cruciaal belang om je bewust te zijn van de taal die je gebruikt en de impact die het kan hebben. Door onze woorden zorgvuldig te kiezen, kunnen we niet alleen onze eigen perceptie van de wereld veranderen, maar ook bijdragen aan het creëren van een meer inclusieve, positieve en respectvolle samenleving.

Kleine veranderingen in de keuze van woorden kunnen een grote impact hebben. Het begint allemaal met de eenvoudige vraag: welke woorden kies jij om de wereld te veranderen?”

Als merkstrateeg en oprichter van impact agency The Alliance, werkt Leontine nauw samen met ondernemers die meer doen dan alleen bedrijven runnen; ze jagen een droom om de wereld te veranderen na. Dagelijks ziet ze hoe krachtige woorden en slimme merkcommunicatie mensen mobiliseren, actie inspireren en positieve verandering bevorderen.

Kijktip: Smoke Sauna Sisterhood over de warme omhelzing van de sauna

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️